Familie Vandecasteele [531]

Vermogen € 36 304 750
Gekend als Tabacplus
Activiteit Distributie
Inplanting Zonnebeke (W-Vl)
Tendens Stijgend
Huidige positie 531


De 52-jarige Hein Vandecasteele is afkomstig uit het West-Vlaamse Wervik. Als zoon van een zelfstandig accountant nam hij in 1989 een boekhoudkantoor over te Deerlijk. Zes jaar later vond hij het tijd om zelf te ondernemen en kocht hij zich in in de tabaksfabriek Arvic van de familie Arnaert. Samen met zijn schoonbroer runde hij het bedrijf met als belangrijkste merken “Fleur du Pays” en “Arizona”. Het bedrijf werd uitgebreid tot het in 2003 verkocht werd aan nv Gryson van de familie Vandermarliere bekend van het merk Cortes, die het in 2012 samen met enkele andere overnames verkocht aan Japan Tobacco.

Hein Vandecasteele richtte daarna zijn pijlen op de distributiesector. Hij richtte zijn eerste shop op langs de Franse grens, gespecialiseerd in tabak, alcohol en confiserie. Met een eigen exploitatie onder de naam “Tabacplus” werden vervolgens verschillende bordershops geopend langs de kust gericht naar Britse klanten en langs de Franse grens voor Franse klanten. Een eigen touch werd gegeven door de creatie van eigen private label merken waaronder Mira bier en koffie en private label tabak onder het merk Beaufort.

Het geheel groeide uit tot een keten van momenteel 15 distributiepunten met een totale omzet van 80 miljoen euro. De hele groep werden recent samengebracht in de nv De Tabakshoeve, goed voor een winst na belastingen van 4,6 miljoen euro.

In 2014 zocht Vandecasteele naar verdere diversificatie. Die werd gevonden in het bedrijf Vroman uit Vichte, actief in motorolie en vetten. Onder de eigen merken “Ardeca”, “Raxol” en private labels wordt er naast het binnenlands industrieel klantenbestand ook uitgevoerd naar een 65-tal landen via exclusieve distributeurs. Het bedrijf wordt nu geleid door de zoon en dochter van Hein Vandecasteele, Arne en Sofie.

Daarnaast is Hein Vandecasteele nog actief in diverse participaties waaronder die in een lokale brouwerij, Brouwers Verzet te Anzegem met als voornaamste merken Rebel Local en Moose Blues. De verkoop bedraagt momenteel 750 hectoliter.