NIEUW – Wen Han zet juridische structuur Belgische vrachtwagenfabriek op poten

Wen Han voor een vrachtwagen van Windrose. (Foto: Windrose)

De 34-jarige Chinese ondernemer Wen Han heeft de vennootschap Windrose Holdings Ltd overgebracht van de Kaaimaneilanden naar België. Windrose is het bedrijf waarmee Wen Han een elektrische vrachtwagen heeft ontwikkeld. Die zou een autonomie hebben van 650 kilometer. De ambitie van de man is in Antwerpen vrachtwagens te assembleren voor het Europese continent. De onderdelen worden in China geproduceerd. De NV Windrose Holdings heeft een toegestaan kapitaal van 500 miljoen euro dat nog niet is ingevuld. Wen Han heeft in een recente kapitaalronde 110 miljoen dollar opgehaald onder meer bij de zakenbank HSBC. Zijn Europees hoofdkwartier komt in Zele in een industrieel gebouw van 15.000 m². Er wordt nog gezocht naar een vestigingsplaats voor de assemblage, een project van 300 miljoen euro dat naar eigen zeggen 3.000 jobs kan opleveren. Begin volgend jaar zouden de eerste vrachtwagens in Zele worden aangeleverd en worden opgemaakt voor introductie in Europa.

Verder lezen…


NIEUW – De discrete 2 miljard euro van Edward Heerema

Edward Heerema (Foto: Allseas)

Argentum cedit virtuti’, een Latijnse naam waar Bart De Wever jaloers zou van zijn. Het betekent zoveel als “rijkdom leidt naar weldaad’. Het is meteen ook de naam die de nu 74-jarige Nederlandse ondernemer Edward Heerema meegaf in 2011 aan zijn centrale holding die hij huisvestte in Antwerpen. In september van dit jaar vormde hij zijn commanditaire vennootschap ‘Argentum cedit virtuti’ om tot een naamloze vennootschap. Nu haalt hij daar 35 miljoen euro uit via een kapitaalverlaging. En meteen blijkt dat ‘Argentum cedit virtuti’ staat voor een kapitaal van 2,2 miljard euro. In 2014 zette Heerema zijn ‘Pieter Schelte’ in de vaart. Het schip meet 124 meter breed en 382 meter lang, acht voetbalvelden groot. Meteen het grootste werkschip ter wereld. Edward Heerema geeft geen interviews, maar deed dat in 2014 wel. Eénmalig. En meteen legde hij uit hoe hij aankijkt tegen het nazi-verleden van zijn vader Pieter Schelte Heerema.

Verder lezen…


VASTGOED – De opportuniteiten die de verkiezing van Donald Trump creëert in New York

Ignace Meuwissen met Jeannie Supple in New York. (Foto: RV)

Er is een aanzienlijke opleving van het vertrouwen in New Yorks vastgoed, vooral onder welgestelde kopers. De duurdere markt van Manhattan heeft een opmerkelijke activiteit gekend, waaronder 39 contracten voor luxevastgoed die op één dag werden ondertekend – het hoogste totaal in maanden.” zo zegt Jeannie Supple, een in New York City gevestigde adviseur in luxe onroerend goed die Compass vertegenwoordigt, de grootste residentiële makelaar in onroerend goed in de Verenigde Staten qua verkoopvolume. Beleidsinitiatieven gericht op het aantrekken van buitenlandse investeringen zullen naar verwachting nieuw kapitaal naar New York City brengen, waardoor de sector voor luxevastgoed mogelijk een nieuwe impuls krijgt. “Deze inspanningen zullen niet alleen de vraag naar duurdere eigendommen stimuleren, maar ook de reputatie van New York als wereldwijde hub voor internationale kopers versterken.” aldus nog Supple. De vastgoedexpert was samen met Ignace Meuwissen, autoriteit inzake exclusieve vastgoedtransacties, uitgenodigd in de Trump Tower in New York om er de de strategische opportuniteiten tussen internationale investeerders en de opverende vastgoedmarkt van New York te analyseren.

Verder lezen…


NIEUW – Gérald Hibert incasseert 71 miljoen euro verlies en kijkt aan tegen groeiende vastgoedcrisis

De Brusselse ‘Galerie Louise’ mee in handen van Gérald Hibert. (Foto: Google Streetview)

De Brusselse vastgoedinvesteerder Gérald Hibert incasseert met zijn centrale holding Sogefibel over 2023 een verlies van 71 miljoen euro. Dat blijkt uit de geconsolideerde balans over 2023 die het bedrijf nu pas heeft neergelegd. Die balans toont het beeld van een vastgoedbedrijf in crisis. Hibert beheert een belangrijke portefeuille commercieel vastgoed, hoofdzakelijk in Brussel en Parijs. Begin deze maand maakten wij bekend dat Hibert twee externe bestuurders heeft moeten toelaten in zijn bedrijf. Die twee bestuurders hebben een beslissing van Hibert om zijn eigen vermogen op te trekken met 60 miljoen euro niet goedgekeurd. Er wordt gewerkt aan een herstructurering waarbij externe aandeelhouders worden gezocht voor de groep. Hibert, bekend als een ‘einzelganger’ in de vastgoedwereld, kan daarbij de controle over zijn bedrijf verliezen.

Verder lezen…


UPDATE – NIEUW – Philippe Vlerick herbergt Mediahuis participatie in Cecan Media

Philippe Vlerick (Foto: Exmar)

De 69-jarige investeerder baron Philippe Vlerick heeft zijn participatie van 19,9 % in Mediahuis Partners ondergebracht in de holding Cecan Invest. Die laatste verandert meteen haar naam in Cecan Media. Die inbreng gaat gepaard met een kapitaalverhoging van 104 miljoen euro terwijl 51 miljoen euro wordt geparkeerd op een rekening-courant en dus kan worden uitgekeerd. Mediahuis Partners controleert 52 % van de volledige groep Mediahuis, actief in onder meer Ierland en Luxemburg en in Nederland onder meer eigenaar van de krant De Telegraaf, wordt daarmee gewaardeerd op 1,5 miljard euro. Dat is een optimistische waardering voor een bedrijf dat een omzet haalt van meer dan 1 miljard euro. De Limburgse familie Baert, vroegere eigenaar van Het Belang van Limburg, nu een onderdeel van Mediahuis, waardeerde Mediahuis in 2023 nog op 1,1 miljard euro. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Vlerick op 255 miljoen euro.

Verder lezen…


Sophie Le Clercq herbergt Blaton-erfenis in aparte stichting

Sophie Le Clercq (Foto: Blaton)

De nu 63-jarige Brusselse ondernemer Sophie Le Clercq heeft de aandelen van haar JCMLA Holding ondergebracht in een gelijknamige stichting. Via die holding controleert ze 25,5 % van CIT Blaton, één van de grootste Brusselse bouwbedrijven waarvan ze meteen ook de voorzitter is. Naast ‘betonbarones’ is Le Clerq, gehuwd met de Belgische kunstschilder Yves Zurstrassen, ook bio-wijnboerin en kunstverzamelaar. In Frankrijk is ze eigenaar van het wijndomein Les Davids in de Luberon, het natuurgebied in de Provence, en van Chateau d’Autet, de kasteelhoeve die ze kocht van David Armstrong-Jones, 2nd Earl of Snowdon en een neef van wijlen de Britse Queen Elizabeth.

Verder lezen…


Investeerder Jos Sluys veroordeeld wegens schriftvervalsing in Optima-dossier

Jos Sluys (Foto: RV)

De Gentse correctionele rechtbank heeft ondernemer Jos Sluys veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel en een boete van 16.000 euro wegens valsheid in informatica en valsheid in geschriften. De zaak draaide om de vervalsing van een schattingsverslag dat gebruikt werd bij de verkoop van twee penthouses en zes parkeerplaatsen in Gent, in de nasleep van het faillissement van de Optima Bank. De voormalige topman Jeroen Piqueur was burgerlijke partij tegen Sluys, maar hij krijgt geen schadevergoeding. Sluys, ook bekend met zijn investeringsgroep Saffelberg, zou een valse handtekening hebben gezet op een schattingsverslag waarmee hij de waarborg wou uitwinnen op een lening van 7 miljoen euro die hij verstrekte aan de vastgoedvennootschap van de gevallen Optima Bank.

Verder lezen…


Niet één maar twee witwasmeldingen over Didier Reynders bij parket

(Foto: Belga Images)

In tegenstelling tot wat werd gezegd en gedacht in de media zijn er twee meldingen tegen Didier Reynders wegens verdachte financiële transacties. De eerste melding werd in maart 2022 gelanceerd door de Nationale Loterij en had betrekking op een bedrag van 200.000 euro gespreid over een periode van 5 jaar. De klacht kwam terecht bij het parket van Brussel. Eind 2023 ontving ook de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), de antiwitwascel van de overheid, een melding over Reynders van een van de organisaties die verplicht zijn om verdachte transacties aan te geven. Dat zijn in de eerste plaats banken, boekhouders en notarissen, maar ook gokbedrijven. De melding over Reynders kwam volgens De Standaard van een bank. Ondertussen komt ook de echtgenote van de voormalige liberale top-politicus scherper in beeld.

Verder lezen…


NIEUW – VASTGOED – Franse eigenaar Emeria herkapitaliseert makelaarsnetwerk Trevi (en wil Belgische marktleider worden)

(Foto: Trevi)

De Franse groep Emeria heeft het kapitaal opgetrokken van haar dochters Trevi Vlaanderen en Trevi Wallonie. De eerste krijgt er 1,5 miljoen euro bij, de tweede 1,6 miljoen. Beide netwerken van makelaarskantoren waren vorig jaar verlieslatend. De vastgoedsector beleeft moeilijke tijden met een kopersmarkt die ook residentieel stagneert. Emeria streeft naar het Europees leiderschap zowel inzake makelaardij als inzake syndicus werking. Met 17.000 werknemers is de Franse groep nu actief in 8 landen, goed voor een groepsomzet van 1,5 miljard euro. Recent nam de groep de makelaarsketen Honesty over waardoor het marktleider werd in Wallonië.

Verder lezen…


VASTGOED – Paul Gheysens incasseert 62 miljoen euro op verkoop Pools kroonjuweel

De Warsaw Unit met bovenaan aanduiding van de Skyfall. (Foto: Ghelamco)

De West-Vlaamse projectontwikkelaar en bouwheer Paul Gheysens heeft de verkoop van zijn Poolse wolkenkrabber Warsaw Unit afgerond. Warsaw Unit, in de Poolse hoofdstad, is een 202 meter hoog kantoorgebouw met 46 verdiepingen. Het werd verkocht voor 280 miljoen euro aan het beursgenoteerde Zweedse vastgoedbedrijf Eastnine. Om de schuldenafbouw en de verkoop af te ronden moest Gheysens, eigenaar van de groep Ghelamco, een beroep doen op het Londense investeringsfonds Signal dat voor 50 miljoen euro 35 % verwierf in de in België opgezette vennootschap Warsaw Unit. Nu blijkt dat die vennootschap na de verkoop van de Warsaw Unit beschikt over een netto actief van 96 miljoen euro. 65 % daarvan of 62 miljoen euro gaat naar de Cypriotische Granbero Holdings, het vehikel waarmee Gheysens zijn vastgoed in Polen beheert. De projectontwikkelaar staat in de belangstelling omdat hij werkt aan een versneld programma van schulden afbouw.

Verder lezen…