Familie Janssen [9]

Daniel Janssen

Vermogen € 3 134 488 280
Gekend als UCB en Solvay
Activiteit Chemische industrie, beheer van fortuin
Inplanting Terhulpen
Tendens Neutraal
Huidige positie 9


De familie Janssen is bijna vanaf het ontstaan van het koninkrijk België actief geweest als bankier. De grote doorbraak voor de familie kwam er met baron Emmanuel Janssen (1879-1955). Via zijn huwelijk met Jeanne Solvay werd hij de kleinzoon van Solvay-stichter Ernest Solvay. Janssen werkte zich zeer snel op naar de top van het chemiebedrijf en hield er zich in het bijzonder bezig met de Mutuelle Solvay, de bank die destijds deel uitmaakte van de groep. Die bankiersactiviteit eindigde met een niet onbelangrijke participatie in de Generale Bank, later opgegaan in Fortis.

Als derde en wellicht meest belangrijke poot onder het Solvayimperium is er de farmamultinational UCB. Via de holdings Financière de Tubize en Obourg controleert de familie Janssen tot op vandaag een groot pakket aandelen van dit bedrijf. Met de val van Fortis heeft de familie wel wat averij opgelopen. Hoeveel van het familiefortuin samen met de bank is ten onder gegaan, blijft echter een goed bewaard geheim. De spilfiguur van de familie was jarenlang baron Daniel Janssen, notoir vrijzinnige en gewezen voorzitter van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen). Janssen zet ook de traditie verder van het inhuwen van vermogen. Hij huwde met de dochter van de zeer gefortuneerde Antwerpse baron Charles Bracht. Die kwam in 1978 noodlottig aan zijn einde tijdens een ontvoering door Marcel Van Tongelen, die zichzelf Dexter noemde.

In 2011 gaf Daniel Janssen de fakkel bij Financière de Tubize door aan zijn zoon Charles-Antoine. Opmerkelijk detail: Charles-Antoine is de echtgenoot van Valentine Goblet d’Alviella, de dochter van Richard Goblet d’Alviella. Die topman krijgt binnenkort het voorzitterschap in handen van een andere holding, Sofina. Yves Boël, net zoals Daniel Janssen een prominent industrieel, gaf hem het roer door na jaren de zaken te hebben bestuurd samen met zijn broer Pol. Richard Goblet d’Alviella en Charles- Antoine Janssen zijn beide achterkleinkinderen van Gustave Boël en dus ook verwant via Valentine. En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen de twee nu elk een belangrijke erfenis te beheren: Richard die van de Boëls en Charles-Antoine die van de families Janssen en Solvay. Ten slotte is ook de adellijke toekomst verzekerd. Nog in 2011 trad baron Nicolas Janssen in het huwelijk met gravin Hélène d’Udekem d’Acoz, de oudere zus van koningin Mathilde van België.