Families Mark Leysen [188]

Mark Leysen

Vermogen € 132 732 000
Gekend als Vanbreda
Activiteit Bankier en verzekeringsmakelaar
Inplanting Antwerpen
Huidige positie 188


Vaast Leysen was jarenlang een van de boegbeelden van de Antwerpse financiële sector. Leysen profileerde zich daarbij als een overtuigde Vlaming. Van 1970 tot 1976 was hij onder meer voorzitter van het Vlaams Economisch Verbond (VEV). Vaast Leysen stond daarnaast jarenlang aan het hoofd van de Groep Van Breda, een financiële dienstverlener in 1930 opgericht door Jos en Maurice Van Breda.

Van Breda steunde op twee grote pijlers. Vooreerst is er de Bank van Breda. Die specialiseerde zich in het bankieren voor kmo’s en vrije beroepen. In 1997 werd de Bank van Breda verkocht aan de groep Ackermans & van Haaren. Naast het bankieren ontpopte Van Breda zich tot Belgisch marktleider inzake verzekeringsmakelaardij. In 2012 werd de nicheverzekeraar maar wereldmarktleider Vanbreda International verkocht aan het Amerikaanse Cigna. Nu zit enkel nog de verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits onder de paraplu van de onderneming die in handen is van de families Leysen.

Mark Leysen beheert momenteel het familiekapitaal dat met de desinvesteringen dus steeds groter wordt. Daarnaast is hij bestuursvoorzitter en gedelegeerd bestuurder bij Vanbreda Risk & Benefits. Hij heeft nog bestuursmandaten bij onder meer Bank J. Van Breda & C°, de Brusselse zakenclub Warande en Voka. Mark Leysen is samen met zijn broer en zus ook ingestapt in Econopolis, het nieuwe project van econoom Geert Noels (ex-Petercam) en zijn medevennoot Geert Wellens. De familie Leysen kreeg in ruil voor een injectie van 1 miljoen euro een derde van de aandelen van Econopolis. Mark Leysen opereert het liefst van al in de schaduw, en vindt dan ook dat journalisten een ‘raar’ beroep hebben, zo zei hij ooit aan Trends: ‘Ze halen de pieren uit de mensen hun neus.’

In 2019 kocht Noels samen met een aantal van zijn managers de aandelen van Leysen en Urbain Vandeurzen terug op. Een jaar later, in 2020, werden die aandelen herplaatst bij de families Moorkens, Toye, Noël en Jolly. Mark Leysen zat tien jaar in het kapitaal. Vandeurzen (ex-LMS International en ex-voorzitter Gimv) was vier jaar aan boord. De vier nieuwe aandeelhouders kopen de aandelen over tegen een onbekende prijs. Ze krijgen minder dan de helft van Econopolis in handen. Noels en zijn managers behouden de rest.