Rocco Marotta [187]

Vermogen € 133 470 000
Gekend als Onbekend
Activiteit Eigenaar van winkelpanden
Inplanting Marrakech
Huidige positie 187


Rocco Marotta, geboren in 1951, is een van de belangrijkste eigenaars van winkelpanden in de Nieuwstraat in Brussel en op de Meir in Antwerpen. Zijn levensverhaal leest als een Belgische versie van de American Dream, zo schreef de Tijd ooit. Hij groeide op in een arm kroostrijk gezin van een Italiaanse immigrant-mijnwerker in een van de grauwste wijken van Charleroi. Hij begon als vertegenwoordiger voor de verkoop van jeans aan de multimerkenwinkels. Al snel werd het hem duidelijk dat hij meer kon verdienen met een eigen winkel. Hij bouwde de jeansketen Faks uit. Die verkocht hij in de jaren 80 omdat vastgoed een nog betere investering was. Marotta kocht oude panden op om ze te transformeren in toplocaties voor ketens als H&M.

De Italiaanse Belg moet één van de grotere eigenaars zijn van winkelpanden in populaire winkelstraten. In zijn thuisbasis Charleroi ligt het zwaartepunt in de Rue de la Montagne. In Brussel bezit hij een drietal panden in de Nieuwstraat en twee in de Louisalaan. Zijn zwaartepunt in Vlaanderen ligt echter in de Antwerpse Meir waar hij een 12-tal winkels bezit. Maar zijn succes is niet evident. In Charleroi was de komst van het winkelcomplex Rive Gauche een fundamentele aderlating voor de Rue de la Montagne waar Marotta koning was. In Antwerpen werd de ontwikkeling van het Sint-Jan Berchmanscollege gestuit omdat het gebouw als monument werd geklasseerd. Later greep Marotta naast de ontwikkeling van de Meir Corner die wordt gezien als sleutelelement in de heropleving van de winkelstraat.

Momenteel woont Marotta in het centrum van de Marrokaanse stad Marakech, op de Place 16 Novembre, een gloednieuw winkelcentrum dat symbool moet staan voor de vernieuwing van de moderne stad. Naar verluidt leeft Marotta er teruggetrokken en beantwoord hij nog zelden telefoons.