Familie Alain De Pauw [218]

WTC Torens in Brussel

Vermogen € 110 240 000
Gekend als CDP
Activiteit vastgoed en projectontwikkeling
Inplanting Brussel
Tendens Neutraal
Huidige positie 218


Alain De Pauw is de zoon van Charly De Pauw, een naam die jarenlang geassocieerd werd met speculatie en vriendjespolitiek in Brussel. De Pauw, ooit gestart als hervuller van brandblusapparaten, stapte midden de jaren ’50 in de Brusselse vastgoedmarkt. Het was het begin van de gouden jaren voor de Brusselse vastgoedspeculanten. De Pauw ontpopte zich tot specialist van ondergrondse parkings. Overal waar in Brussel gewerkt werd aan de metro, dook De Pauw op om er in de buurt een ondergrondse parking aan te leggen. Globaal was De Pauw met zijn vennootschap CDP (Consortium de Parking) betrokken bij meer dan 20 parkings.

Enkele jaren later vormde hij zijn CDP om tot Compagnie de Promotion en stortte hij zich met heel zijn hebben en houden op de ontwikkeling van de Brusselse Noordwijk. Samen met zijn Brusselse vriend en politicus Paul Van den Boeynants zou hij van de Noordwijk het Brusselse Manhattan maken. Hele woonwijken werden tegen de vlakte gegooid. Er werden twee WTC-torens (World Trade Center) neergepoot. Maar de conjunctuur stak stokken in de wielen. De vraag op de Brusselse vastgoedmarkt naar kantoren stremde en plots werd iedereen geconfronteerd met een overaanbod aan kantoren. Begin de jaren ’70 schommelde CDP aan de rand van het bankroet. Maar CDP overleefde de crisis.

Charly De Pauw zelf overleed in 1984. Zijn twee zonen Patrick en Alain namen het imperium over. Met de economische boom van de jaren ’90 raakte ook de ontwikkeling van de Noordwijk in een nieuwe versnelling. Momenteel staan er 30 gebouwen in de Ruimte Noord en werken er dagelijks 30.000 mensen.

In 1998 verkocht de familie De Pauw CDP aan de Duitse vastgoedgroep IVG. Samen met zijn broer is hij ook de drijvende kracht achter de World Trade Center Association of Brussels, een zakenclub die gelieerd is met de gelijknamige vereniging met hoofdzetel in New York.