VASTGOED – Christophe Desimpel verkoopt renbaan van Oostende (en kiest voor zijn eigen verhaal)

Christophe Desimpel

De familie Desimpel verkoopt haar meerderheidsparticipatie van 85% in de Koninklijke Renvereniging Oostende (KRO). Baksteenproducent en liberaal politicus Aimé Desimpel verwierf die participatie in 1997. Na zijn overlijden in 2002 werd het grootste deel van zijn zakenimperium verdeeld onder zijn kinderen Christophe, Ann-Sophie, Patricia en Xavier Desimpel. De participatie in de KRO bleef gemeenschappelijk. De familie wil die nu afbouwen. “De KRO heeft een partner nodig die de activiteiten kan verdubbelen”, zegt Christophe Desimpel. Hij wil de deal rond hebben voor het einde van het jaar, zodat hij zich volledig kan toeleggen op de uitbouw van zijn eigen project, de specialist in zorgvastgoed Aldea Vastgoed.

Verder lezen…


Huisarrest en enkelband voor mazoutondernemer Francis Wanten

Francis Wanten

De Limburgse oliedistributeur Francis Wanten is aangehouden en heeft een nacht in de cel doorgebracht. Daarna werd hij onder huisarrest geplaatst. Om dat te controleren kreeg hij een enkelband om. De laatste dagen vonden een twintigtal huiszoekingen plaats naar grootschalige dieselfraude. Wanten zou grote hoeveelheden mazout aan de kopstukken van de frauduleuze bende hebben verkocht. Of hij weet hij wat er met de brandstof werd gedaan, wordt nu onderzocht. Nochtans krijg je niet zo maar huisarrest en een enkelband om. Francis Wanten is ook voorzitter van Voka Limburg.

Verder lezen…


Bank Delen countert slecht 2018

De raad van bestuur van Private Bank Delen. Vrouwen en banken, het blijft een moeilijk verhaal.

De Antwerpse vermogensbankier Delen Private Bank zag zijn beheerd vermogen vorig jaar voor het eerst in lange tijd terugvallen. Op groepsniveau daalde dat vermogen van 40,5 miljard eind 2017 naar 37,7 miljard euro eind 2018. Die daling is volgens de bank enkel te wijten aan de negatieve evolutie van de beurskoersen in het vierde kwartaal van 2018. Bank Delen was er dan ook als de kippen bij om te melden dat de resultaten in het eerste kwartaal van 2019 dat verlies al hadden goedgemaakt. Eind maart bedroeg het beheerd vermogen opnieuw 40,9 miljard euro of dus evenveel als eind 2017. Delen Private Bank is in handen van Ackermans & van Haaren en van de familie Delen. Na Bank Degroof Petercam is het de tweede vermogensbankier van België. Die eerste kwam recent in een mediastorm terecht die ondertussen een beetje is gaan liggen.

Verder lezen…


NIEUWKOMER: Stefan Uhoda, smurfen en benzinestations

Stefan Uhoda is een man die van vele markten thuis is. Met zijn bedrijven beheert hij baanwinkels, 4 parkeergarages in Brussel en Luik en 9 carwash installaties. Vorig jaar investeerde hij meer dan 5 miljoen euro in Schtroumpf Expérience, een high tech belevingstentoonstelling rond de smurfen waarmee hij ook naar Parijs en Korea trekt. Hij zette ook al een mislukte poging op om een racewedstrijd met elektrische wagens naar Brussel te krijgen. Maar de core business van deze zakenman met Kroatische roots ligt in de distributie van benzine en de exploitatie van benzinestations. Daar heeft hij nu een punt achter gezet met de verkoop van 75 van zijn benzinestations aan de groep Q8. De opbrengst wil hij herinvesteren, onder meer in zijn collectie van hedendaagse kunst en stripiconen. Zo kocht hij eerder al het getekend testament van Hergé, de tekenaar van Kuifje. Die werkte kort voor zijn dood twee lange banden af met daarop alle bekende gezichten die in zijn Kuifje albums zijn verwerkt. De familie Uhoda komt onze ranking binnen met een vermogen van 31 miljoen euro. U leest hier hun verhaal.

Verder lezen…


NIEUW – Tinne Van der Straeten wordt bestuurder van de Koning Boudewijnstichting

Groen politica Tinne Van der Straeten is benoemd tot bestuurder van de Koning Boudewijnstichting (KBS). Van der Straeten is als advocate gespecialiseerd in milieurecht. Ze is voor Groen schepen van milieu in de Brusselse gemeente Koekelberg. Ze staat op de derde plaats op de gemeenschappelijke lijst Ecolo-Groen voor de Kamerverkiezingen van dit weekend. Indien de peilingen correct zijn, wordt ze verkozen. Tussen 2007 en 2010 zat ze al in de Kamer. In de KBS volgt ze Magali Verdonck op, de senior vice president ‘Finance & Services’ van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij STIB-MIVB.

Verder lezen…


DURFKAPITAAL – EyeD verzamelt 28 miljoen euro om glaucoom uit de wereld te helpen

EyeD, een spin off van het universitair ziekenhuis van Luik, gaat een oogimplantaat uittesten op 40 proefpersonen. Het implantaat zorgt er voor dat de patiënt drie jaar lang geen oogdruppels meer moet gebruiken tegen glaucoom, een ziekte die ultiem leidt tot blindheid. Indien de test goed loopt kan het implantaat tegen 2024 worden gecommercialiseerd. Bio-tech investeerder Désiré Collen gelooft alvast in EyeD, net als Gilles Samyn (ex-GBL) en Denis Knoops (ex-CEO Delhaize). Samen brachten ze 8 miljoen durfkapitaal aan bij EyeD. In combinatie met bankkredieten en steun van de Waalse overheid kan het Luiks bedrijf nu terugvallen op een financiële back up van 28 miljoen euro.

Verder lezen…


NIEUW – AG Real Estate pompt 50 miljoen euro in Parking 58 (die een tijdperk afsluit)

De vastgoedpromotor AG Real Estate heeft het kapitaal van haar dochter Parking 58 opgetrokken met 50 miljoen tot 61 miljoen euro. Het bedrijf gaat op de site van de vroegere Parking 58 het nieuwe administratieve centrum van de Stad Brussel bouwen. Dat project luistert naar de naam Brucity en zal een bruto oppervlakte creëren van 37.200 m² waarvan 33.500 m² verhuurbare oppervlakte, verdeeld over 9 verdiepingen. De iconische parkingtoren 58 in het hart van Brussel is al een tijdje tegen de vlakte gegaan. Meteen is daarmee ook een historisch punt gezet achter een stuk stadsontwikkeling van de hoofdstad.

Verder lezen…


VOETBALGELD – Hoe makelaar Jacques Lichtenstein Kompany en Coucke bij elkaar bracht

Het nieuws sloeg in als een bom. Vincent Kompany wordt speler-trainer bij het noodlijdende RSC Anderlecht van Marc Coucke en manager Michael Verschueren. Hoe kwam die relatie tot stand? En hoe werd ze geheim gehouden. Een reconstructie leert dat een belangrijke rol werd gespeeld door spelersmakelaar Jacques Lichtenstein. En dat verhaal ging al van start vijf jaar terug.

Verder lezen…


NETWERK: Bozar, het netwerk dat er geen is

Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, beter gekend onder zijn roepnaam Bozar, is ongetwijfeld een parel aan de Belgische culturele kroon. Een mens zou dan denken dat de raad van bestuur van die federale instelling een uitgetekend netwerk is in de culturele wereld. Helemaal niet dus. De toppolitici in dit land slagen er niet in een krachtdadige raad van bestuur voor de Bozar bijeen te krijgen. De laatste benoeming van een nieuwe bestuurder dateert van begin 2008. Ondertussen vervalt het mandaat van directeur-generaal Paul Dujardin. Het personeel van Bozar tekende spontaan verzet aan tegen een mogelijk vierde mandaat van Dujardin.

Verder lezen…


VOETBALGELD – Vincent Kompany: de koninginnenzet van Marc Coucke

Noblesse oblige” moet Marc Coucke gedacht hebben wanneer hij besliste Rode Duivel Vincent Kompany ter versassen van Manchester City naar RSC Anderlecht. Als speler-trainer nog wel. En dat is niet zonder risico’s. Kompany is een goede ploegleider, een goede communicator, hij studeerde ook management, maar hij heeft geen ervaring als trainer. Het getuigt van het voluntarisme van Marc Coucke. Vraag is ook hoeveel Coucke heeft moeten betalen om Kompany binnen te halen. Daarover zal de komende dagen nog een en ander te doen zijn.

Verder lezen…