CORONA – Pakjesdiensten staan voor de grootste uitdaging in hun geschiedenis

De thuislevering van goederen bereikt nieuwe piekhoogtes. In Frankrijk stijgt het aantal thuisbezorgingen van levensmiddelen met maar liefst 75 %. Daarnaast groeide de digitale e-commerce het voorbije kwartaal met 15%. Dat zorgt voor pijnlijke cijfers in de klassieke winkeldistributie, vooral bij de kledingwinkels, en verlegt het opnieuw de grenzen in de distributiesector. Pakjesdiensten moeten hun service aanpassen. Wie nu faalt, zal de megasprong na de corona crisis mislopen. Want die sprong komt er. Van alle nieuwe consumenten die nu tegen wil en dank e-commerce ontdekken, zullen een groot deel nooit meer afhaken.

Verder lezen…


CORONA: Lessen uit de corona-oorlog: terug naar 1984

Georges Orwell

We zijn in oorlog, zo veel is duidelijk. Oorlog tegen het corona virus. ‘Jullie zijn gelukkig, jullie hebben nooit een oorlog meegemaakt.” zegden onze ouders die in 1940 kinderen waren. Nu haalt de geschiedenis haar eigen gramschap. In 1940 doken de mensen in de kelders om te schuilen tegen de bommen. Nu schuilen ze in hun huizen tegen het corona virus. Maar diezelfde geschiedenis leert dat na elke oorlog de wereld fundamenteel zal gewijzigd worden. De samenleving moet haar catharsis vinden. De politiek wordt afgestraft, ook al denkt ze zoals Winston Churchill dat ze het opmerkelijk goed heeft gedaan. Als mensen moeten kiezen tussen privacy en gezondheid, kiezen ze gezondheid, zo zegt de auteur Yuvah Noah Harari. 1984 dixit George Orwell loert om de hoek.

Verder lezen…


CORONA – Helikoptergeld: Leopold Lippens doet het opnieuw

De Knokse burgemeester Leopold Lippens wil elke eigenaar van een tweede verblijf in zijn kustgemeente Knokke-Heist een waardebon schenken van 200 euro. Enige verplichting is met die waardebon binnen een bepaalde tijd aankopen te doen bij middenstanders in de gemeente. Op die manier wil Lippens dat zijn lokale economie een nieuwe impuls krijgt wanneer de corona crisis is stilgevallen. Hij schat de kostprijs voor zijn gemeentekas op 3 tot 4 miljoen euro. Maar Knokke-Heist zit in warme financiële papieren en kan zich dergelijke operatie permitteren. En het is niet voor het eerst dat Lippens haantje-de-voorste speelt in de corona crisis.

Verder lezen…


CORONA – Ondernemers zeggen: “We moeten leren leven met corona”

Coronavirus

De onrust groeit bij de Vlaamse “leaders of industry”. Te midden van soms tegenstrijdige signalen vanuit de politieke wereld, al dan niet gesteund door de mening van experten, zien ze met lede ogen toe hoe het industrieel weefsel uit elkaar begint te vallen. De meest merkwaardige reactie komt ongetwijfeld van Bernard Thiers, de CEO van de hardevloerendivisie van het Amerikaanse Mohawk. Thiers stelt in de West-Vlaamse bedrijven Unilin, IVC en Spano, 3.000 mensen te werk. En Thiers komt nooit in de pers. Tot vandaag. “We moeten leren leven en werken met het corona-virus, want de winkels en onze fabrieken moeten open.” zo zegt hij. Hij verwoordt een groeiende mening onder bedrijfsleiders. Fabrieken en winkels moeten terug open gaan, maar wel in combinatie met alle veiligheidsmaatregelen en met voortdurend testen op corona besmettingen.

Verder lezen…


Familie Colruyt stapt in pakjesspecialist

In deze woelige corona tijden doen pakjesdiensten gouden zaken. Nog nooit werden zoveel bestellingen veilig aan huis afgeleverd. Een bedrijf dat mee op deze golf surft, is de Brusselse start-up Urbantz. Die ontwikkelt en verkoopt software waarmee bedrijven de laatste kilometer voor de levering aan huis van hun pakjes beter kunnen beheren. Korys, het investeringsfonds van de familie Colruyt, stapt nu in het kapitaal van Urbantz. Samen met de Londense durfkapitalist Environmental Technologies Fund (ETF) brengt het 6 miljoen kapitaal aan. De Waalse overheidsinvesteerder Sambrinvest is goed voor 0,5 miljoen extra kapitaal. De start-up beschikt nu over 8,1 miljoen euro middelen. De raad van bestuur van Urbantz wordt aangepast aan de nieuwe kapitaalstructuur.

Verder lezen…


Urbain Vandeurzen en Rudi Pauwels pompen 10 miljoen in MiDiagnostics

De biotech startup MiDiagnostics haalt 14 miljoen euro vers kapitaal op. 6,5 miljoen euro wordt aangebracht door Urbain Vandeurzen, 3,5 miljoen door Rudi Pauwels terwijl 4 miljoen komt van de bestaande aandeelhouders. Die laatste zijn onder meer Marc Coucke (30 miljoen) en Michel Akkermans (12 miljoen), samen met Participatiemaatschappij Vlaanderen (10 miljoen) en het onderzoekscentrum Imec (6,8 miljoen). MiDiagnostics ontwikkelt een platform met een chip waarmee een druppel bloed of speeksel snel binnen het kwartier geanalyseerd kan worden.

Verder lezen…


CORONA – Vergeet aub de industriële wasserijen niet

U stond er misschien nog niet bij stil, maar alle beddengoed, werkkledij en beschermende kledij moet dagelijks gewassen worden. Dat gebeurt in industriële wasserijen. Die sector is opgenomen in de lijst van levensnoodzakelijke activiteiten. Maar het personeel van de wasserijen moet ook beschermd worden tegen het corona virus. En daar klemt het schoentje. De bedrijven hebben dringend nood aan beschermingsmiddelen zoals mondmaskers en handschoenen, voor personeel dat in aanraking komt met het vuile wasgoed, zegt de federatie van Belgische Textielverzorging.

Verder lezen…


CORONA – Leve de vakbonden !

670.000 Belgen worden technisch werkloos en hebben recht op een uitkering. En het getal is stijgende. Wellicht gaan we naar 1 miljoen. Maar let wel, die uitkering wordt uitbetaald door de vakbonden. Lezers contacteren ons met het bericht dat ze de vakbond contacteren voor die uitkering. Waarop het antwoord komt dat ze eerst lid moeten worden, hun lidgeld betalen, en dan recht hebben op een uitkering. Enige alternatief is de ‘Hulpkas voor werklozen’. Die ressorteert onder de FOD Sociale Zekerheid. Voor vakbonden zijn het dus ongekende tijden.

Verder lezen…


CORONA – Van de Velde blijft mondmaskers produceren ondanks nieuwe leveringen in België

Lingerieproducent Van de Velde levert dagelijks 1.000 mondmaskers aan het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst. Op deze manier wil het familiebedrijf haar steentje bijdragen in deze coronatijden. “Het ziekenhuis heeft ons vorige week gecontacteerd met de dringende vraag of we mondmaskers konden maken”, zegt perscontact Ellen De Wilde. “Wij zijn een sociaal betrokken familiebedrijf, dus we hebben hier niet lang over moeten nadenken. Er was geen interne discussie en hebben meteen groen licht gekregen”. Nochtans is vandaag op de luchthaven van Luik-Bierset een vliegtuig geland met 6 miljoen chirurgische mondmaskers aan boord. Later deze week wordt nog een lading van ruim 14 miljoen mondmaskers verwacht. Toch blijft de lingerieproducent gewoon doorgaan. “Deze ochtend werd het materiaal geleverd, dus zijn we vandaag weer volop aan het stikken”, zegt Ellen De Wilde. “Zolang dat het ziekenhuis ons vraagt, zullen we blijven doorgaan”.

Verder lezen…


CORONA – Ook België kiest voor hydroxychloroquine

Sciensano, de Belgische federale instelling voor wetenschappelijk onderzoek, beveelt hospitalen aan hydroxychloroquine toe te dienen als behandeling van covid-19. Het geneesmiddel moet de behandelingstijd en de sterfte terugdringen. Het effect van het geneesmiddel op de patiënten blijkt binnen de 4 tot 5 dagen. En dat met een goed resultaat. Hydroxychloroquine is een gekend anti-malariamiddel maar zou dus ook covid-19 genezen. Zoals u eerder al bij ons kon lezen, duwde de Amerikaanse president Donlad Trump hydroxychloroquine naar voor als geneesmiddel in de strijd tegen covid-19. 

Verder lezen…