De Kempense ondernemer Raf Van Gorp begon ooit als kleine aannemer in Arendonk. Hij groeide echter mee met de golf van industriële investeringen die in de jaren 1960 en 1970 de Kempen overspoelden. Nogal wat chemische multinationals vestigden zich in die jaren in de Antwerpse en Limburgse Kempen. Van Gorp begon als aannemer maar schakelde al snel over naar het recycleren van het plastiek afval dat gepaard ging met het productieproces. Nu is Ravago Plastics zelf uitgegroeid tot een wereldspeler die actief is in de recyclage van plastiek, de productie van plastieken voorwerpen en de handel in kunststofgranulaten.
Raf Van Gorp overleed in 1993. De leiding van het bedrijf kwam daarna terecht bij Theo Roussis, een ondernemer van Griekse afkomst die gehuwd is met dochter Gunhilde Van Gorp. Beiden ontmoeten elkaar voor het eerst in 1979 in Madrid. De dochter van de Ravago- stichter en de zoon van een Griekse olijvenhandelaar uit het West-Griekse Spolaïta komen er beiden verder studeren en zitten samen in een klas van tien. Ze worden verliefd en Roussis komt mee naar België. Hier wilde Roussis, die biochemie had gestudeerd in Athene, aanvankelijk in de labo’s van Janssen Pharmaceutica werken. maar zijn echtgenote haalt hem binnen in het familiaal bedrijf. Tot Raf Van Gorp in 1993 plots overlijdt en Roussis en zijn vrouw het roer halsoverkop moeten overnemen. Roussis wordt CEO, zijn vrouw voorzitter. ‘Dat was een grote schok, want zijn sterke persoonlijkheid overheerste alles’, zo vertelt Roussis daarover. ‘Hij was de referentie van het bedrijf. Van de ene dag op de andere moesten mijn vrouw en ik met die nieuwe realiteit omgaan.’
Ook onder leiding van Roussis blijft Ravago groeien. In 2006 haalt Ravago het Amerikaanse Muehlstein, de nummer vijf van de wereld, binnen en wordt de nieuwe nummer één. Voorheen was dat de Amerikaanse beursgenoteerde groep Ashland Oil. Muehlstein sluit zeer goed aan bij Ravago, dat werkzaam is in 80 landen en 4000 werknemers heeft. De groep telt op dat moment 22 fabrieken, 2 in de VS, 20 in Europa. Via Muehlstein komen er 2 in de VS bij.
In 2011 volgt een nieuwe grote operatie. Barentz Europe, een Nederlandse groothandel in ingrediënten voor voedingsmiddelen, medicijnen, cosmetica en dierenvoeding, maakt bekend dat er een joint venture komt met de chemiepoot van de Belgische concurrent Ravago Groep. De combinatie gaat op haar beurt samenwerken met de Spaanse concurrent Campi y Jové, waarin Ravago vijftig procent houdt. Daarmee komt de gezamenlijke niet-geconsolideerde omzet van de joint venture Barentz Ravago Chemical Specialist op ruim 400 miljoen euro, goed voor de vijfde plaats in de Europese top van handelshuizen in chemicaliën.
In de zomer van 2018 wordt bekend dat Ravago zes Europese styrofoam-fabrieken overneemt van de Amerikaanse multinational DowDuPont. Styrofoam is het blauwe isolatiemateriaal dat we best kennen in de vorm van platen. In 2023 laat Theo Roussis het CEO mandaat van Ravago in handen van zijn dan 37-jarige zoon Axel.