Salvatore Adamo [683]

Vermogen € 9 438 836
Gekend als Adamo
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 683


Adamo werd op 1 november 1943 geboren in Sicilië als Salvatore Adamo. Zoals vele Italiaanse vaders in die tijd, kwam ook die van Adamo naar België om in de steenkoolmijnen te werken. Zo komt het dat de kleine Adamo in 1947 verhuisde naar Bergen. Als kind zong hij daar in het kerkkoor en leerde hij gitaar spelen. Op dit instrument maakte hij zijn eerste liedjes. In 1960, Adamo was toen 17 jaar, deed hij voor het eerst mee aan een Belgische talentenjacht die hij won met het liedje ‘Si J’osais’. Een jaar later wint hij opnieuw een wedstrijd, ditmaal op de Luxemburgse radio, wat hem in staat stelt zijn eerst plaat uit te brengen.

De vader van Salvatore Adamo doet alles om de muzikale carrière van zijn zoon mee op gang te trekken. Een echte doorbraak kwam er dan ook reeds 1963 met het liedje ‘Sans Toi, Ma Mie’. In een mum van tijd werden er zo’n honderdduizend exemplaren verkocht. Het is dan ook niet vreemd dat Adamo in datzelfde jaar, exact op zijn 20-ste verjaardag, als hoofdprogramma de Ancienne Belgique in Brussel mag vullen. Later dat jaar is hij het voorprogramma van Cliff Richard and The Shadows in het Parijse Olympia; een zaal die hij in zijn verdere carrière nog vaak zal doen vollopen. De succestrein lijkt vanaf dan vertrokken voor Adamo, die prompt uitgeroepen wordt tot best verkopende artiest in Europa.

Gedurende heel zijn carrière verkocht Adamo wereldwijd reeds meer dan 90 miljoen albums en singles. De door hemzelf geschreven liedjes zijn vaak Franse chansons maar soms zingt hij ook in het Italiaans, Nederlands, Engels, Spaans, Duits, Turks of zelfs Japans. In Japan was hij trouwens gedurende een vijftiental jaar de meest succesvolle buitenlandse artiest. Hij had er verschillende nummer 1-hits en uitverkochte concertreeksen. De Japanse vertaling van Adamo’s hit ‘Tombe la Neige’ heet er ‘Youki Wa Furu’ en wordt door de Japanners als hun tweede volkslied beschouwd. De laatste jaren reisde Adamo wat minder vaak naar Japan maar steeds als hij er is, speelt hij voor overvolle zalen. Zijn singles ‘Tombe la Neige’, ‘Sans Toi, Ma Mie’ en ‘Mauvais Garçons’ zijn nog steeds in alle Japanse karaokébars te vinden en worden er dus vaak gezongen.

Ondanks verschillende rustperiodes, door oververmoeidheid of andere gezondheidsredenen, heeft Adamo ontzettend veel platen verkocht en zalen doen vollopen. Zijn nummers ‘Sans Toi, Ma Mie’, ‘N’est-ce pas Merveileux?’, ‘Vous Permettez, Monsieur?’, ‘Quand les Roses’ en ‘Dolce Paola’ behaalden allemaal de nummer 1-status in Vlaanderen en bleven ook steeds meer dan 20 weken aanwezig in de hitparade. Twee van zijn albums behaalden de status van goud of platina. In rekening genomen dat Vlaanderen niet meteen de grootste afzetmarkt was voor de Waalse zanger, heeft hij pakken meer successen dan dat geboekt in het buitenland. Door deze wereldse populariteit en het feit dat hij veel in Frankrijk verbleef, heeft hij mogelijks ook nog een spaarpotje in Frankrijk waardoor hij eigenlijk hoger zou kunnen eindigen in de ranking van de rijkste Belgische artiesten.

Zoals de meeste grote zangers haalde Adamo zijn inkomsten namelijk niet enkel uit zijn muziek maar eveneens uit boeken (zoals zijn twee biografieën en zijn boeken met songteksten) en uit films die zijn muziek gebruikten of waarin hij zelf meespeelde (bv. Les Arnaud uit 1968 of L’Ardoise uit 1969) of die hij zelfs zelf schreef en realiseerde (L’île au Coquelicot uit 1970). Ook was hij een tijdje zijn eigen manager en slaagde hij erin om de uitgaverechten op zijn eerste en grootste hits een tijd geleden opnieuw in zijn bezit te krijgen. Adamo’s voorlopig laatste cd was een ode aan Gilbert Bécaud en bracht hij uit in 2014. Met in 2016 alvast concerten in Kursaal Oostende en Olympia Parijs in het vooruitzicht, blijft zijn kassa rustig verder tikken.