Familie De Dijcker [195]

Vermogen € 110 772 000
Gekend als ECS
Activiteit Containertransport
Inplanting Zeebrugge
Tendens Stijgend
Huidige positie 195


De familie De Dijcker was in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw actief in de sector van het klassieke baantransport met het bedrijf D.D. Trans. Wanneer die sector onder druk kwam onder meer door druk vanuit Oost-Europese lage loonlanden, zocht Staf De Dijcker naar diversificatie mogelijkheden. Hij vond die in het Zeebrugse containerbedrijf ECS. Dat bedrijf kende een opmerkelijk succes vooral omdat het als één van de eerste containeroperatoren in Europa inspeelde op de komst van de nieuwe generatie containers van 45 voet (13,6 meter). D.D. Trans was de huistransporteur van ECS. De Dijcker verwierf in eerste instantie 80 procent van de aandelen van ECS, later volgde de volledige meerderheid. Het bedrijf is nu in handen van Christine en Kelly De Dijcker.

ECS is gespecialiseerd in transporten tussen het Verenigd Koninkrijk, Ierland en het vasteland met hoofdkwartier in Zeebrugge. Verder zijn er kantoren in Venlo (Nederland), Le Havre (Frankrijk), Waterford (Ierland) en Novara (Italië). Een opmerkelijk transport zijn onder meer de ladingen voor de vestigingen van warenhuisketen Lidl in Groot-Brittanië en Ierland, voor wie ECS de verschillende goederen sorteert, groepeert en transporteert.

In 2015 kondigde ECS aan dat het in Zeebrugge 2,5 hectare gronden had verworven. De vestiging in Zeebrugge groeit daarmee tot 10,5 hectare. Drie hectare hiervan betreft overdekte magazijnruimte. De vloot van ECS bestaat momenteel uit 6.000 Dry Van 45′ HC (High Cube) containers, 1.000 Reefer 45′(koel)containers, 800 containerchassis en 340 trekkers.

ECS wil zich in de toekomst regionaal verder diversifiëren. In dat kader moet het recente samenwerkingsverband worden gezien met het Finse Containerships, een logistieke speler vergelijkbaar met ECS, maar vooral actief in het Middellandse Zeegebied en Rusland, daar waar ECS zich tot nu toe heel sterk profileert op de as Continentaal Europa-Verenigd Koninkrijk/Ierland.

In haar vrije tijd profileert Christine De Dijcker zich als loopster voor het goede doel. Ze doet dat onder meer via Zonta Damme, een vereniging voor zelfstandig ondernemende vrouwen. Onder begeleiding van meervoudig Ironman Luc Van Lierde trachten de dames triatlons tot een goed einde brengen. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker. “Ons gezamenlijk doel motiveert enorm”, zegt Christine De Dijcker daarover in de Krant van West-Vlaanderen, “We zijn allemaal zelfstandige ondernemende vrouwen, die ons dankzij de trainingen met een frisse geest en een fit lichaam volop kunnen inzetten op de werkvloer en in het huishouden. We hebben een gezamenlijk doel en dat motiveert enorm.”

In 2022 kocht Christine De Dijcker de ECS-aandelen van haar zus Kelly over waardoor ze de enige aandeelhouder werd van de transportgroep.