VOETBALGELD – Bart Verhaeghe: die Europese supercompetitie komt er

Ik weet niet of iedereen in ons voetbal – ook júllie, de media – goed beseft wat er staat aan te komen. Het Europese voetbal is op weg naar een grondige revolutie. Er kómt vroeg of laat een Europese topcompetitie in het weekend – we krijgen binnenkort Bayern München-Real Madrid op zondagmiddag om 13u of zo. Ik zeg je, de drang van de machtigste clubs om een soort NBA-competitie op te zetten, is reëel. Mijn rol is om met Club Brugge klaar te zijn voor een hertekend voetballandschap.” Dat zegt Bart Verhaeghe, eigenaar en voorzitter van Club Brugge en meteen ook van de projectontwikkelaar Uplace.

Verder lezen…


Vakbond vindt nieuwe eigenaar E5 Mode ‘onrespectvol’ na sluiting Waalse winkels

De kledingketen E5 Mode trekt zich volledig terug uit de Waalse markt. Tussen nu en eind april 2021 sluiten 12 winkels in Wallonië hun deuren. 41 jobs worden bedreigd. E5 Mode kwam recent in handen van Frédéric Helderweirt, een vroeger kaderlid van de groep FNG. Die zegt dat de Waalse markt niet rendabel is voor zijn bedrijf. Waalse klanten kunnen nog steeds terecht op de webshop van E5 Mode die tweetalig is, zo klinkt het. De socialistische vakbond vindt dat alvast geen argument. Ze zijn trouwens boos op Helderweirt die niet aanwezig was bij de aankondiging van de sluiting vandaag. “Het is een gebrek aan respect voor de sociale partners.” aldus de vakbond.

Verder lezen…


NIEUW – Omstreden Luikse intercommunale Nethys pompt 22 miljoen euro in windenergiedochter Elicio

Stéphane Moreau

De Luikse intercommunale Nethys, het vroegere Publifin, heeft het kapitaal van haar dochter Elicio opgetrokken van 26 naar 48 miljoen euro. Dat gebeurde door omzetting van schulden aan het moederbedrijf Nethys in kapitaal van de dochter Elicio. Deze producent van windenergie levert momenteel elektriciteit voor 500.000 Belgische gezinnen, geproduceerd door windmolens in de Noordzee. De kapitaalverhoging is een beslissing van het nieuwe management van Nethys. Ze komt er op een moment dat wordt gezocht naar een overnemer voor het bedrijf. De vorige omstreden CEO van Nethys, Stéphane Moreau, wou Elicio verkopen aan de Luikse farma ondernemer François Fornieri voor… 2 euro. De verklaring voor die lage prijs werd toen gezocht in de schuldenlast van Elicio. De verkoopintentie werd ongedaan gemaakt na de start van een gerechtelijk onderzoek naar interne corruptie bij Nethys.

Verder lezen…


Stijn Van Rompay lonkt naar de Brusselse beurs

Stijn Van Rompay

De farma serie ondernemer Stijn Van Rompay bestudeert de beursintroductie van zijn Luiks farmabedrijf Hyloris. Die naam is een samentrekking van “high yield, low risk” of kortweg ‘hoge winst, laag risico’. Dat is ook zo wat het parcours dat Stijn Van Rompay aflegde met zijn familie. Hun eerste grote stap was de uitbouw van de producent van generische geneesmiddelen Docpharma. Die werd voor 200 miljoen euro verkocht aan een Indische multinational. Daarna vinden we hem terug bij de opstart van Mithra, het Luikse bedrijf van François Fornieri. Hyloris vertrekt dan weer van de bewerking van bestaande geneesmiddelen waarvan de patenten zijn vervallen. Er zouden 15 nieuwe producten in de pijplijn zitten. Met Hyloris investeert Van Rompay dus niet in de risicovolle ontwikkeling van nieuwe moleculen maar in de opwaardering van bestaande moleculen. Waarna hij een patent neemt op de nieuw samengestelde geneesmiddelen.

Verder lezen…


NIEUW – Windenergie van familie Colruyt is goed voor 701 miljoen euro

We zijn wel iets gewoon hier op de redactie van De Rijkste Belgen, maar soms moeten we toch ook nog eens slikken. Zo bijvoorbeeld bij de kapitaalverhoging van de holding Virya Energy, in één klap goed voor 701 miljoen euro. Via drie tussenholdings is Virya Energy in handen van de familie Colruyt. Die brengt nu haar belangen in de windenergieparken onder in de nieuwe holding. Het gaat dan concreet om 83 % van het bedrijf Parkwind en 52 % van de Luxemburgse holding Eurowatt. Daarbij komt nog 43 miljoen euro aan schuldvorderingen en een deel Eurowatt-obligaties. Alles samen goed dus voor 701 miljoen euro. Met de nieuwe holding wil Colruyt genieten van schaalvoordelen. Ook interessant, ‘Virya’ is Sanskriet en staat voor de boeddhistische term die gewoonlijk wordt vertaald als “energie”, “ijver”, “enthousiasme” of “inspanning”. Het kan worden gedefinieerd als een houding van graag betrokken zijn bij gezonde activiteiten en het zorgt ervoor dat iemand gezonde of deugdzame acties uitvoert.

Verder lezen…


Bank Degroof Petercam manipuleerde beurskoersen via valse orders

Wat is er loos met Degroof Petercam, de grootste vermogensbankier van het land? Nauwelijks bekomen van een aantal mankementen in hun anti-witwasbeleid, wat de kop kostte van hun CEO, zijn ze nu in een nieuw klein schandaal verzeild. De bank bereikte een minnelijke schikking met de toezichthouder FSMA voor marktmanipulatie. De schikking verwijst naar 79 reeksen van orders en transacties die in 2016 tijdens 15 beurssessies geplaatst zijn op Euronext Brussel. Die orders werden geplaatst zonder de intentie ze uit te voeren maar wel om de koersvorming te beïnvloeden. Bank Degroot Petercam betaalt nu 100.000 euro boete.

Verder lezen…


Marc Coucke aast op kwart van Studio 100

Apotheker-investeerder Marc Coucke is één van de zes geïnteresseerden die een eerste selectieronde heeft overleefd als kandidaat-aandeelhouder van Studio 100 . Zoals bekend hebben de drie aandeelhouders van Studio 100, Hans Bourlon, Gert Verhulst en BNP Paribas, in de herfst van vorig jaar gezegd dat ze elk 8,3 % van hun aandelen verkopen aan een vierde partij. Die kan 25 % van het entertainment bedrijf verwerven. Elke aandeelhouder zal dan een kwart van Studio 100 controleren. Naast Marc Coucke werd ook de tandem Vic Swerts en Frank Donck geselecteerd. Swerts is gekend als oprichter van het silliconenbedrijf Soudal, Frank Donck was ooit voorzitter van Telenet en is nu nog bestuurder bij KBC.

Verder lezen…


NIEUW – Alain Bostoen controleert 4 % van VDK Bank

De Gentse industrieel Alain Bostoen, gekend van de producent van detergenten Christeyns, controleert 4 % van de ook al Gentse spaarbank VDK Bank. Bostoen centraliseerde een deel van zijn bancaire belangen in de nieuwe holding Alginvest. Die krijgt een kapitaal mee van 68 miljoen euro, samengesteld uit 2.013 aandelen VDK Bank en 840.901 KBC aandelen. Bostoen is bestuurder bij de bankengroep KBC. Zijn familie zou in totaal 2 miljoen KBC-aandelen controleren. Maar zijn participatie in VDK Bank van 4 % bleef tot op vandaag onder de radar. Bostoen is ook geen bestuurder bij de Gentse bank die zijn wortels onder meer vindt in de Gentse, christelijk geïnspireerde, sociale beweging.

Verder lezen…


Roularta verliest 9 miljoen euro aan distributiecrisis

De beursgenoteerde mediagroep Roularta, voor meerderheid in handen van de familie De Nolf, zet op 28 februari de activiteiten stop van haar webwinkel Storesquare. Die e-commerce internetapplicatie moest aan lokale handelaars een alternatief bieden tegen de gekende giganten zoals Bol.com, Zalando en CoolBlue. Storesquare werd nooit levensvatbaar en boekte de voorbije drie jaar enkel verliezen: 4,3 miljoen in 2017 en 2,9 miljoen in 2018. Voor 2019 zijn nog geen cijfers beschikbaar. Die verliezen werd opgevangen door opeenvolgende kapitaalverhogingen, hoofdzakelijk onderschreven door Roularta die 65 % van het project controleerde. De West-Vlaamse groep verloor om en bij 9 miljoen euro aan Storesquare.

Verder lezen…


VOETBALGELD – Vandenhaute, Lefevere en Van Eetvelt trekken bij Anderlecht de sprint aan voor… Vincent Kompany

Karel Van Eetvelt en Wouter Vandenhaute, aangekondigd op de Facebook pagina van Anderlecht.

De voorbije dagen liep op onze redactie een opmerkelijk bericht binnen, uit goede bron: er is een contract tussen Marc Coucke en Vincent Kompany waarbij die laatste de Brusselse voetbalploeg overneemt. De financiële voorwaarden liggen vast, de timing waarop die voorwaarden worden gehaald nog niet. Amper enkele uren later komt het meest merkwaardige bericht uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Karel Van Eetvelt wordt de nieuwe CEO van Anderlecht, Wouter Vandenhaute wordt de nieuwe externe sportief adviseur en Patrick Lefevere wordt onafhankelijk bestuurder. Deze drie opmerkelijke nieuwkomers bij Anderlecht hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn alle drie … wielerfanaten. En ja, ook de Brusselse burgemeester Philippe Close wordt bestuurder. Dat is niet echt “à la Coucke”, eerder in tegendeel. De vier vormen een treintje om in de sprint Vincent Kompany over de streep te loodsen. Van Eetvelt heeft daarbij de speciale opdracht de schulden weg te werken die Coucke maakte. 

Verder lezen…