VOETBALGELD – Beursgang Club Brugge kan Bart Verhaeghe 70 miljoen euro cash opbrengen

Bart Verhaeghe, hier met zijn echtgenote op het gala van de Gouden Schoen. (Foto: Belga Image)

Een geslaagde beursintroductie van Club Brugge kan projectontwikkelaar Bart Verhaeghe 70 miljoen euro cash opleveren. Daarnaast zal zijn participatie die hij aanhoudt in de Club intrinsiek nog eens 70 miljoen euro waard zijn. 140 miljoen euro dus, niet slecht voor een investering van 15 miljoen euro die Verhaeghe in 2012 op tafel legde om eigenaar te worden van de toen nog vzw Club Brugge. Een voorzichtige berekening leert dat Brugge naar de markt kan komen voor 200 miljoen euro. De bestaande aandeelhouders, de 56-jarige Bart Verhaeghe veruit voorop, verkopen daarbij de helft van hun bestaande aandelen. Enkel die bestaande aandeelhouders worden daar in eerste instantie rijker van, niet de voetbalploeg. Later misschien wel. Maar ja, later groeien de appels aan de bomen. Misschien. Als het weer meezit.

Verder lezen…


VASTGOED – Verkoop Blankenbergs hotel eindigt bij corruptiedossier tegen Limburgs SP.a politicus

Hotel Petit Rouge waarvan enkel de gevel nog authentiek is. (Foto: RV)

Het was één van de meest bekeken vastgoedoperaties aan de Belgische kust in 2019, de verkoop van het hotel Petit Rouge centraal gelegen op de dijk van Blankenberge. Ondanks de historische art deco gevel uit 1865 mag het hotel van het gemeentebestuur gesloopt worden, een unieke kans dus voor projectontwikkelaars en meteen ook voor de eigenaar, de socialistische verzekeringsmaatschappij De Voorzorg Limburg. Tot veler verbazing verkocht die het hotel aan de relatief onbekende Hasseltse vastgoedmakelaar Daan M. Zowel koper als verkoper zijn gisteren aangehouden door het parket in Hasselt op verdenking van corruptie. Die verkoper is de Hasseltse SP.a politicus Tony Coonen, voorzitter van de Voorzorg en vooral bekend als ex-echtgenoot van Hilde Claes, dochter van SP.a boegbeeld Willy Claes en vroegere burgemeester van Hasselt.

Verder lezen…


NIEUW – Stephan Conter koopt manege Sint-Hubert in Kapellen

Stephan Conter (Foto: Facebook)

De paardenondernemer Stephan Conter heeft met zijn bedrijf Stephex het domein van Manege Sint-Hubert in Kapellen gekocht. Het domein strekt zich uit over 13 hectare en biedt onderdak aan onder meer 85 buitenstallen, 2 binnenpistes, 2 buitenpistes, een feestzaal en clubhouse. Conter maakt de voorbije jaren een steile opgang in de paardenindustrie met zijn bedrijf Stephex. Eind 2019 maakte hij zijn ambitieuze plannen bekend om samen met bouwheer Paul Gheysens van Ghelamco in Knokke een jaarlijks zomer jumping festival te organiseren dat drie maanden zou duren. Conter heeft met zijn bedrijf zijn wortels in Meise, in de schaduw van Brussel.

Verder lezen…


NIEUWKOMER: Didier Allaer en Diagenode

Didier Allaer (Foto: Facebook)

Het Amerikaanse biotech bedrijf Hologic legt 130 miljoen euro op tafel om het Luikse bedrijf Diagenode volledig over te nemen. Het beursgenoteerde Hologic is wereldleider in gezondheidsproducten voor vrouwen, zoals diagnosetests voor baarmoederhalskanker. Diagenode van zijn kant ontwikkelt diagnostische tests voor bacteriële en infectieziektes en specialiseert zich in epigenetica, de zoektocht naar interactie tussen genen en DNA. Het Luikse, bedrijf werd in 2003 opgericht door de nu 59-jarige Didier Allaer, een wertktuigbouwkundig ingenieur die 15 jaar lang werkte voor het ook al Luikse biotech bedrijf Eurogentec. Op vandaag behield hij 41 % in Diagenode. Hij komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 53 miljoen euro.

Verder lezen…


Corona, Ter Beke en familie Coopman: niet ‘Come a casa’

De coronacrisis is de Oost-Vlaamse familie Coopman en hun beursgenoteerd voedingsbedrijf Ter Beke niet goed bekomen. “Consumenten gingen eerst meer pasta hamsteren om deze daarna zelf te bereiden.”, zo zegt Ter Beke in een persbericht bij de publicatie van de jaarresultaten 2020. Consumenten kochten dus minder bereide maaltijden, precies daar waar Ter Beke sterk staat, onder meer met het lasagne merk ‘Come a casa’. Corona duwde het bedrijf voor het eerst in 20 jaar in de verliescijfers: -2,5 miljoen euro vorig jaar. Desalniettemin behoudt het bedrijf zijn dividend van 4 euro bruto per aandeel. Dat levert de familiale aandeelhouders bruto 4,4 miljoen euro op.

Verder lezen…


NIEUW – Batibouw erfgenamen zussen De Vestel verdelen 80 miljoen euro familiaal vermogen

Normaal moest de bouwbeurs Batibouw afgelopen zaterdag de deuren openen. Virtueel op internet dan toch in deze tijden van corona. Maar dat liep even anders. De grote toevloed van bezoekers deed het systeem crashen. Het weekend was meteen verloren. Bij de familie De Vestel zullen ze er niet wakker van hebben gelegen. Precies 60 jaar terug, in 1960, organiseerde Georges De Vestel de eerste nationale bouwbeurs die zou uitgroeien tot Batibouw. De Vestel bouwde zijn eigen familiaal vermogen op, investeerde voortdurend in vastgoed en bracht dat onder in La Fondation de la Tortue, genoemd naar het stenen schildpadlogo van de beurs. Die stichting is nu verdeeld over de twee dochters van De Vestel die elk 40 miljoen euro aan vastgoed gaan beheren.

Verder lezen…


Corona laat ‘kotbaas’ Christian Teunissen voorlopig ongemoeid, de belastingen daarentegen niet

Christian Teunissen (Foto: Lieven Van Assche/Image Desk)

Beleggers kunnen nog tot eind volgende week inschrijven op een kapitaalverhoging van Xior. De beursgenoteerde specialist in de verhuur van studentenkamers wil 178 miljoen euro vers geld ophalen om zijn overnamehonger verder te stillen. Xior ‘kotbaas’ Christian Teunissen investeert 30 miljoen in de nieuwe kapitaalverhoging. Zijn vermogen stijgt daarmee tot 196 miljoen euro, goed voor een 120ste plaats in onze ranglijst. Xior zelf komt voorlopig ongehavend uit de coronastrijd en boekte vorig jaar een winstgroei uit huurinkomsten van 29 % tot net geen 58 miljoen euro. Hogere belastingen zorgen wel voor een boekhoudkundig verlies van 41 miljoen euro.

Verder lezen…


Francis Van Eeckhout: “De dag dat je je bedrijf verkoopt, verander je in een stuk bedorven vlees. Je trekt vliegen aan.”

Francis Van Eeckhout (Foto: Belga Image)

De 52-jarige West-Vlaamse ondernemer Francis Van Eeckhout profileert zichzelf graag als een no nonsense ondernemer. Maar om de zoveel tijd geeft hij met ambitie een interview. Aan de Tijd. Noblesse oblige. Zijn uitspraken zijn er niet minder om. “De dag dat je verkoopt, word je arm. Je verandert in een stuk bedorven vlees, je trekt vliegen aan. Allerlei mensen die afkomen met investeringen en businesspplannen die in 2045 zogezegd heel veel geld gaan opbrengen. Mijn kelder ligt vol van die dossiers.” zo zegt hij, filosoferend over de verkoop van de familiale cementfabriek in 2011 voor 100 miljoen euro. Een deel van dat geld recylceerde de man in het verwerven van 30 % van de ramenproducent Deceuninck. En hij werd sponsor van de wielerploeg van Patrick Lefevere die dit weekend van start gaat.

Verder lezen…


Limburg verslikt zich in prestigieus Greenville project

Het moest een speerpunt worden in de definitieve reconversie van de Limburgse steenkoolindustrie: het incubatie- en cleantechcentrum Greenville dat werd ondergebracht in het voormalige hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen in Houthalen-Helchteren. Gedreven door talrijke subsidiekanalen werd meer dan 10 miljoen euro in het project gepompt. In 2012 werd de incubator met alle plichtplegingen feestelijk geopend door toenmalig Limburgs SP.a minister Ingrid Lieten. Nu kijkt Greenville aan tegen 2 miljoen euro verlies en lijkt de toekomst onzeker te zijn. Een geplande kapitaalverhoging beloofd voor de zomer van 2020 bleef uit. Greenville is voor 60 % in handen van de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM en voor 40 % van de gemeente Houthalen.

Verder lezen…


Corona torpedeert dividend en vermogen van Alexandre Van Damme

(Foto: Belga Image)

De biergigant AB Inbev beperkt zijn dividend over 2020 tot 0,5 euro per aandeel. Voor Alexandre Van Damme, de grootste Belgische individuele aandeelhouder van de groep, betekent dat een dividend van ‘slechts’ 60 miljoen euro. Over 2019 kon de op één na Rijkste Belg nog een dividend incasseren van 165 miljoen euro. Over 2017 was dat nog 457 miljoen euro. AB Inbev staat door corona financieel met de rug tegen de muur. Vorig jaar verloor het meer dan 1 miljard dollar door hogere financieringskosten verbonden aan de fors gedaalde beurskoers van de groep. Dat verplicht de groep fors te snijden in de uitkering aan haar aandeelhouders. Op de beurs blijft het aandeel hangen rond de drempel van 50 euro. Op die manier schommelt het vermogen van Alexandre Van Damme rond de 10 miljard euro. Net niet genoeg om Eric Wittouck van de eerste plaats in onze ranglijst te verdringen.

Verder lezen…