Familie Vanden Dael [191]

Vermogen € 131 448 000
Gekend als Facq
Activiteit Distributie van sanitair en verwarming
Inplanting Brussel
Huidige positie 191


Facq is nummer één of twee in de distributie in België van sanitair materiaal, badkamers en verwarming. De belangrijkste concurrent is de groep Van Marcke. Facq is toe aan de vijfde generatie van de familie Vanden Dael. Facq beschikt over 22 Sanicentra waar professionele klanten terecht kunnen; voor de particuliere klanten zijn er 10 showrooms. Sedert 2001 is Facq ook commercieel aanwezig op internet.

Recent verlegde Facq zijn aandacht naar groene oplossingen, die ervoor zorgen dat er in de badkamer ook duurzaam kan worden omgegaan met energie en verwarming. Terwijl er onduidelijkheid bestaat over het leiderschap van Facq of Van Marcke in België, staat het wel vast dat Facq marktleider is in Wallonië. Facq beweert zelf ‘het merk der merken’ te zijn. Facq verdeelt immers alle grote namen zoals Grohe, Duravit, Villeroy et Boch, Geberit…

Bij elk nieuw verdeelpunt mikt Facq op een minimale omzet van 5 miljoen euro. Het gaat dus om grote oppervlaktes. 1600 vierkante meter voor een showroom, 1400 vierkante meter voor een Sanicentrum. Facq is mee gegroeid met de publieke belangstelling voor badkamers, die steeds belangrijker worden in huis en waar de comforteisen steeds hoger liggen. Indien mogelijk bouwen mensen ook meer dan één badkamer in hun woning. Er wordt dus meer geïnvesteerd in een badkamer dan vroeger.