Plan B: AB Inbev verkoopt Australische activiteiten

De biergigant AB Inbev, in handen van de Rijkste Belgische families, verkoopt zijn Australische dochter Carlton & United Breweries (CUB) aan de Japanse groep Asahi. Die betaalt daarvoor 16 miljard Australische dollar of om en bij 10 miljard euro. 10 miljard dat is ongeveer evenveel als AB Inbev hoopte op te halen met de beursgang van haar Aziatische divisie. Die operatie werd afgeblazen omdat het management van de multinational de interesse bij grote beleggers in die operatie blijkbaar had overschat. Nu is alvast wat druk van de financiële ketel gehaald. Met dit plan B zet het management wellicht ook zichzelf uit de wind.

Verder lezen…


NIEUW – Golazo nu ook (indirect) aandeelhouder van ‘De hand van Maradona’

Bob Verbeeck blijft met zijn sportmanagementbedrijf Golazo een snel parcours van overnames afleggen. Vorige maand werd nog bekend dat hij het bedrijf SportIDee heeft overgenomen, een Belgische organisator van veldritwedstrijden. Soms zorgt zo’n overname nog voor verrassingen. Zo blijkt dat Golazo nu 12,5 % controleert van het Nederlandse bedrijf “De hand van Maradona’. Op hun website koop je een gesigneerde shirt van Lionel Messi, met persoonlijke dedicatie door de ster hemzelf, voor 2.999 euro. De gesigneerde shirt van Eden Hazard uit het WK 2018 is minder populair. Je koopt hem met 20 % korting voor 399 euro. Dat is evenveel als voor een gesigneerde gele trui waarmee Joop Zoetemelk in 1980 de Ronde van Frankrijk won.

Verder lezen…


VOETBALGELD – Frank Dierckens pompt 3 miljoen euro in KV Oostende

Frank Dierckens, links, naast Peter Callant.

Industrieel Frank Dierckens, eigenaar van het West-Vlaamse zonneweringsbedrijf Diaz Sunprotection, pompt 3,1 miljoen euro vers kapitaal in eersteklasser KV Oostende. Dierckens nam begin dit jaar de meerderheid in KV Oostende over van de verzekeringsmakelaar Peter Callant. Die hielp een jaar eerder Marc Coucke uit de brand door op te treden als tijdelijk eigenaar van Oostende wanneer Coucke Anderlecht overnam en Oostende moest achterlaten. Callant zegt nu dat hij zijn job als eigenaar van Oostende heeft onderschat. Dierckens van zijn kant wordt met Diaz voorlopig hoofdsponsor van de kustploeg. Maar liever ziet hij een ander bedrijf geld op tafel leggen om hun naam op de Oostendse truien te zien. Een Japanse financier wordt het alvast niet. Onderhandelingen met die potentiële investeerder werden doorkruist door… twee honden.

Verder lezen…


NIEUW – Rita Van Belle haalt 261 miljoen euro Puratos kapitaal naar boven

Rita Van Belle heeft samen met haar echtgenoot Raymond Bouvy en hun twee kinderen Sabine en Jimmy de nieuwe holding Group Bouvy Immo opgericht. Die krijgt een kapitaal mee van 261 miljoen euro mee. Dat kapitaal bestaat uit 239.250 certificaten van de STAK (Stichting Administratiekantoor) Coprem. Daarmee is Rita Van Belle goed voor 25 % van Coprem, de holding die op zijn beurt 75 % controleert van Puratos, de Belgische wereldleider inzake toelevering van grondstoffen aan de bakkerijsector. Rita Van Belle is de zus van de nu 71-jarige Eddy Van Belle. Die gaat door als “pater familias” van de groep Puratos. Op basis van de huidige operatie krijgt Puratos een waarde mee van 1,3 miljard euro. 75 % of 1 miljard behoort voor gelijke delen toe aan de families Van Belle en Demanet.

Verder lezen…


NIEUW – Familie Pollet en Cronos ondersteunen medische start up NephroFlow

Het jonge West-Vlaamse bedrijf NephroFlow heeft een kapitaalverhoging doorgevoerd die mee werd onderschreven door de Water Group Pollet, in handen van de gelijknamige familie, en in mindere mate door Bluehealth Innovation Fund. Die laatste vennootschap is in handen van de groep Cronos van Jef de Wit en Dirk Deroost en UCB Ventures van de familie Janssen. NephroFlow ontwikkelt en commercialiseert een digitaal systeem dat artsen en verplegers bij staat bij patiënten die een nierdialyse ondergaan.

Verder lezen…


NIEUW – Crescent boekt 50 miljoen overgedragen verlies weg

Eric Van Zele

De beursgenoteerde holding Crescent, in handen van Eric Van Zele en met Marc Coucke als minderheidsaandeelhouder, heeft haar kapitaal verminderd met 32,4 miljoen euro. Tegelijkertijd werden 17,6 miljoen euro aan uitgiftepremies afgeboekt. Meteen werd daarmee 50 miljoen overgedragen verlies van de moedervennootschap weggeveegd. Crescent beschikt nu nog over een kapitaal van 3,8 miljoen euro vertegenwoordigd door 1.368.839.925 of wel 1,3 miljard aandelen elk goed voor een nominale waarde van 0,0028 euro. Crescent verwerkt daarmee de zogenaamde “omgekeerde overname” van het noodlijdende internetbedrijf Option.

Verder lezen…


Familie Michiels zet met Proviron in op veevoederadditieven

De chemiegroep Proviron, voor 97 % in handen van de familie Michiels, kon 2018 afsluiten op het holdingniveau met een omzet van 70 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 7,4 miljoen euro. De nettowinst daalde wel van 2,4 naar 0,9 miljoen euro, mee als gevolg van duurdere grondstofprijzen. Voor het lopende jaar mikt de familie vooral op veevoederadditieven die het produceert op basis van boterzuur. Het product werkt als een alternatief voor antibiotica. Proviron mikt op een verdubbeling van haar productiecapaciteit van het additief.

Verder lezen…


NIEUW – Familie Kerckhof en Euro Shop brengen familiaal vermogen in kaart

De West-Vlaamse familie Kerckhof, bij het grote publiek bekend van de distributieketen Euro Shop, brengt belangrijke cash bedragen naar boven. In totaal gaat het om meer dan 120 miljoen euro. Euro Shop is grotendeels het werk van de nu 82-jarige Daniël Kerckhof. Maar het grote fortuin maakte de familie door vastgoedinvesteringen. Nu lijkt een successieregeling in de maak te zijn. De holdings van de drie kinderen Didier, Dorienne en Danny zien hun kapitaal elk stijgen van 75 naar 83 miljoen euro. En dat lijkt slechts een eerste stap te zijn.

Verder lezen…


NIEUW – Creafund werkt aan kapitaalverhoging van 25 miljoen euro

Het durfkapitaalfonds Creafund gaat zijn kapitaal met 25 miljoen euro verhogen. Die operatie verloopt over de nieuwe private privak Creafund Invest waarover we vorige week berichten. In een reactie daarop laat Creafund CEO Herman Wielfaert weten dat Creafund Invest enkel tot doel heeft een investering te realiseren in het sedert 18 jaar bestaande Creafund CVA en dat ten belope van 25 miljoen euro. Er zullen daaraan zowel nieuwe Vlaamse ondernemersfamilies deelnemen als bestaande families.

Verder lezen…


Met Lutosa worden schatjes van patatjes Belgische geschiedenis

De Britse voedingsmultinational Nomad Foods, onder meer eigenaar van Iglo, gaat het Belgische merk Lutosa uit de markt halen en vervangen door Belviva. Meteen wordt daarmee een stuk Belgisch industrieel succes naar de geschiedenisboeken verwezen. Lutosa was het succesverhaal van twee Oost-Vlaamse boerenzonen, Guy en Luc Van den Broeke. Boerenzonen met gezond verstand. Vanuit het familiaal agrarisch aardappelbedrijf met wortels in het Oost-Vlaamse Olsene bouwden ze een voedingsbedrijf uit op Europese schaal. Met de slogan “schatjes van patatjes” creërden ze een gigant van diepvriesfrieten. De broers Van den Broeke kunnen als voorbeeld staan voor het succes van de Vlaamse aardappelindustrie. Dat ze hun bedrijf voor veel geld uit handen lieten gaan, is daar een inherent onderdeel van.

Verder lezen…