Als er één bedrijf is dat telewerken moet promoten dan is het Proximus wel. En de moeder van alle Belgische telecombedrijven doet dat ook. In haar hoofdkwartier aan de Brusselse Albert-II laan vinden normaal zo’n 5.000 medewerkers een bureau. Nu zijn dat er slechts enkele honderden. En Proximus gaat er van uit dat telewerken ook in de toekomst de norm blijft. Dus moet er een nieuwe invulling komen voor de twee blinkende kantoortorens van het overheidsbedrijf. Volgens de CEO van Proximus Guillaume Bottin kunnen ze bij een verkoop tot 700 miljoen euro opbrengen. Die prijs is echter hypothetisch. Niemand durft op dit moment voorspellen hoe de kantoormarkt in Brussel uit de coronacrisis zal komen. Een verhuis weg uit de torens is in ieder geval ten vroegste haalbaar in 2023.
De Proximus torens bij het station Brussel-Noord dateren van 1988. Bovengronds bieden ze maar liefst 105.000 m² kantoorruimte. Met 28 verdiepingen zijn ze 134 meter hoog, inclusief de antenne op het dak. Ze zijn het zesde hoogste complex in Brussel en een product van de jaren 90 wanneer centralisatie van diensten profijtelijk was. Maar nu is topman Bottin ervan overtuigd dat de ‘prestigieuze’ torens niet langer ideaal zijn voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. En er zijn slechts twee opties: renovatie en gedeeltelijke herbestemming of een verhuis. Het telecombedrijf vroeg alvast aan het vastgoedfiliaal van BNP Paribas om alle opties in kaart te brengen.
De Brusselse stadsbouwmeester Kristiaan Borret zou graag zien dat Proximus in de Noordwijk blijft. Zijn voorkeur gaat uit naar een grondige renovatie van de huidige kantoortoren tot een complex waarin plaats is voor het telecombedrijf, maar ook voor woningen en winkels die zich toeleggen op basisvoorzieningen zoals voeding. In stilte hoopt hij zelfs dat een hogeschool het ziet zitten om zich daar te vestigen. ‘Proximus kan de renaissance van een andere soort Noordwijk op gang brengen’, zo zegt hij in De Standaard.
De beslissing van Proximus is in elk geval belangrijk voor de toekomst van de wijk die ooit werd uitgebouwd als “het Brusselse Manhattan”. Aan de overkant van de Albert-II laan worden de twee WTC-torens volledig ontmanteld en gerenoveerd. Beide torens, genoemd naar het New Yorkse Wolrd Trade Center, waren in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw de symbolen van de groei van de Brusselse hoogbouwwijk. Enige prestigedrang was de bouwheren toen niet vreemd. Zo was er bij de oplevering van de toenmalige Belgacom torens heel wat te doen over de loopbrug die beide toren verbindt op één van de hoogste verdiepingen. Weggegooid geld zegden critici die vooral bij de vakbonden te vinden waren. De WTC torens vonden alvast een nieuwe bestemming. Na renovatie zullen ze worden ingenomen door ambtenaren van de Vlaamse administratie.