NIEUW – Jan Toye laat Palm-vastgoed achter zich en trekt vermogen op tot 351 miljoen euro

Jan Toye (links), in 2016 na de verkoop van Palm aan Jan-Renier Swinkels (rechts), eigenaar van Brouwerij Bavaria. (Foto: Belga Images)

De vroegere Palm-brouwer en huidige investeerder Jan Toye kon het jaar 2022 met zijn holding Diepensteyn afsluiten met een winst van 49 miljoen euro. In 2016 verkocht Toye 60 % van zijn Brouwerij Palm, ook bekend van de merken Rodenbach en Cornet, aan de Nederlandse Brouwerij Bavaria van de familie Swinkels. Dat leverde hem een winst op van 17 miljoen euro. In 2021 werd de overige 40 % van Palm verkocht aan Bavaria. Dat zorgde voor een winst in 2021 van 54 miljoen euro. Nu blijkt dat Toye ook eind vorig jaar de NV Stonehill heeft verkocht aan Swinkels. Die bevatte het vastgoed van brouwerij Palm waaronder een aantal horecazaken. Het vermogen van de familie Toye stijgt door van 309 tot 351 miljoen euro, goed voor de 73ste plaats in onze ranglijst.

Jan Toye plooit zich nu dus volledig terug op het beheer van zijn patrimonium binnen de family office Diepensteyn. Die is sedert 2019 gevestigd in het gelijknamige waterkasteel in Londerzeel dat door Jan Toye aan het eind van de vorige eeuw volledig werd heropgebouwd en gerenoveerd. In Diepensteyn beheert Toye ook een stoeterij met een 30-tal Brabantse trekpaarden. De activa van zijn holding Diepensteyn bevatten nu enkel nog het kasteel zelf en financiële participaties en investeringen. Jan Toye investeerde ook in Econopolis, de vermogensbeheerder van Geert Noels. Die laatste is adviseur en bestuurder bij de familie.