Paul Van Haver (Stromae) [684]

Vermogen € 12 055 618
Gekend als Stromae
Activiteit
Inplanting
Tendens Stijgend
Huidige positie 684


Als zoon van een Rwandese vader en een Belgische moeder, werd Paul Van Haver halverwege de jaren ’80 geboren in Etterbeek. Reeds op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in muziek maar niemand kon vermoeden dat hij jaren later zou uitgroeien tot één van de meest succesvolle artiesten die ons land ooit gekend heeft. Zijn boomende populariteit maakt van hem zelfs de snelst rijk wordende artiest uit de Belgische geschiedenis.

Zijn eerste single ‘Alors on danse’ (2010) flirtte met de top van de hitparade in tientallen landen en belandde effectief op nummer 1 in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Griekenland, Tsjechië en Bulgarije. Wereldwijd werden er zo meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht van dit debuut. In de jaren daarop regende het dan ook prijzen voor Stromae, zowel in eigen land als in het buitenland. Dit resulteerde in een grote vraag naar Stromae over heel de wereld. Tijdens zijn wereldtournee van 2015 trad hij dan ook meer dan 200 keer op, waar dat in 2011 nog maar 45 keer was.

Door zijn grote succes in binnen- en buitenland is heel België trots op ‘hun’ artiest, zoals ze ook trots zijn op ‘hun’ Rode Duivels. Wie beter dan Stromae kon dan ook gekozen worden als uitvoerder van het officiële lied van de Rode Duiveld voor het WK voetbal in Brazilië 2014? Met het nummer ‘Ta fête’ verenigde hij iedereen op de dansvloer én op het veld.

Stromae (een anagram van het woord ‘maestro’) startte zijn muzikale carrière als rapper maar groeide, via een omweg als componist en producer, uit tot een singer-songwriter van hiphop en elektronische muziek. Zijn teksten zijn Franstalig, maar dat belet hem niet om ook het Vlaamse volk en de rest van de niet-Franstalige wereld in te palmen met zijn beklijvende deuntjes en rake teksten. In zijn liedjes doet hij niets liever dan zijn beklag over alles wat hij niet correct vindt aan de wereld en de mensen die er in leven. In zijn befaamde ‘Leçons de Stromae’, die je online kan vinden, geeft hij dan ook met veel plezier extra toelichting over het hoe en waarom van een bepaald lied.

De uitdagende maar steeds eerlijke boodschappen van Stromae komen voor uit een soort je m’en foutisme dat hij eveneens uitdraagt in zijn kledingstijl. Kleurrijke motieven en speciale snits met bijpassende sokken zijn zijn handelsmerk en hoewel sommigen niet weg zouden komen met deze stijl, lukt het Stromae om zelfs hier munt uit te slaan. Samen met zijn vrouw, styliste Coralie Barbier, werkte hij het kledinglabel Mosaert uit. Hiermee zet Stromae zijn woordspel verder want ook Mosaert is een anagram voor Maestro. Het merk verkoopt in beperkte oplage kledingstukken in Stromae’s vrolijke stijl.

Begin 2017 kondigde Van Haver aan dat hij zijn muzikale carrière on hold zette. Hij zou zich volledig concentreren op zijn kledinglijn die werd ontworpen door zijn echtgenote Colarie Barbier. “Ik weet zelfs niet of hij ooit nog terugkeert.” zei Van Haver over zijn alter ego Stromae. In 2022 hervatte hij zijn muzikale carrière. In maart van dat jaar verscheen zijn derde album “Multitude”. Eén jaar later moest hij echter als gevolg van aanhoudende fysieke moeilijkheden opnieuw een artistieke pauze inlassen voor het hele jaar.