Het parket buigt zich over Bart Van Coppenolle

Bart Van Coppenolle luidt de bel bij de beursstart van Choice eind februari dit jaar. (Foto: Euronext)

Het parket van Hasselt voert een strafonderzoek naar Shedom en Billi, twee failliete bedrijven van de ondernemers Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael. Beide bedrijven zijn dochters van Alpha 1 Belgium, een vennootschap die samen met nog drie andere vennootschappen een voorlopig bewindvoerder kreeg toegewezen. Zoals we eerder schreven zijn die vennootschappen terug te vinden in de opbouw van Choice, de beursgenoteerde vennootschap waarmee Van Coppenolle en Vandormael een digitaal tv-platform willen lanceren. Volgens de Tijd roept de hele constructie vragen op. Maar Van Coppenolle noemt dat alles “larie en apekool”.

Verder lezen…


Geen 1.800 euro (per dag) voor Paul Lembrechts

Paul Lembrechts (Foto: Belga Images)

Paul Lembrechts, de vroegere grote baas van de VRT, heeft zijn ontslag aangekondigd bij de gekapseisde mode retailgroep FNG, het vroegere moederbedrijf van onder meer de failliete schoenenketen Brantano. Hij deed dat op het einde van een algemene vergadering waarin de aandeelhouders een voorstel over zijn verloning wegstemden. Volgens dat loonvoorstel zou Lembrechts een basisvergoeding krijgen van 1.800 euro per gewerkte dag, met een jaarmaximum van 396.000 euro. Daar zouden nog bonussen kunnen bijkomen, waaronder een succespremie van 200.000 euro als hij de noodzakelijke kapitaalverhogingen tot een goed einde zou brengen.

Verder lezen…


NIEUW – Pascal Vanhalst pompt 500 miljoen euro in (Belgische) Quva en wordt durfkapitalist

Van Pascal Vanhalst zijn zo goed als geen foto’s gekend. Deze foto komt uit een Duitse TVH brochure.

De West-Vlaamse ondernemer Pascal Vanhalst heeft het kapitaal van zijn Belgische vennootschap Quva opgetrokken met 500 miljoen euro. Die financiële middelen werden gehaald bij de Luxemburgse gelijknamige holding van Vanhalst. Die is goed voor een kapitaal van 1,5 miljard euro. Vanhalst legde de basis van zijn vermogen binnen de Waregemse heftruck specialist TVH. Maar nu ontpopt hij zich als een pure durfkapitalist. Hij stelt zichzelf voor op de nieuwe website Quva.com. Die leert dat Quva wil investeren in bedrijven die marktleider of toonaangevend zijn in hun branche. Het gaat dan om middelgrote en grote internationale bedrijven met een mature business, die in Europa actief zijn. De geografische zoektocht spreidt zich uit over België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het VK. Momenteel zijn al vijf bedrijven onderdeel van Quva. Samen zijn die goed voor een omzet van 1,25 miljard euro en 6.300 werknemers.

Verder lezen…


Bart Van Coppenolle, Holybrain en Choice

Bart Van Coppenolle in een promo video van Choice.

Het feit dat de Hasseltse rechtbank een voorlopig bewindvoerder heeft benoemd bij vier vennootschappen van Bart Van Coppenolle is een gevolg van een klacht door de bank KBC die 2,8 miljoen euro te goed heeft bij de vennootschappen. Bart Van Coppenolle zelf reageert ondertussen zeer boos op onze berichtgeving gisteren waarmee het nieuws over zijn bedrijven doorbrak. Volgens Van Coppenolle gaat het om claims van vroegere aandeelhouders. Nog volgens de ondernemer, die met het beursgenoteerde Choice een digitaal tv platform wil lanceren, zijn de bewuste artikels “objectief foutieve of subjectief tendentieuze schrijfsels die te ridicuul zijn voor woorden”. Verder stelt hij dat de vier vennootschappen niets te maken hebben met Choice. Wie echter het Staatsblad leest, merkt het tegenovergestelde.

Verder lezen…


NIEUWKOMER – De West-Vlaamse bouwheer Pascal Danneels

Pascal Danneels (Foto: Linkedin)

Het kwam een beetje als een verrassing, miljardair Pascal Vanhalst heeft samen met de West-Vlaamse vastgoedgroepen Danneels en Group Monument de Gentse Arsenaalsite gekocht van de NMBS. Voor de aankoop van de 12 hectare bouwgrond moest minstens 61 miljoen euro worden neergelegd. Geen probleem voor Vanhalst die zich net zoals alle miljardairs op het pad waagt van vastgoedontwikkeling en -investeringen. Opmerkelijker is zijn gezelschap van de 55 jarige Pascal Danneels. Die staat al 34 jaar aan het hoofd van zijn familiale bouwgroep met zetel in Brugge. Danneels gedijt in de West-Vlaamse luwte, dan toch wat de media betreft. Vorig jaar zette hij een stap opzij om als CEO plaats te ruimen voor de 32-jarige Nederlander Karsten Foekens. Die wil dit jaar met Danneels 300 nieuwe huizen neerzetten. Danneels zelf is een verwoed sporter maar ook een nederig man. In 2010 liet hij zich door het katholiek magazine Tertio interviewen samen met zijn wijlen naamgenoot kardinaal Godfried Danneels. “Wie je vandaag bent, hangt af van de beslissing die je gisteren genomen hebt. Met goede kaarten spelen, is niet moeilijk. Een goede speler herken je aan het feit dat hij goed kan spelen met slechte kaarten. Dat is de kunst.”, zo zei hij op dat moment. Te veel zakenmensen laten alles afhangen van wat iets financieel en materieel waard is, maar daar moet je afstand van kunnen nemen. Ik begrijp niet dat mensen miljoenen euro’s uitgeven voor een mooi schilderij, terwijl je elke dag de mooiste schilderijen gepresenteerd krijgt.” Pascal Danneels komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 96 miljoen euro. U leest hier zijn verhaal.


Golden Real Estate – Mijn cliënteel: Oligarchen & Banken

In Golden Real Estate neemt vastgoedexpert Ignace Meuwissen u mee achter de schermen van de markt van luxevastgoed. U krijgt een exclusieve inkijk op het hoe, wat en waarom van luxevastgoed. Zoals alles wat met geld heeft te maken, wordt ook het aspect van luxevastgoed met een subjectieve marketing saus overgoten. Meuwissen toont u die markt zoals hij is, zonder saus erop.

Mijn clienteel: Oligarchen & Banken

Verder lezen…


NIEUW – Voorlopig bewindvoerder moet zich buigen over Bart Van Coppenolle en tv-project Choice

Bart Van Coppenolle luidt de bel bij de beursstart van Choice eind februari dit jaar. (Foto: Euronext)

De ondernemingsrechtbank van Hasselt heeft een voorlopig bewindvoerder aangesteld die alle bevoegdheid krijgt over de vennootschappen Alpha 11 Belgium, Right Brain Interface, Holybrain en Arta. Het gaat om de sleutelvennootschappen uit het Choice project dat is opgezet door Bart Van Coppenolle. Choice moest de opvolger worden van het al eerder ter ziele gegane Bhaluu. Beiden moesten digitale tv-kijkers nieuw gebruikerscomfort bieden. Naar eigen zeggen pompte Van Coppenolle 8 miljoen euro in Choice, geld dat hij overhield aan de verkoop van zijn bedrijf Metris. Daarnaast haalde hij eerder al 38 miljoen euro op bij een keur van Rijkste Belgen. Al dat geld lijkt nu te verdwijnen in het avontuur van Choice. Als alternatieve financiering deed Van Coppenolle een beroep via crowdfunding op de kleine spaarder en daaraan gekoppeld een beursnotering van zogenaamde ‘units’ op de niet gereglementeerde markt Euronext Access. Ook daar valt nu af te wachten wat de toekomst nog brengt.

Verder lezen…


Onderzoek naar voorkennis zet François Fornieri (schaak)mat bij Mithra

De Luikse ondernemer François Fornieri keert niet terug als CEO van het beursgenoteerde anticonceptiebedrijf Mithra en dat zolang er geen duidelijkheid is omtrent zijn aanklacht wegens handel met voorkennis. Maar hij is niet van plan het bedrijf dat hij heeft opgericht de rug toe te keren. Forniero wil minstens 25 % van de aandelen behouden. En hij zegt strategisch advies te willen geven aan zijn opvolger Leon Van Rompay. Fornieri wordt niet enkel verdacht van handel met voorkennis maar ook van betrokkenheid in het corruptiedossier van de intercommunale Nethys. Maar daar ziet de man zelf weinig graten in.

Verder lezen…


Patrasche, dieren als laatste redmiddel voor ontredderde jongeren

Karin is 16 jaar. Ze heeft het gehad met de hulpverlening. Na enkele ernstige zelfmoordpogingen en net zoveel opnames in een kinderpsychiatrische voorziening hield men het ook daar voor bekeken. Karin had beslist om te zwijgen en daar bleef ze bij. Het enige waar iedereen het over eens leek te zijn, was dat Karin van dieren hield en dan meer bepaald van honden. Op haar eerste dag bij Patrasche sloot ze onmiddellijk vriendschap met Nexus, de meest knuffelbare en toegankelijke hond die – terwijl hij diep in de ogen kijkt – recht naar de ziel lijkt te pijlen. Karin lijkt wel te verdrinken in Nexus en met hem aan haar zijde is ze in staat om te vertellen over haar eigen honden, hun charmes en hun problemen. Ook Loesje, een kleine angstige Maltezer komt die dag op begeleiding. Loesje is nors van aard en houdt er niet van als andere honden in de buurt komen. Loesjes manier om dat te tonen is haar tanden te tonen en indien aan de orde, te bijten en dus draagt ze een muilbandje, hetgeen er enigszins belachelijk uit ziet bij zo’n klein hondje. Karin staart gefascineerd naar Loesje. ‘Bijt ze echt’, vraagt ze. ‘Ja, ze bijt echt. Met vlijmscherpe tandjes en een hoop gedoe. Ze heeft best wel al wat schade aangebracht aan andere honden. Denk je dat ze schuldig is ?’ Het woord ‘schuld’, lijkt bij Karin heel fel naar binnen te komen. Haar lange haren verdwijnen voor haar gezicht en ze begint zachtjes te wenen. Ze verdwijnt tussen de bomen, op de voet gevolgd door Nexus. Wat verder onder een dikke boom laat ze zich zakken om dicht tegen Nexus aan te kruipen. Ik laat haar eventjes alleen om haar dan samen met Loesje te vervoegen. Ik zwijg en Loesje gromt zachtjes naar Nexus. ‘De enige die hier schuldig is, ben ik’, snikt Karin. ‘Ik heb geen rechten…, geen recht op geluk, en al zeker geen recht op iets anders’. Loesje is nu ook stil geworden. Nexus kruipt dicht tegen haar aan. We zwijgen. Het thema van de begeleiding heeft zich geopenbaard. We kunnen van start gaan.

Verder lezen…


NIEUW – Niko eigenaar Jo De Backer wordt bestuurder bij durfkapitalist Capricorn

Jo De Backer (Foto: Niko)

Jozef, Jo, De Backer is benoemd tot nieuwe bestuurder van het Capricorn Digital Growth-fonds. Zijn benoeming volgt op een investering van 10 miljoen euro in Capricorn door het Aconterra Fund. Dat laatste werd recent door De Backer in het leven geroepen. Het beschikt in eerste instantie over 30 miljoen euro middelen. Die zijn bedoeld om te investeren in nieuwe groeibedrijven in de proptech-technologie voor de vastgoedwereld. Het bedrijf Niko, de industriële basis van De Backer, is gespecialiseerd in domotica en elektrische schakelaars. De ambitie van Aconterra en Capricorn moet daar dus bij aan sluiten. Volgens beide partijen gaat het om een strategische samenwerking gericht op technologie voor de vastgoedmarkt.

Verder lezen…