NIEUW – Dividend van 4,5 miljoen voor Nele Vandamme en Koenraad Belsack

Nele Vandamme en Koenraad Belsack. (Foto: RV)

UPscale Invest, de holding van het Gentse koppel Nele Vandamme en Koenraad Belsack, keert over het voorbije boekjaar, per eind maart 2023, een dividend uit van 4,5 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg dat dividend 8 miljoen euro. Vandamme en Belsack zijn de oprichters en bezielers van de groep Upgrade Estate. Die laatste investeert onder de naam Upkot in studentenkamers maar diversifieert steeds meer ook in kantoorgebouwen. De hele groep Upgrade staat voor een geïnvesteerd vermogen van 563 miljoen euro. De vennootschap Upscale keerde de voorbije vijf jaar een gecumuleerd dividend uit van 22,5 miljoen euro.

Verder lezen…


UPDATE – NIEUW – Durfkapitalist Creafund tankt 36,5 miljoen euro bij

Herman Wielfaert (Foto: RV)

Het investeringsfonds Creafund, onder leiding van Herman Wielfaert, beschikte eind 2022 over een eigen vermogen van 225 miljoen euro. Daar komt nu via een kapitaalverhoging 36,5 miljoen euro bij. Nog vorig jaar boekte het bedrijf een winst van 57 miljoen euro wat een uitgekeerd dividend opleverde van 13 miljoen euro. De voorbije vijf jaar bedroeg dat uitgekeerd dividend gecumuleerd 34 miljoen euro. Creafund werd meest recent genoemd in het dossier van de Oost-Vlaamse ondernemer Sam Baro. Creafund betaalde eind 2021 om en bij 30 miljoen euro voor 29 % van de Planet Group, het interimbedrijf van Baro. Die laatste betaalde op zijn beurt dit jaar 30 miljoen euro voor de overname van de voetbalploeg AA Gent. Al benadrukt Creafund dat het niets te maken heeft met die voetbalinvestering van Baro.

Verder lezen…


Ikon: de opmerkelijke horeca investeringen van de familie Van Rompay

Vader Leon en zoon Stijn Van Rompay. (Foto: Dieter Teleman)

Twee weekends terug werd de 20-jarige Rotterdammer Mohssin neergestoken tijdens een vechtpartij voor de Antwerpse discotheek Ikon. De jongeman overlijdt in het ziekenhuis. Een week later ontploft een springtuig voor de discotheek. De gevel wordt beschadigd maar er vallen geen gewonden omdat er niemand in het gebouw is. De redactie van Mediahuis zocht uit wie de eigenaar is van Ikon en dat blijkt de familie Van Rompay te zijn. Die is vooral bekend van vader Leon Van Rompay, die een tijdlang interim CEO was van het beursgenoteerde noodlijdende Luikse farmabedrijf Mithra, en van zijn zoon Stijn, de oprichter van het beursgenoteerde farmabedrijf Hyloris. De tweede zoon Pieter blijkt de horeca investeringen van de familie af te werken. Die verlopen over de holding PE Group, goed voor 30 miljoen euro. Net als zijn vader en broer bekleedt Pieter ook een aantal bestuurdersmandaten in farmabedrijven, waaronder Biogenosis, het farma investeringsfonds van de familie.

Verder lezen…


Verkoop Silverfin maakt van dertigers Joris Van Der Gucht en Tim Vandecasteele multimiljonairs

Joris Van Der Gucht en Tim Vandecasteele. (Foto: Silverfin)

Joris Van Der Gucht, 38 jaar, en Tim Vandecasteele, 36 jaar, maken zich klaar om een plaatsje te krijgen in onze ranglijst. In 2013 ging Joris Van Der Gucht als gefrustreerde accountant samen met Vandecasteele van start met Silverfin. Gefrustreerd omdat zijn werk als accountant er hoofdzakelijk in bestond steeds weer dezelfde formats op te vullen met andere cijfers. Het moest kunnen om dat werk te automatiseren. Dus ontwikkelden ze een softwareplatform dat compatibel is met de meeste boekhoudpakketten. Nu, 10 jaar later, hebben ze 850 directe klanten, bijna allemaal accountantskantoren waaronder de grote vier internationale consultants. Via dat klantenbestand bedienen ze de boekhouding van om en bij 620.000 bedrijven. En nu, 10 jaar later, legt de Noorse groep Visma naar verluidt 300 miljoen euro op tafel om het bedrijf over te nemen. Indien dat getal klopt, incasseren beide oprichters elk om en bij 70 miljoen euro. Ook Smartfin-ondernemer Jurgen Ingels passeert langs de kassa.

Verder lezen…


NIEUW – Luc Leenknegt pompt 75 miljoen euro in PerPetum Europe

Luc Leenkengt (Foto: RV)

De 55-jarige Luc Leenknegt en zijn partner Lucrèce Meulemeester zijn een koppel ondernemers om in de gaten te houden. Leenkengt is specialist in zonne-energie en bouwt in snel tempo zijn groep Perpetum Energy uit. Nu kapitaliseert hij zijn nieuwe vennootschap PerPetum Europe met 75 miljoen euro. Hij doet dat via de vennootschappen PerPetum Energy en Green4Power. Die laatste is voor 30 % in handen van de Waalse overheid. Leenkengt is bijzonder actief in Wallonië en dus was de aanwezigheid van de Waalse overheid in zijn bedrijf onvermijdelijk. Recent overkoepelde hij de parking van het Waalse dierenpark Pairi Daiza met zonnepanelen, goed voor een productiecapaciteit van 20 megawatt. In totaal staat PerPetum nu voor een geïnstalleerde zonnecapaciteit boven de 180 megawatt, goed voor elektriciteit voor 130.000 mensen. Binnenkort komen Leenknegt en Meulemeester in onze ranglijst.

Verder lezen…


Miljonair Patrick Lefevre trekt zich operationeel terug uit wielersport (die meer en meer voor miljardairs is)

Patrick Lefevere (links) met naast hem Remco Evenepoel bij de voorstelling van Soudal Quick-Step begin dit jaar. (Foto: Belga Images)

Volgens het gespecialiseerde website Wielerflits is er een fusie in de maak tussen de wielertopploegen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step. Patrick Lefevere, nu nog algemeen manager bij Soudal Quick-Step, zou zich operationeel terugtrekken en lid worden van de raad van bestuur van de nieuwe combinatie die volgend jaar een feit zou moeten zijn. Lefevere is wellicht mee catalysator in het verhaal. Lefevere knoopte immers zelf gesprekken aan met de Britse miljardair Jim Ratcliffe, de huidige eigenaar van de ploeg Ineos Grenadiers. En die bepaalt meteen ook de toekomst van Remco Evenepoel die al een tijdje goochelt met de gedachte om van Quick-Step over te stappen naar Ineos. Duidelijk is dat de nu 68-jarige Patrick Lefevere nog eens langs de kassa wil passeren. Zijn opgebouwd wielervermogen benadert nu de 10 miljoen euro.

Verder lezen…


Familie Colruyt versterkt zich in Wallonië met overname van Match en Smatch

(Foto: Belga Images)

De distributeur Colruyt, in handen van de gelijknamige familie, neemt 57 Belgische supermarkten van de ketens Match en Smatch over van de groep Louis Delhaize. In de in de ondersteunende diensten en de winkels die niet aan Colruyt verkocht worden zijn ondertussen 690 banen bedreigd. Het gaat dan om de entiteiten Match, Profi/Smatch en Associated Retail, dat deels instaat voor de logistiek van beide merken. In 2019 sloten Match en Smatch al 15 winkels. De coronacrisis zorgde voor een tijdelijke heropflakkering, maar de afgelopen jaren werden telkens met verlies afgesloten. Colruyt neemt 57 van de 80 Match- en Smatch-winkels over. De 28 winkels van Match en 29 van Smatch waren in 2022 goed voor ongeveer 300 miljoen euro omzet met globaal 1.069 werknemers.

Verder lezen…


Merkwaardige oplichtingszaak brengt Vranken en ING voor de rechtbank

In 2015 neemt het bedrijf Vranken Pommery Benelux (VPB), onderdeel van de Franse champagneproducent Vranken, een nieuwe financiële directeur in dienst. De jonge vrouw krijgt na drie maanden dienst een aantal opmerkelijke mails. Blijkt dat het bedrijf betrokken is bij een overnamebod op een Chinees bedrijf. Maar daarbij is uiterste discretie nodig, aldus de mails, de CFO mag daar dan ook met niemand over spreken. De jonge vrouw stort in drie bewegingen 847.000 euro. Tot blijkt dat de mails onderdeel zijn van een oplichtingsschema. Waarop VPB onmiddellijk haar bank ING vordert de gestorte bedragen terug te betalen. Wat de bank weigert. Beide partijen, VPB en ING, ontmoeten elkaar nu in de rechtbank.

Verder lezen…


De Vlaamse regering, Ventilus en 45 miljoen euro verlies voor de familie Vandenberghe en Skyline

Het hoofdkwartier van Skyline in Izegem dat nu onder Ventilus komt te liggen. (Foto: Skyline)

Frederik Vandenberghe is vandaag afgestapt aan de ambtswoning van Vlaams minister-president Jan Jambon. Vandeberghe is CFO van het familiale technologiebedrijf Skyline Communications. Tot twee keer toe stonden politici te drummen om het succesvolle Izegemse bedrijf de ‘Leeuw van de export’ uit te reiken. Nu gaat Vandenberghe die leeuwen symbolisch terug brengen. De familie Vandenberghe investeerde 35 miljoen in hun bedrijvenpark in Izegem. Dat dreigt nu letterlijk overschaduwd te worden door de Ventilus hoge spanningslijnen. De familie Vandenberghe schat hun verlies op 45 miljoen euro en vraagt compensatie. Maar overal valt hun vraag op een koude steen.

Verder lezen…


Kwart miljard dividend voor Nicolas Saverys (of hoe de beurs er niet is voor u)

Nicolas Saverys (links) op een archiefbeeld uit 2015 in Bejing. Koning Filip zit op de achtergrond. (Foto: Belga Images)

De beursgenoteerde gasrederij Exmar keert een brutodividend uit van 1 euro per aandeel plus nog eens 4,4 euro bruto als tussendividend. In totaal gaat het bedrijf daarmee 321 miljoen euro uitkeren. Nicolas Saverys had het liefst gehad dat die 321 miljoen integraal naar hem zouden zijn gegaan. Maar nu zijn publiek overnamebod op Exmar is gestrand op 83 %, en dus niet de 95 % die nodig was om te slagen, zal de opbrengst voor Saverys en zijn holding Saverex beperkt blijven tot 260 miljoen euro. Het superdividend is geen cadeau aan de kleine belegger die nu nog 16 % van het bedrijf controleert en die zich verzette tegen het bod van Saverys van 11 euro per aandeel. Met de gasoorlog in Rusland zou Exmar, gespecialiseerd in gastransporten, volgens beursanalisten minstens 12 tot 14 euro per aandeel waard zijn. Nicolas Saverys gaat de opbrengst van het dividend gebruiken om de leningen af te betalen die hij aanging om zijn overnamebod te financieren.

Verder lezen…