2023: de familie Colruyt is de absolute winnaar

Jef Colruyt (Foto: Belga Images)

Het voorbije jaar 2023 was een beursjaar om snel te vergeten. In het beste geval konden beleggers hun geïnvesteerd vermogen net op peil houden. Met negatieve dank aan de galloperende inflatie, Vladimir Poetin, hoge energieprijzen, stijgende rente en toenemende onzekerheid. Eén grote uitzondering was de distributeur Colruyt, in handen van de gelijknamige familie. De beurskoers van het aandeel Colruyt verdubbelde vorig jaar van 20 naar 40 euro. Het vermogen van de familie Colruyt sprong op slag naar 3,34 miljard euro, goed voor de zesde plaats in onze ranglijst. Jef Colruyt liet in 2023 zijn job van CEO over in handen van Stefan Goethaert. Zelf lag hij nooit echt wakker van de beurskoers van zijn bedrijf, wel lag hij wakker van het bij elkaar houden van de ondertussen meer dan 100 familiale Colruyt aandeelhouders. ‘Het aandeel daalde de voorbije jaren naar 20 euro en gaat nu weer naar 40 euro.”, zo zei hij in een interview. “Dan vraag ik me af: wie verdient daar nu eigenlijk zijn boterham mee? De banken die eerst zegden: sell, sell, sell . En vandaag: buy, buy, buy . En de kranten die een mooi verhaal kunnen vertellen. Wij doen gewoon ons werk.”

Colruyt heeft moeilijke jaren achter de rug. Als prijzenbreker kan het bedrijf slechts moeilijk afrekenen met de stijgende inflatie. Maar het voorbije jaar keerde wind voor de groep. Bijna letterlijk dan. Eind maart komt er een keerpunt voor de familie. De Colruyt-dochter Parkwind, dat alle offshorewindenergieactiviteiten van de energieholding Virya Energy bundelt, wordt afgestoten. Die verkoop levert ruim 1,5 miljard euro op, waarvan zowat de helft naar Colruyt vloeit. “We boksten met Parkwind boven onze kracht.”, zegt Jef Colruyt daarover. Maar er volgt meer. Ook de keten Dreamland gaat de deur uit. Hoofdzakelijk in Wallonië worden dan weer 57 Match- en Smatch-winkels overgenomen.



Begin mei verrast Colruyt de beleggers met een verhoogde winstprognose. De energieprijzen nemen minder snel toe dan verwacht en de stakingspiketten bij concurrent Delhaize maken ruimte vrij voor meer marktaandeel. In de zomer kondigt de 64-jarige Jef Colruyt na 28 jaar zijn afscheid aan als topman van Colruyt. Eind september meldt de supermarktketen op haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Halle dat de winst over het lopende boekjaar fors zal stijgen. ‘De bocht is genomen’, klinkt het op de jaarvergadering.