Amerikaanse techreuzen nestelen zich in Brussel (en Europa)

Los Gatos Streaming Services Belgium’. Dat is de naam van de nieuwe vennootschap die de Amerikaanse mediagigant Neflix heeft opgericht in België en waarmee het vanuit Brussel wil gaan lobbyen bij het Europees parlement. Daarmee treedt Netflix in het spoor van zijn grote zogenaamde GAFA-broers, de Amerikaanse techreuzen Google, Apple, Facebook en Amazon. Ook zij vestigden zich op prestigieuze Brusselse adressen, in de schaduw van het Europees parlement. En lobbywerk is er genoeg. Vorige week legde de Europese commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager Google nog een boete op van 1,49 miljard euro. En Europa is ook op zoek naar een globale belasting voor de tech reuzen.

Verder lezen…


EXCLUSIEF – Te koop: Townhouse Sestig, uniek interieur en filmdecor

Bent u op zoek naar een woning met karakter in het centrum van Gent? En bent u zelf niet overdreven creatief in interieurinrichting? Dan zit u perfect in Townhouse Sestig, de showroomwoning van de befaamde interieurarchitect Glenn Sestig. Dit meesterwerk van hedendaagse elegantie kijkt uit over het Gentse Citadelpark. Vraagprijs: 1,75 miljoen euro. Het verhaal krijgt u er gratis bij. De woning werd vorig jaar gebuikt als decor voor de film “Spider in the Web”. Niemand minder dan Monica Belluci en Oscar-winnaar sir Ben Kingsley werkten in de woning een aantal dialogen af die deze zomer in de bioscoop te zien zijn in de spionage thriller. U kan de woning nu al zien op www.luxevastgoed.be .

Verder lezen…


Wim Delvoye en zijn laatste ‘Love letter’ aan België

Voor het eerst in 10 jaar is er in België opnieuw een grote overzichtstentoonstelling te zien van Wim Delvoye. En wel in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Kunstenaar, provocateur, humorist, zelf-relativist, commercant. Het staat er allemaal. Met misschien als meest opvallende stukken, zijn gestoffeerde varkens. Maar het meest typische voor Delvoye en zijn relatie met de (Belgische) wereld waarin hij leeft, is zijn omstreden “Brief van Mohammed aan Caroline”, in 1999 gemaakt voor en meteen geweigerd door het Brusselse parlement. Een liefdesbrief geschreven in foto’s van aardappelschillen. Meteen verwrongen in een communautair steekspel waarbij werd gezegd dat aardappelschillen teveel deden denken aan varkens en dus provocerend waren voor moslims. Delvoye laat nu uitschijnen dat hij na deze tentoonstelling dit land definitief voor bekeken houdt en emigreert naar Iran waar hij een hotel aan het bouwen is. Maar ook dat is wellicht meer schijn dan werkelijkheid.

Verder lezen…


NIEUW – Familie Marc Saverys boekt bijna 15 miljoen euro (sociale) verliezen weg

Via haar patrimoniumholding Saverco heeft de familie van Marc Saverys het kapitaal van haar dochter Durabilis opgetrokken met 11 miljoen euro tot 34 miljoen euro. Daarna werd 14,8 miljoen euro opgebouwd verlies in Durabilis weg geboekt. Durabilis is een sociale investeringsmaatschappij die zich specialiseert in landbouwprojecten en duurzame ontwikkeling in lageloonlanden. Het bedrijf is actief in Latijns-Amerika en Afrika. Maar met name in Afrika werden de activiteiten vorig jaar teruggeschroefd.

Verder lezen…


DURFKAPITAAL – Bloomon kampt met forse groeipijnen

Bloomon, de internetdistributeur van bloemenboeketten, kende een moeilijk jaar 2017. De jaarrekening werd afgesloten met een negatief resultaat van ruim 9 miljoen euro. Volgens het bedrijf gaat het om groeipijnen van de startup en blijft de ambitie om in 2020 winstgevend te zijn. In datzelfde jaar 2017 haalde Bloomon 23 miljoen durfkapitaal op. Het investeringsfonds Fortino van Duco Sickinghe was lead manager van die operatie. Enkele weken terug werd bekend dat Rabobank een lening van 7,5 miljoen euro heeft toegekend aan het bedrijf.

Verder lezen…


VOETBALGELD – KSC Lokeren en de zwanenzang van Roger Lambrecht

Roger Lambrecht

Diepe kommer en kwel dezer dagen op Daknam, het voetbalstadion van Lokeren. De ploeg van bandendistributeur Roger Lambrecht boekte vorig jaar een verlies van net geen vijf miljoen euro. Het overgedragen verlies stijgt daardoor tot 10 miljoen euro. Het eigen vermogen slaat negatief door. Tot overmaat van ramp tekent de revisor verzet aan tegen vijf miljoen euro positieve cijfers in de balans. Roger Lambrecht is al enige tijd op zoek naar een overnemer voor zijn club. Maar wie is er geïnteresseerd in een virtueel failliete club die zakt naar 1 B?

Verder lezen…


Nirav Modi is aangehouden (en zijn villa opgeblazen)

De Indisch-Belgische diamantair Nirav Modi, NiMo voor de vrienden, is aangehouden en in handen van het gerecht. De arrestatie gebeurde in Londen en niet in Brugge of Antwerpen zoals de Indische kranten volop speculeerden. Nirav Modi wordt er van verdacht de Indiase Punjab National Bank voor 1,6 miljard euro te hebben opgelicht. Zijn broer Neeshal zou een deel van de buit hebben witgewassen in Antwerpen. Ondertussen is Modi in India uitgegroeid tot een politieke hype. De Indiase regering gelaste de vernietiging van zijn imposante kustvilla. De gecontroleerde explosie van de villa werd live uitgezonden op nationale TV en was prime news.

Verder lezen…


NIEUW – AB Inbev families versterken kapitaal drankendochter

De familie de Spoelberch, grootaandeelhouder van de biergroep AB Inbev, heeft het kapitaal van haar diversificatieholding Verlinvest Beverages opgetrokken van 589 naar 606 miljoen euro. De operatie is merkwaardig omdat ze samenvalt met het vertrek van AB Inbev voorzitter Olivier Goudet. Als CEO van de holding JAB heeft Goudet steeds meer te maken met frisdranken. Er dreigt dan ook een belangenconfllict met de biergroep die ook meer en meer inzet op hetzelfde groeisegment. Maar het is precies ook in datzelfde segment dat Verlinvest Beverages actief is. De familie de Spoelberch dreigt dan ook vroeg of laat met zichzelf in botsing te komen.

Verder lezen…


Colruyt neemt verlieslatende Fiets! over van familie Verhaeren

De distributiegroep Colruyt, in handen van de gelijknamige familie, heeft via een kapitaalverhoging 75 % verworven in de Gentse vennootschap Joma Sport. Die baat momenteel 11 fietsenwinkels uit. Joma Sport was voor 75 % in handen van de familie Verhaeren via hun diversificatieholding Vermec. Maar de groep had te kampen met zware logistieke problemen. In 2017 werd op een omzet van 18 miljoen euro een verlies geïncasseerd van 2,3 miljoen euro. Het eigen vermogen was negatief voor 1,5 miljoen euro. Vorig jaar werden vijf Fiets! vestigingen gesloten. Op vandaag worden geen gegevens bekend gemaakt over 2018. Colruyt zegt enkel dat de 11 huidige winkels op zich nu rendabel zijn. Er werken nog 80 mensen voor het bedrijf. 

Verder lezen…


NIEUW – Limburgse Softhale pompt 11 miljoen euro kapitaal bij

De startup Softhale uit het Limburgse Diepenbeek trekt zijn kapitaal op van 3 naar 14 miljoen euro. Softhale werkt aan de ontwikkeling van een nieuw pompmechanisme om geneesmiddelen in sprayvorm in de longen in te brengen. Dat gebeurt zuiver mechanisch en dus zonder toevoeging van drukmiddelen. Daardoor wordt het geneesmiddel fijner ingebracht en dringt het dieper in de longen. Indien Softhale met zijn nieuwe dispenser de markt haalt, boort het een miljoenen product aan. Eén van de financiers van het bedrijf is Greg Parekh, de Amerikaans-Indiase ex-CEO van het Mechelse biotechbedrijf Biocartis. In 2013 verkocht hij zijn belang in Biocartis aan Rudi Mariën.

Verder lezen…