Familie Joris [471]

Christ'l Joris

Vermogen € 39 333 000
Gekend als ETAP
Activiteit Productie verlichtingssystemen
Inplanting Malle
Huidige positie 471

ETAP ging van start in 1949 als producent van verlichting in de industrie en voor luifels van benzinestations. Na de brand in de Brusselse Innovation in 1967 werd de noodzaak van noodverlichting duidelijk. ETAP is zich daar gaandeweg in gaan specialiseren.

ETAP is voornamelijk actief in Europa. De productie is gevestigd in België, er zijn verkoopkantoren in Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en Portugal. Het is die Europese expansie die aan de basis ligt van de groei die het bedrijf kent. Een opmerkelijke realisatie in het buitenland is de verlichting van de Mona Lisa in het Louvre. ‘Boven het schilderij is er een glazen plafond, zodat de Mona Lisa in een natuurlijk daglicht bewonderd kan worden. Ons systeem zorgt ervoor dat, bij te weinig daglicht, kunstlicht die rol overneemt’, zo zegt men bij ETAP. Wereldwijd heeft ETAP ongeveer 600 medewerkers. De omzet steeg van 44 miljoen euro in 2005 naar 60 miljoen in 2008.

Lange tijd was er ook ETAP Yachting, een bouwer van zeil- en motorboten van topkwaliteit. ETAP Yachting verwierf internationale faam met zijn onzinkbare boten, een eigenschap die ze ontlenen aan een speciale bouwtechniek met dubbele wanden en schuim. Zelfs als ze water maken, kunnen de jachten blijven varen. Enkele jaren terug werd ETAP Yachting verkocht aan de Duitse groep Dehler omdat het bedrijf zich helemaal wilde toeleggen op verlichting en omdat het vond dat de relatief kleine speler beter aansluiting zocht bij een grotere partij. Dehler werd de uitverkorene en de banden tussen de jachtenmaker enerzijds en ETAP en de familie Joris anderzijds werden helemaal doorgeknipt. Korte tijd later ging het bedrijf echter failliet als gevolg van uitblijvende bestellingen.

ETAP wordt geleid door Christ’l Joris. Joris is ook voorzitster van de werkgeversfederatie Agoria. Daarnaast heeft ze nog een rist voorzittersfuncties bij onder meer Flanders Investment & Trade, het Rode Kruis Vlaanderen en de stichting Gillès, die kleinschalige economische projecten in ontwikkelingslanden financiert. Daarnaast heeft ze een handvol bestuursmandaten, onder meer bij de grafische groep Joos.Christ