Familie Van de Vyvere [49]

Sea-Invest Honfleur

Vermogen € 788 076 000
Gekend als Sea-Invest
Activiteit Havenbehandeling en trading
Inplanting Vinderhoute, Antwerpen en Zeebrugge
Tendens Stijgend
Huidige positie 49


De holding Sea-Invest van Philippe Van de Vyvere is in twintig jaar is uitgegroeid tot de grootste Europese behandelaar van kolen, ertsen, meststoffen en fruit via Belgian New Fruit Wharf. De groep stapte zeven jaar geleden in de overslag en opslag van ‘natte bulk’ (vloeibare chemie- en petroleumproducten, meststoffen, dierlijke oliën en vetten) via de overname van het piepkleine Gentse bedrijf Locachim. Ondertussen heeft het tot Sea-Tank omgedoopte bedrijf terminals gebouwd in Bordeaux, Rouen en Antwerpen.

In 2010 werd een nieuwe belangrijke stap gezet in de internationalisering van Sea-Tank. De Gentse havengroep maakte op dat moment bekend dat ze samen met de Zwitserse tradinggroep Glencore 250 miljoen euro zouden investeren in de bouw van een tankopslagterminal voor petroleumproducten in de Antwerpse haven. Voor Glencore gaat het om de eerste investering in de opslag van petroleumproducten. De nieuwe tank wordt ingeplant op een 28 hectare grote terminal van de Antwerpse haven, waar Sea-Invest nu zinkerts en lood opslaat voor Nyrstar. Hij krijgt een opslagcapaciteit van 900.000 m³ en moet klaar zijn in 2013.

De Nyrstar-trafiek verhuist naar het Antwerpse Leopolddok, waar Sea-Invest 40 miljoen investeert in een volledig nieuwe ‘ecologische terminal’. Sea-Invest behandelt jaarlijks 120 miljoen ton goederen en boekt een jaaromzet van iets meer dan 1 miljard euro. Daarnaast investeren ze ook in de nieuwe biomassa-elektriciteitscentrale in de Gentse Haven van het bedrijf Belgian Eco Energy (BEE). De centrale zou vanaf 207 groene stroom produceren voor 450 000 gezinnen en 120 nieuwe vaste jobs creëren.

De mediaschuwe Philippe Van de Vyvere is daarmee een van de belangrijkste havenbazen van België geworden. In 2011 boekte de Luxemburgse sleutelholding van de groep een opmerkelijk winst van maar liefst 383 miljoen euro. Maar daarover wordt niet gecommuniceerd. In 2015 incasseerde de groep de gevolgen van de dalende olieprijzen. Ze boekte bijna 40 miljoen euro verlies af op haar vloot van olietankers. In 2018 trok Van de Vyvere het kapitaal van zijn groep Sea-Invest dan weer op met 239 miljoen tot 269 miljoen euro. 225 miljoen daarvan is schuld die wordt omgezet in kapitaal. De operatie loopt over de holding Belfima. Ultiem ligt de controle van de groep bij de Luxemburgse holding Sea-Invest Corporation.