Familie Jan Toye [89]

Vermogen € 351 616 000
Gekend als Diepensteyn (Ex Brouwerij Palm, Rodenbach)
Activiteit Beheer family office
Inplanting Londerzeel
Tendens Stijgend
Huidige positie 89


Fred Van Roy was jarenlang de sterkhouder en eigenaar van de brouwerij Palm, tot zijn neef Jan Toye zijn opvolger werd. Toye is in de eerste plaats bekend  als brouwer van Palm, maar ook als de overnemer van gespecialiseerde brouwerijen zoals Rodenbach, Boon, De Hoorn en De Gouden Boom. Toch heeft Palm het moeilijk om zijn marktaandeel te consolideren. De brouwersactiviteiten draaien al enkele jaren verlies. Toye is een fervent kweker van Brabanste trekpaarden, het symbool ook meteen van Brouwerij Palm. In 2016 ging 60 % van Palm over naar de Nederlandse Brouwerij Bavaria van de familie Swinkels. Tegen 2021 zullen de Nederlanders de volledige groep Palm controleren. Alleen de geuzebrouwerij Karel Boon blijft bij de familie Toye.

Toch staan de brouwerijen slechts voor 15 procent van de activa van Toye. De brouwer haalt haalt zijn winst vooral uit private equity en via fondsen van Bencis. Die laatste controleren onder meer telkens 1 procent van de bouwmaterialenspecialisten Etex en Aliaxis en 2% van Belfima (AvH).  Jan Toye was ook jarenlang één van de sterkhouders va de groep Fortis onder leiding van Maurice Lippens. De val van Fortis kostte hem een kleine 100 miljoen euro. Recent profileerde hij zich als overnemer van de Eddy Merckx-fietsen, een moeilijk verhaal waar wordt gewerkt aan een turn-around om een operationeel verlies weg te werken.

Jan Toye richtte in 2004 de stichting GaVoorGeluk op. Zijn hoogbegaafde zoon stapte dat jaar uit het leven. De stichting GaVoorGeluk kreeg een startkapitaal van Toye en doet onderzoek naar preventie van depressies en zelfdodingen. Sinds 2010 financiert de stichting ook een leerstoel aan de Katholieke Universiteit van Leuven rond hoogbegaafdheid en het welbevinden bij jongeren. ‘De leerstoel is belangrijk voor mij, want mijn zoon was ook hooggevoelig, perfectionistisch en introvert. Dat is geen cadeau. Sterker nog, het leidde tot een psychische pijn die ondraaglijk was.’ zo getuigde Jan Toye daarover in de pers.

2016 werd een jaar van desinvesteringen voor de familie Toye. Zo werd het verlieslatende Eddy Merckx afgestoten. En Brouwerij Palm werd voor 60 % verkocht aan het Nederlandse Brouwerij Bavaria. De verkoop leverde Toye een éénmalige winst op van 17 miljoen euro. De echte winst kwam er in 2021 wanneer de brouwerij volledig werd verkocht. Dat leverde een meerwaarde op van 52 miljoen euro. Nog een jaar later ging ook het vastgoed van de brouwerij over naar de groep Swinkels, eigenaar van Bavaria.