Familie Maurice Lippens [615]

Vermogen € 29 226 000
Gekend als Ex-Fortis
Activiteit Beheer vermogen en vastgoed
Inplanting Knokke-Heist
Tendens Stijgend
Huidige positie 615


Maurice Lippens kreeg de voorbije jaren zowat alle mogelijke adjectieven naar het hoofd geslingerd. ‘De hersenen van Maurice Lippens zijn al twee jaar met pensioen’, titelde het weekblad Humo in 2008, doelend op het Fortis-debacle waar velen met de vinger wijzen naar Maurice Lippens. De vraag dringt zich daarbij op hoeveel de broers Maurice en Leopold Lippens hebben verloren aan de val van Fortis. Zeker gaat het om ongeveer 40 miljoen euro. In 2013 was het Brusselse parket klaar met zijn onderzoek in het Fortis-dossier. Het parket vroeg aan de raadkamer dat 7 ex-bestuurders, waaronder Maurice Lippens, zouden worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Maar tot op heden is de zaak uitgesteld, omdat zowel de gedupeerde aandeelhouders als de beklaagden bijkomende onderzoeksdaden hebben gevraagd. De zeven bestuursleden hebben steeds hun onschuld staande gehouden, maar de kranten De Tijd en l’Echo publiceerde enkele bezwarende mails die voornamelijk Maurice Lippens in nauwe schoentjes brengt.

Leopold Lippens vereffende zijn persoonlijke holding TLP Investments met een overgedragen verlies van 19 miljoen euro. Maurice boekte in zijn holding Alcastar ook 18 miljoen euro verlies af. Wellicht komt daar nog een deel bij via buitenlandse vennootschappen. De neven Olivier en Paul Lippens houden belangen aan in de suikerindustrie. Maar de banden tussen beide familietakken lijken nu fors te zijn afgebouwd.

De broers Maurice en Leopold, die ook burgemeester is van Knokke-Heist, blijven met hun Compagnie Het Zoute wel actief in de vastgoedsector. In hun thuisbasis Knokke hebben ze het vernieuwde hotelcomplex La Réserve geopend. Leopold is bijzonder trots op dit project dat wordt geëxploiteerd door een nicht van Christian Van Thillo, de baas van de Persgroep. Het hotel was ooit een flink uit de kluiten gewassen fermette, de parel aan de kroon van de Knokse kust. Nu is La Réserve een enorme kubus met veel glas, aluminium en marmer, een paar majestueuze tapijten en een winterkleurig interieur van Ilse Demeulemeester. In het Zegemeer achter het hotel drijft een nieuwe poëtische sculptuur: De Wuivende Krabben van Panamarenko. In 2013 kon graaf Maurice Lippens niet langer voorzitter blijven ven Compagnie Het Zoute, hij had de leeftijdgrens van 70 jaar bereikt. Hij werd vervangen door Bernard Jolly. “Ik blijf nog een jaar of twee in de raad van bestuur van GBL, de holding van Albert Frère. Dan is mijn carrière helemaal voorbij. Het is tijd voor jongere mensen om mijn plaats in te nemen.”, zei Maurice Lippens in De Tijd.