Familie Noël [219]

Yves Noël

Vermogen € 108 592 000
Gekend als NMC
Activiteit Productie en verwerking van kunststof
Inplanting Eupen
Tendens Stijgend
Huidige positie 219


De hoofdzetel van het bedrijf NMC is gevestigd in de Gert Noël Strasse in Eynatten, zo genoemd naar de stichter van het bedrijf. De familie Noël is de enige vertegenwoordiger in deze lijst van de Duitse gemeenschap in België. Meteen is de groep NMC, vroeger gekend als Noël, Marquet & Cie, ook een van de belangrijkste industriële groeipolen in de regio van Eupen.

Gert Noël begon in 1950 in een garage in Raeren met de aan- en verkoop van allerlei huishoudproducten, sponsen, zeemvellen, thee- en vaatdoeken. Noël commercialiseerde onder meer de wc-eend, die inmiddels een ruime internationale bekendheid geniet. Nu, 70 jaar later, staat het bedrijf voor een omzet van meer dan 260 miljoen euro en een tewerkstelling van meer dan 1600 mannen en vrouwen die werken in één van de 13 fabrieken van de groep. NMC produceert en verkoopt onder meer technisch isolatiemateriaal: panelen en profielen in polyurethaan en schuimplastiek die gebruikt worden bij industriële installaties van koeling, verwarming en airco. De andere belangrijke activiteit is de verkoop van decoratiestukken die worden gebruikt door professionele schilders en behangers. Het gaat om stukwerk dat in plafonds en muren wordt verwerkt.

In de herfst van 1987 was NMC officieel klaar om naar de beurs te trekken, het prospectus lag klaar in de kantoren van de Generale Bank. Maar de plannen werden afgeblazen nadat de beurzen nog diezelfde maand wereldwijd crashten. De familie stelde haar kapitaal ondertussen wel open. De holding Ackermans & van Haaren  stapte in het kapitaal wat toeliet de aandelen familiaal te herschikken. Yves Noël, zoon van Gert, is momenteel voorzitter van het bedrijf. In 2014 stapte Ackermans terug uit NMC. Haar aandelen werden overgenomen door de durfkapitalist Indufin van de familie Van Waeyenberghe. In 2021 kocht de familie Noël Indufin uit het kapitaal van NMC. Het bedrijf is nu voor 95 % in handen van de holding Noaminvest. Bernard Jolly is minderheidsaandeelhouder in Noaminvest dat voor meerderheid in handen is van de familie Noël.