UPDATE – Geert Noels haalt vier vermogende families binnen bij Econopolis

De econoom en vermogensbeheerder Geert Noels heeft vier nieuwe aandeelhouders aangetrokken bij zijn groep Econopolis. Het gaat om de families Moorkens, Toye, Noël en Jolly. Ze kopen de aandelen over van Geert Noels en zijn management. Die hadden de aandelen vorig jaar overgekocht van twee uittredende aandeelhouders, Mark Leysen en Urbain Vandeurzen.  Mark Leysen, bekend van de verzekeringsmakelaar Van Breda Risks and Benefits, zat tien jaar in het kapitaal. Vandeurzen (ex-LMS International en ex-voorzitter Gimv) was vier jaar aan boord. De vier nieuwe aandeelhouders kopen de aandelen over tegen een onbekende prijs. Ze krijgen minder dan de helft van Econopolis in handen. Noels en zijn managers behouden de rest.



Geert Noels bevestigt de aandelenoperatie aan de Tijd. Volgens hem staat de familiale verankering garant voor de onafhankelijkheid en de stabiliteit van Econopolis. Econopolis is georganiseerd rond drie activiteiten: vermogensbeheer (in België, Zwitserland en Singapore), financieel en strategisch advies, en private equity. De familie Moorkens is de eigenaar van de autodistributeur Alcopa. De familie Toye was lange tijd bekend als de eigenaar van de brouwerij achter de bieren Palm en Rodenbach. Ze verkocht die vier jaar geleden aan het Nederlandse Bavaria. De Duitstalige familie Noël is hoofdaandeelhouder van de schuimstofreus NMC. Bernard Jolly tenslotte was een tijdlang bestuurder en aandeelhouder van NMC en investeert geregeld aan de zijde van de familie Noël. Hij is de eigenaar van de Luikse Golf de Naxhelet, de neef van Guy Ullens de Schooten (ex-Tiense Suiker) en hij is ook voorzitter van de Compagnie Het Zoute, het Knokse vastgoedbedrijf van de familie Lippens. Alle vier zijn ze ook actief betrokken in diversificatie investeringen rond hun core business.

UPDATE

Eerder schreven we dat de vier nieuwe aandeelhouders de Econopolis-aandelen overkochten van de twee uittredende aandeelhouders. Dat is dus niet zo en werd aldus aangepast in het artikel.