NIEUW – Dominiek De Clerck benoemt Dirk Vanderschrick tot CKV-voorzitter en trekt kapitaal met 50 miljoen euro op

Dirk Vanderschrick (Foto: Belga Images)

Dominiek De Clerck heeft Dirk Vanderschrick benoemd tot voorzitter van zijn Waregemse spaarbank CKV. Tegelijkertijd werd het kapitaal van de bank met 50 miljoen euro opgetrokken van 75 naar 125 miljoen euro. Vanderschrick stond vier jaar aan het hoofd van Belfius Insurance, de verzekeringsdivisie van Belfius, en werd vorig jaar benoemd als onafhankelijk bestuurder bij CKV. De bank is in handen van Dominiek De Clerck en zijn echtgenote Veronique Santens. Dominiek De Clerck is de jongste zoon van wijlen Roger De Clerck, de oprichter van de vloerspecialist Beaulieu. Dat laatste bedrijf gaat door een moeilijke industriële periode. Dominiek De Clerck werd enigszins verrassend voorzitter van Beaulieu na een moeilijke familiale doortocht.

Verder lezen…


NIEUW – Topchef Peter Goossens legt spaarpotje aan van 5 miljoen euro

Peter Goossens (Foto: Belga Images)

De 60-jarige topchef Peter Goosens heeft de laatste balans neergelegd van zijn operationele restaurant Hof Van Cleve in Kruisem. Vorig jaar droeg, of verkocht hij, de naam van zijn restaurant over aan zijn 35-jarige souschef Floris Van Der Veken. Over 2023 boekte Goossens een netto winst van 2,6 miljoen euro tegenover 2,2 miljoen het jaar daarvoor. Goossens beloont zichzelf en zijn echtgenote met een dividend van 1,1 miljoen euro. Tegelijkertijd legt hij een reserve aan van 4,9 miljoen euro in geldbeleggingen. Goossens kan nu zijn naam verder verzilveren via consultancy contracten zoals hij er een afsloot met het hotel La Réserve in Knokke dat nu in handen is van Bart Versluys en Marc Coucke.

Verder lezen…


Sportmanager Bob Verbeeck haalt dividenden naar boven

Bob Verbeeck, hier in het gezelschap van Nafi Thiam. (Foto: Belga Images)

De 63-jarige Limburgse sport ondernemer Bob Verbeeck heeft met zijn holding Golazo vorig jaar een winst geboekt van 16,4 miljoen euro tegenover een break even het jaar daarvoor. Die winst komt in hoofdzaak van zijn operationeel bedrijf Golazo Sports. Dat keerde over 2022 een dividend uit van 24 miljoen euro aan het moederbedrijf. Over 2023 bedraagt dat dividend 6,6 miljoen euro. Met Golazo begeleidt Verbeeck onder meer een 150 professionele sportmensen waaronder Nina Derwael, Cynthia Bolingo, Noor Vidts en Thibau Nys. In 2018 verkocht hij 20 % van zijn bedrijf aan een aantal private investeerders. Recent werd bekend dat hij een minderheidsparticipatie koopt in het productiehuis Bargoens van Eric Goens. De voor de hand liggende ambitie is om samen met Bargoens sport gerelateerde TV-programma’s te maken. Een nieuwe berekening brengt het vermogen van Bob Verbeeck op 45 miljoen euro.

Verder lezen…


Canadese deal maakt van 41-jarige Jonas Dhaenens een nieuwe miljardair

Jonas Dhaenens (Foto: RV)

Het Canadese pensioenfonds CPP Investments legt 550 miljoen euro op tafel om een belang te verwerven van om en bij 20 % in het tech-platform team.blue. Het Gentse bedrijf wordt daarbij gewaardeerd op 4,8 miljard euro wat meteen goed is om de grootste niet-beursgenoteerde Europese leverancier van digitale oplossingen te worden. Aan de basis van team.blue ligt het Belgische internet bedrijf Combell dat in 1999 werd opgestart in de slaapkamer van Jonas Dhaenens. De nu 41-jarige ondernemer bouwde zijn bedrijf uit met behulp van verschillende durfkapitalisten tot een Europese gigant. De instap van de Canadezen brengt het vermogen van Dhaenens op 1,1 miljard euro, goed voor de 38ste plaats op onze ranglijst. Bedoeling is dat bedrag binnen de vijf jaar nog eens te verdubbelen.

Verder lezen…


NIEUWKOMER – Limburgse familie Nijs verkoopt zuivelbedrijf Incopack

Nathalie Nijs (Foto: RV)

In 2014 overleed Gilbert Nijs op 64-jarige leeftijd aan een snel groeiende kanker. Zijn dochters Nathalie en Christine kwamen op die manier tegen wil en dank aan het roer van het zuivelbedrijf Incopack dat hun vader had opgestart. Gilbert Nijs, lange tijd ook bestuurder van de voetbalploeg KRC Genk, was een type ondernemer voor Limburg. Incopack ging van start als producent van slagroom. In 2008 nam Nijs het melkbedrijf Limelco over om zo in zijn eigen melkbevoorrading te voorzien. Nu, 10 jaar na zijn overlijden, verkopen zijn dochters het bedrijf aan de Nederlandse zuivelproducent Royal A-ware. De familie komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 81 miljoen euro.

Verder lezen…


Stijn Van Rompay: beurswaakhond blaft niet langer maar bijt

Stijn Van Rompay (Foto: RV)

De FSMA, voluit de ‘Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten’, wordt doorgaans populair omschreven als de ‘beurswaakhond’. Het is dan wel een hond die meer blaft dan bijt. Maar met Stijn Van Rompay is dit nu anders. De farma ondernemer, oprichter van het beursgenoteerde Hyloris, is onbetrouwbaar, zo zegt de FSMA onomwonden. In een opmerkelijk persbericht waarschuwt de toezichthouder voor de informatie die Hyloris heeft verstrekt aan beleggers. ‘De FSMA heeft ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van de informatie die Hyloris aan de markt heeft verstrekt’, klinkt het. En met effect. Stijn Van Rompay zet een stap opzij. De financieel directeur en een juridisch adviseur verlaten het bedrijf. Opmerkelijk in het hele verhaal is de houding van KBC Securities.

Verder lezen…


Bart Van Malderen incasseert (voor het eerst) op luierproducent Drylock

Bart Van Malderen (Foto: RV)

Drylock, de specialist in hygiënische producten, lees in eerste instantie luiers, heeft zijn aandeelhouders 50 miljoen euro kapitaal uitgekeerd. 47,7 miljoen daarvan gebeurt via een kapitaalverlaging, het saldo in de vorm van een dividend. 75 % of 37,5 miljoen euro komt terecht bij Bart Van Malderen die het bedrijf in 2012 opstartte. De overige 12,5 miljoen eindigt bij de holding Sofina van de familie Boël die 25 % controleert van Drylock. Van Malderen bouwde Drylock in snel tempo uit en profileerde het bedrijf als een producent van zeer dunne luiers voor volwassenen. Hij investeerde zelf verschillende honderden miljoenen in die opbouw en verkocht daarvoor een deel van zijn participatie in VGP, het beursgenoteerd logistiek bedrijf van Jan Van Geet. Het is nu voor het eerst dat Drylock zijn aandeelhouders vergoedt. Vorig jaar haalde de groep een omzet van 1,2 miljard euro.

Verder lezen…


NIEUW – Familie Petit pompt 7 miljoen euro in Upignac (en de Waalse overheid 5 miljoen)

De Upignac Group trekt zijn kapitaal op met 12 miljoen euro tot 25 miljoen euro. 7 miljoen daarvan wordt ingebracht door Gourmet Food Collection, de holding waarmee de familie Petit het voedingsbedrijf controleert. De Waalse overheid brengt de overige 5 miljoen euro aan en versterkt zijn positie in het bedrijf. Het bedrijf van de familie Petit, gevestigd in Eghezée aan de grens van Waals-Brabant en de provincie Namen, is vooral gekend voor zijn Upigny foie gras. Maar het bedrijf is ook actief als kippenslachterij en als producent van de vruchtensappen Jus d’Upigny. Als groep staat het bedrijf voor een omzet van om en bij 50 miljoen euro.

Verder lezen…


MEDIA – Concurrenten Bernard Marchant en François le Hodey samen in Waalse krantendistributie

Bernard Marchant (Foto: RV)

De Franstalige krantenuitgevers Bernard Marchant en François le Hodey hebben samen in een 50/50 verhouding de nieuwe joint venture ‘Direct Presse’ opgericht. Dat is opmerkelijk want beide uitgevers zijn heftige concurrenten van elkaar. Marchant is met Rossel de uitgever van onder meer de krantengroep Le Soir terwijl le Hodey met zijn bedrijf IPM staat voor de groep La Dernière Heure. Beiden zijn tot elkaar veroordeeld volgend op de politieke saga rond de krantenverdeling en de subsidies voor Bpost die daaraan zijn gekoppeld. Dat laatste bedrijf zal de fysieke krantenverdeling van de Franstalige kranten in Wallonië afwerken tot eind volgend jaar. Daarna moet Direct Presse dat overnemen via uitbesteding aan andere partners.

Verder lezen…


Familie Moorkens wil (onder meer) klarinet spelen

De Belgische holding Alcopa, in handen van de familie Moorkens, voert exclusieve onderhandelingen over de overname van Buffet Crampon, een Franse wereldleider voor blaasinstrumenten met hoofdzetel in Mantes-la-Ville. Het bedrijf is wereldmarktleider in de productie van klarinetten van het Boehm-systeem. De dochteronderneming Buffet Crampon Deutschland, opgericht in 2010, is wereldmarktleider in de productie van koperblaasinstrumenten. Voor de productie en verkoop van zijn producten had de BC Group begin 2021 wereldwijd ongeveer 1.000 mensen in dienst, waarvan 470 alleen al bij BC Duitsland. De leiding van de groep is sinds 2014 in handen van Jérôme Perrod. Het merk staat voor een omzet van 110 miljoen euro.

Verder lezen…