VASTGOED – Jan Ollevier stapt in constructie appartementsgebouw in Knokke

Het Mercator project in Knokke. (Illustratie: POC Partners)

De West-Vlaamse ondernemer Jan Ollevier, bekend als eigenaar van de badkamer- en meubelketens X²O, Overstock en Juntoo, heeft samen met de bouwgroep POC Partners de vennootschappen Mercator Construct en Mercator Bouw opgericht. Mercator is een recent project van POC Partners en behelst de bouw van een appartementsgebouw op de zeedijk in Knokke. Ollevier was vroeger ook al terug te vinden als investeerder in vastgoed. Zo participeert hij ondermeer in het fonds PDF2 van de Waregemse projectontwikkelaar ION en in het fonds Well One. Dat laatste fonds investeert in residentieel vastgoed en heeft de miljardair Filip Balcaen als grootste geldschieter.

Verder lezen…


VOETBALGELD – Bart Verhaeghe en negen andere verdachten bekennen schuld en kopen vervolging af

Voorzitter Bart Verhaeghe (rechts) en manager Vincent Mannaert van Club Brugge. (Foto: Belga Images)

In het dossier ‘Propere Handen’, het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal, hebben tien verdachten een verruimde minnelijke schikking gesloten met het federaal parket. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling moet vandaag beslissen of ze de minnelijke schikkingen goedkeurt. De schikking houdt in dat de beklaagden schuld bekennen en een boete betalen, waardoor ze niet voor de correctionele rechtbank zullen moeten verschijnen en een strafrechtelijke veroordeling vermijden. Eén van de tien is de projectontwikkelaar Bart Verhaeghe, hoofdaandeelhouder en voorzitter van Club Brugge. Volgens de schikking moeten de betrokkenen wel de benadeelden vergoeden. Concreet betekent dat wellicht dat ze belastingen moeten betalen die de fiscus misliep door de vervalste spelerscontracten.

Verder lezen…


Kevin De Bruyne, het verbrande goudhaantje van 78 miljoen euro

Kevin De Bruyne (rechts) in het gezelschap van Eden Hazard. (Foto: Belga Images)

We maken geen kans. We zijn te oud.” Dat ene zinnetje, uitgesproken in een interview met de Britse krant The Guardian, achtervolgt Rode Duivel Kevin De Bruyne. Maar de 31-jarige stervoetballer zei wel meer dan dat. Hij is de best betaalde speler van Manchester City, dit jaar goed voor een globaal loon per seizoen van 23 miljoen euro. Een herberekening van zijn vermogen brengt hem op 78 miljoen euro, onder de 95 miljoen van Eden Hazard maar boven de 60 miljoen van Thibaut Courtois. “Ja, dat is veel geld, maar is het te veel? Als de club het zich kan permitteren, dan is het niet te veel. Geen populair antwoord, maar zo zie ik het.” zo zegt hij daarover in hetzelfde interview. Populair is hij nu alvast een stuk minder.

Verder lezen…


“Mijnheer Fernand” doet het weer

Fernand Huts toont het contract voor de renovatie van de Boerentoren en reikt de hand aan architect Daniël Libeskind. (Foto: Belga Pictures)

De regering had nog maar gezegd dat ze een premie zou mogelijk maken van 750 euro per werknemer of havenmiljardair Fernand Huts lanceerde een persbericht waarin hij stelde dat hij zijn 7.000 werknemers bij Katoen Natie en Indaver die premie ook zou uitkeren. Goed voor een winstderving van zijn bedrijf van 5 miljoen euro. Die 750 euro zou enkel mogelijk zijn wanneer het bedrijf extra veel winst maakte. Waarbij Huts dat dus in de feiten onmiddellijk bevestigde voor Katoen Natie. Het is niet de gewoonte van Fernand Huts om te wachten op de politiek. Zo ook met de Antwerpse Boerentoren. Huts wachtte geen enkel advies af en tekende vorige week al het contract met de Amerikaanse architect Daniël Libeskind. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever stelde daarop dat “mijnheer Fernand” dit beter discreet had geregeld dan zo in het openbaar. “Nu krijgen we twee jaar discussie.” aldus De Wever. Het zegt meer iets over de beslissingspolitiek van De Wever dan over Fernand Huts.

Verder lezen…


Pascal Vanhalst verdeelt zijn miljarden patrimonium over zijn drie kinderen

Pascal Vanhalst

De Waregemse ondernemer Pascal Vanhalst heeft het patrimonium van zijn familiale Pava Holding verdeeld over zijn drie kinderen Frédéric, Olivier en Margaux. Hij doet daar door drie nieuwe holdings af te splitsen van Pava en zijn kinderen elk één derde van de aandelen in blote eigendom te geven. Hijzelf behoudt het vruchtgebruik van de aandelen. Ondertussen vereenvoudigt hij ook zijn structuur. De uit Luxemburg gerepatrieerde holding Quva Invest slorpt de Belgische holding Quva op. De naam Quva staat voor het echtpaar Pascal Vanhalst en Kathy Quidousse. Vanhalst verkocht eerder zijn 50 % participatie in heftruckspecialist TVH voor 1,5 miljard euro. Dat is meteen ook de waarde van Pava Holding. Een deel van dat vermogen herinvesteerde Vanhalst in vijf andere industriële bedrijven.

Verder lezen…


NIEUW – Canadese Prophix zet 60 miljoen euro klaar voor overname softwarebedrijf Sigma Conso (en Duco Sickinghe)

Dominique Galloy. (Foto: LinkedIn)

De Canadese softwarespecialist Prophix heeft 60 miljoen euro klaargezet om de overname te financieren van zijn Brusselse collega Sigma Conso. Die laatste is gespecialiseerd in software die toelaat geconsolideerde groepsrekeningen op te maken van internationale bedrijven. Het bedrijf bouwde de voorbije jaren en indrukwekkende lijst van klanten op. Begin vorig jaar nam Fortino, het durfkapitaalfonds rond voormalig Telenet-topman Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, een meerderheidsbelang in Sigma Conso. Dat wordt nu dus snel verzilverd. Belangrijk daarbij is dat het hier relatief onbekende Prophix groeit met kapitaal van de Europese investeringsgroep Hg. Die laatste is ook hoofdaandeelhouder van Team.blue, het internetdienstenbedrijf rond de entrepreneur Jonas Dhaenens, en Silverfin, het Gentse fintechbedrijf dat accountantstaken automatiseert.

Verder lezen…


Waarom Eric Wittouck voorlopig nog even de Rijkste Belg blijft

De komende maanden moet duidelijk worden of de Indische noedelproducent Capital Foods volledig wordt verkocht aan een voedingsmultinational of als het bedrijf naar de beurs trekt. Daarbij wordt gemikt op een waarde van het bedrijf van 1,5 tot 2 miljard dollar. 40 % van Capital Foods is in handen van Invus, het Luxemburgse investeringsvehikel van Eric Wittouck. Die kan met de deal 580 tot 780 miljoen euro incasseren. Met een vermogen van momenteel 10,8 miljard euro staat Eric Wittouck op de eerste plaats van onze lijst. Hij wordt daarbij gevolgd door Alexandre Van Damme, grootaandeelhouder van AB Inbev, momenteel goed voor 10,5 miljard euro. Maar de biergigant AB Inbev blijft kampen met moeilijke marktomstandigheden. De koers van het bieraandeel raakt met moeite boven de 50 euro terwijl het naar 70 euro moet oprukken, wil Van Damme een echte bedreiging vormen voor Wittouck.

Verder lezen…


Familie Jaspers koopt historisch herenhuis op Brusselse Coudenberg

Het aangekochte hotel ligt rechts op de foto, naast de Sint-Jakobskerk. (Foto: Belga Images)

De familie Jaspers, verankerd in Brussel, heeft het zogenaamde Hotel Coudenberg overgekocht van de Nederlandse bank ING. Hotel Coudenberg ligt op het Brusselse Koningsplein, naast de Sint-Jakobskerk, meteen de parochiekerk van de koninklijke familie waarvan een privéloge rechtstreeks uitloopt naar de tuin van het achtergelegen koninklijk paleis. Het gaat dus om een iconisch stuk vastgoed dat door ING werd gebruikt als expositieruimte voor haar kunstcollectie. Volgens de krant L’Echo betaalde de familie Japsers 15 miljoen euro voor het gebouw waarvoor ze nu nieuwe huurders gaat zoeken. De naam Jaspers is vooral bekend door de architect Michel Japsers die de voorbije decennia betrokken was bij zowat alle grote torenprojecten in Brussel. De aankoop nu loopt over de familiale vastgoedholding Arch Invest die wordt geleid door de zoon Laurent Jaspers.

Verder lezen…


NewB wordt Franstalig verkoopkantoor van Gentse VDK Bank

Leen Van den Neste, voorzitter van het directiecomité van VDK Bank. (Foto: VDK Bank)

De Gentse VDK Bank wil de 13.000 resterende bankklanten van de falende coöperatieve bank NewB overnemen samen met hun 90 miljoen euro aan tegoeden. Ook het beleggingsfonds NewB Invest, met 50 miljoen euro onder beheer, wordt overgeheveld. NewB verloor zijn banklicentie nadat het niet kon voldoen aan zijn kapitaalvereisten. Nu wordt de vennootschap een verkoopkantoor van VDK gericht op Franstalig België. VDK groeide uit de christelijke arbeidersbeweging en sluit daarmee aan bij de ethische doelstellingen van NewB. 22 % van VDK is in handen van de Gentse NV Volksvermogen en 17 % rust bij Belfius. De industrieel Paul Bostoen, bekend als eigenaar van de groep Christeyns, controleert 4 % van VDK. De overname moet wel nog worden goedgekeurd door de bankautoriteit en de coöperatieve aandeelhouders van NewB.

Verder lezen…


Fernand Huts verrast vriend en vijand met de nieuwe Boerentoren

(Foto: Phoebus Foundation)

In 1932 was hij de eerste Wolkenkrabber op Europees grondgebied. De Boerentoren werd het architecturaal symbool van Antwerpen. Het gebouw werd twee jaar geleden door de bank KBC verkocht aan Katoennatie van Fernand Huts in samenwerking met de projectontwikkelaar ION. Op dit moment wordt het kantoorgebouw grondig gestript en ontdaan van asbest. En Fernand Huts zou Fernand Huts niet zijn mocht hij de goegemeente niet verrassen. Hij doet dat door zowat de beste en misschien wel de duurste architect onder de arm te nemen. Daniel Libeskind wil de Boerentoren uitbouwen met onder meer een nieuwe grote glazen “kroon” met een 360 graden uitzicht op de stad en een verticale groene “boeg” naast de toren, die toegang zal bieden tot de hoogste etages. Over zes jaar moet het gebouw een openbare plek voor kunst zijn geworden.

Verder lezen…