VASTGOED – Familie Lippens trekt naar het centrum van Kortrijk

De Knokse vastgoedontwikkelaar Compagnie Het Zoute, in handen van de familie Lippens, heeft een nieuwe dochter boven de doopvont gehouden: Zoute Promotions Kortrijk. In september 2018 verwierf de Compagnie Het Zoute de voormalige ziekenhuissite van AZ Groeninge in de Loofstraat te Kortrijk. Het terrein van ongeveer 36.000 m² situeert zich in een residentiële buurt in het centrum van Kortrijk en op 500 meter van het station. De aanwinst van deze unieke locatie bleef eigenlijk lang onder de publieke radar. Compagnie Het Zoute gaat er nu een gemengd project ontwikkelen met luxe appartementen, kantoorruimte en retail. De naam van de nieuwe dochter, ‘Zoute Promotions Kortrijk’ wijst er op dat men in de betere kringen in Knokke nog steeds Frans praat. Noblesse oblige.



Sinds de fusie van de vier voormalige Kortrijkse ziekenhuizen en de verhuis naar de President Kennedylaan beschikte AZ Groeninge over twee vrijgekomen sites. Voor de verkoop van de terreinen werd een privéprocedure opgestart. Daarbij werd de campus Loofstraat toegewezen aan Compagnie Het Zoute. De voormalige campus van 36.000 vierkante meter, opgericht door vzw Maria’s Voorzienigheid, is gelegen tussen de Loofstraat, Doorniksewijk en Wolvenstraat en omvat naast de vroegere ziekenhuisgebouwen en een parking ook een park dat deels beschermd is. Daar zou onder meer een hotel worden gebouwd. Compagnie Het Zoute werkte met de stad Kortrijk een ruimtelijk uitvoeringsplan uit voor de ontwikkeling van de site rond de beschermde parktuin. Dit gemengde project zal hoofdzakelijk bestaan uit woonruimte en aangevuld worden met kantoorruimte en retail.

Voor Compagnie Het Zoute gaat het om een opmerkelijke expansie. Het bedrijf, mee in handen van de Knokse burgemeester Leopold Lippens en zijn broer Maurice, was tot op vandaag enkel actief in kustprojecten in België, Nederland en Noord-Frankrijk. Nu komt dus het eerste stedelijk centrumproject in de stad van Open VLD burgemeester Vincent Van Quickenborne.