Familie Galle [114]

Marnix Galle

Vermogen € 253 829 000
Gekend als Immobel
Activiteit Vastgoedbeheer
Inplanting Brussel
Tendens Neutraal
Huidige positie 114


Bouwpromotor Marnix Galle kaapte met zijn bedrijf Allfin de voorbije jaren de mooiste projecten in Brussel weg. Zijn portefeuille bedraagt momenteel ongeveer 350 miljoen euro. Zijn bekendste projecten zijn de herontwikkeling van de gewezen ASLK-hoofdzetel aan de Wolvengracht en de hoofdzetel van Solvay in hartje Elsene. Samen zijn ze goed voor 100.000 vierkante meter. Meteen is Marnix Galle de belangrijkste promotor van de hoofdstad. Nochtans bestaat zijn bedrijf Allfin amper elf jaar.

De zoon van de gewezen socialistische minister Marc Galle is een gerespecteerd lid van de West-Vlaamse society als resident van Knokke. Hij is gehuwd met Michèle Sioen van de gelijknamige textielfamilie en voorzitter van de werkgeversfederatie VBO. Daarvoor was hij getrouwd met een dochter van ‘bingokoning’ Willy Michiels. In een gesprek met Trends benadrukte Galle in elk geval dat hij voor eigen rekening rijdt en niet werkt met het geld van zijn huidige schoonfamilie.

In 2006 kwam de groep bijna in moeilijkheden. Galle ontwikkelde in de Brusselse Leopoldwijk een verkrot huizenblok tot het project Bell’art, waarvan in 2006 voor 70 miljoen euro de controle werd verkocht aan de Ier Garrett Kelleher. Maar in 2008 weigerde die de gebouwen op te leveren. ‘Daardoor waren we financieel verlamd’, zegt Galle. De onzekerheid woog zwaar. Ik durfde drie jaar amper een stap te verzetten, hoe zeker ik ook was dat de arbitrageprocedures goed zouden uitdraaien. De Ieren hebben na hun verlies van de procedure elke cent moeten terugbetalen, inclusief rente.’

In september 2014 werd Galle referentie-aandeelhouder van de beursgenoteerde groep Immobel. Hij nam toen de participatie over van de overleden Ronny Bruckner in Immobel van 29 %. Dat kostte een investering van om en bij 55 miljoen euro. Met de komst van Galle kreeg Immobel alvast een boost. In april 2016 sloeg Galle zijn grote slag en werd de fusie bekend gemaakt van Immobel en Allfin. Galle werd meteen de grootste aandeelhouder van Immobel, goed voor 58 procent van de groep.

Galle verdiende de voorbije tien jaar mooi geld. Op de vraag of hij daar trots op is, antwoordt hij: ‘Trots op het bedrijf. We hebben in de vennootschap veel meerwaarde gecreëerd. Ik heb trouwens nog nooit een euro dividend uitgekeerd. Alle middelen werden in nieuwe projecten gestoken.’ Galle hoopt dat een van zijn drie zonen hem later zal opvolgen.