Hoe sterk is de financiële lijm van de familie Colruyt?

Jef Colruyt (Foto: Belga Images)

Het aandeel van de Brabantse distributiefamilie Colruyt incasseerde gisteren op de Brusselse beurs een klap van 16 procent om door de ondergrens van 20 euro te zakken. Meteen de laagste koers sinds 2004. Colruyt verloor al lang de status van vedette bij de belegger. De vraag is hoe sterk dit aanvreet aan de familiale solidariteit. Begin 2019 was het familiaal vehikel Korys waarmee de familie het bedrijf controleert 4,8 miljard euro waard. Nu is dat nog 1,6 miljard. Korys telt meer dan 120 familiale aandeelhouders. Op het hoogtepunt was die hun individueel potentieel belang in het bedrijf gemiddeld 40 miljoen euro waard. Nu is dat nog 14 miljoen euro. Alleen een mooi dividend kan zalf op die wonde zijn. Het zijn barre tijden voor CEO Jef Colruyt die zelf moet uitkijken naar zijn opvolging.

“Wat is de wettelijke pensioenleeftijd? 67? Dat moment komt dichterbij, maar eerst moeten we deze moeilijke periode door. Mijn opvolging komt wel goed. Er zijn meer dan 120 familiale aandeelhouders, verzameld in onze investeringsmaatschappij Korys. Hun betrokkenheid is zeer groot. Vanaf hun zestiende bieden we hun opleidingen aan; zo maken ze kennis met Colruyt Group. Ze lopen er stage, zijn jobstudent en denken mee na over onze toekomst.” zo zei Jef Colruyt eind okotber aan de krant De Morgen.



Hoe gezond is Colruyt Group vandaag?” was een andere vraag. “Op economisch vlak houden we voorlopig stand.”, aldus Jef Colruyt. “Er zijn heel wat investeringen gepland om onze winkels en gebouwen nóg duurzamer te maken. We willen ook zoveel mogelijk inzetten op digitalisering, automatisering en robotisering en zijn heel wat software aan het vernieuwen. In totaal gaat het over 500 miljoen euro aan investeringen. Tezelfdertijd zien we de marge van onze verkoop krimpen. Er komt dus minder cash binnen, terwijl de lonen en de kosten stijgen. We willen onze rekeningen kunnen blijven betalen. Daarom sloten we meer leningen bij de bank af.”

Beleggers kijken niet altijd naar die overlevingsrealiteit. Ze concentreren zich op winst en toekomstige groei. Dat laatste wordt een moeilijk verhaal voor Colruyt in deze barre tijden. Beleggers reageerden geschokt op het nog zwakker dan gevreesde rapport van de retailholding over het halfjaar tot 30 september. De winstmarge verschrompelde door de kosteninflatie tot 2,3 procent. Voor het lopende halfjaar voorspelt de retailer geen beterschap, wat feitelijk de vierde winstwaarschuwing in de voorbije twaalf maanden is.