Familie Moorkens stapt met Geert Noels en Econopolis weg van de autosector

Axel Moorkens (Foto: RV)

Enkele maanden terug heeft de vermogensbeheerder Econopolis van Geert Noels samen met de familie Moorkens het durfkapitaalfonds ACE Family Fund opgericht. Dat fonds moet durfkapitaal aanreiken aan Belgische niet beursgenoteerde familiale bedrijven. Nu werd een eerste financieringsronde opgezet waarbij opmerkelijke namen intekenden op het kapitaal. Het gaat onder meer om havenondernemer Fernand Huts, Soudal-eigenaar Vic Swerts, bandenspecialist Delcroix en industriebouwer Willy Naessens. De familie Moorkens maakte fortuin als invoerder van voornamelijk Japanse en Aziatische wagens. Daarmee werd het de Belgische tegenhanger van de familie d’Ieteren die fortuin maakte als invoerder van Volkswagen en andere Europese merken. Net als d’Ieteren zet Moorkens nu alles op diversificatie om de snel bewegende en dus onzekere markt van personenwagens te counteren. Econopolis en Geert Noels zijn daarbij de geprivilegieerde partner van Moorkens.

Concreet heeft Noels het ACE Feeder Fund opgericht, goed voor een maatschappelijke kapitaal van 13,5 miljoen euro. Econopolis brengt daarvan 0,4 miljoen aan, Noels persoonlijk met zijn echtgenote nog eens 0,5 miljoen. De holding Delcrinvest van de familie Delcroix, de belangrijkste importeur van autobanden van het land, brengt 2 miljoen euro aan, de bekende aannemer Willy Naessens is goed voor 4 miljoen euro, de familie Smeyers, eigenaar van digitaal specialist Arkite, staat voor 2 miljoen euro, de familie Vanderschelden van meubelfabrikant Perfecta is goed voor 1 miljoen en Soudal eigenaar Vic Swerts voor 3 miljoen euro.



Dat kapitaal zal worden aangewend als financieringsbron van het ACE Family Fund dat Econopolis verenigt met de familie Moorkens. Eerder stapten verzekeraar Mark Leysen en investeerder Urbain Vandeurzen uit het kapitaal van de vermogensbeheerder. Daarop stapte de familie Moorkens in, samen met de families Toye, Noël en Jolly. Ze kochten samen iets minder dan de helft van de vermogensbeheerder. Noels en zijn managers behielden de rest.

De voorbije jaren heeft de familie Moorkens zijn belang in de wagendistributie sterk afgebouwd. Zo werden de garage activiteiten afgestoten samen met een aantal verkoopnetwerken. In ruil werd onder meer een keten aangekocht van carwash installaties en een stuk van een online apotheek. Met het Econopolis fonds mikt Moorkens op investeringen van 2 miljoen tot 20 miljoen euro per bedrijf met de mogelijkheid om tot 10 procent van het fonds te investeren. Het gaat dan om groeikapitaal van familiebedrijven, geen overname van schuldfinanciering, in ondernemingen waarvan het management betrokken blijft. In de Tijd zegt Geert Noels dat er nog andere investeerders klaar staan om in te stappen. Samen moeten ze dan ook grotere deals aankunnen.