Paul Jambers [690]

Vermogen € 7 800 000
Gekend als Paul Jambers
Activiteit
Inplanting
Huidige positie 690


Een spilfiguur in het medialandschap van de jaren negentig, dat is het minste wat je kan zeggen over Paul Jambers. De in 1945 geboren journalist maakte met zijn baanbrekende manier van reporteren al snel veel fans maar ook veel tegenstanders. Het was in die tijd zeker niet de gewoonte dat een journalist zelf een BV werd, en een programma naar jezelf noemen was al helemaal not done. Toch sloeg Pauls manier van werken aan want regelmatig haalde zijn human-interest programma ‘Jambers’ meer dan twee miljoen kijkers. Hieronder uiteraard ook veel kritikasters maar het maakte wel dat iedereen wist en nog steeds weet waar je het over hebt als je zegt: “Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?”.

De eigenlijke opleiding van Paul Jambers was die als regisseur aan de RITS hogeschool. Daarna belandde hij als journalist bij het BRT-programma Panorama. Het was hier waar hij op 6 maart 1986 alle kijkcijferrecords verpulverde met zijn reportage over jongeren en merkkledij. De aflevering waarin de Milletjas centraal stond, werd met 2.1 miljoen kijkers één van de best bekeken afleveringen in de geschiedenis van het programma. Het is dankzij zo’n afleveringen dat hij schertsend de bijnaam ‘Pieken Paultje’ kreeg, verwijzend naar de hoog piekende kijkcijfers die zijn reportages haalden. De onderwerpen van deze reportages werden echter vaak te sensationeel bevonden voor de publieke omroep en in 1990 maakt Jambers dan ook de overstap naar de nieuwe commerciële zender VTM. Daar kreeg hij de kans om de naar hem genoemde televisieserie Jambers te maken, die later ook in Nederland zou uitgezonden worden.

Jambers richtte in die tijd eveneens het productiehuis De Televisiefabriek op, dat hij in 2004 verkocht aan Eyeworks. ‘Jambers Televisieprodukties’, zijn tweede productiehuis, is nog steeds onder zijn hoede. Andere zaken op het palmares van de man met de eeuwige ongeschoren baard en het leren jasje zijn bijvoorbeeld het jureren in programma’s zoals De Keuze van de Kijker en het (mede)stichten van de Vlaamse Televisie Academie. In 1993 trouwde hij, onder het oog van half Vlaanderen, met voormalig model en VTM-omroepster Pascale Naessens. Dit grote moment in zijn leven wilde hij naar eigen zeggen als publiek figuur graag met zijn kijkers delen. Het koppel maakte in de loop der jaren samen enkele reportages van hun zeilreizen zoals ‘Met Jambers onder Zeil’ en ‘Jambers’ Odyssee’.

Buiten televisie maken heeft Paul Jambers zich de laatste jaren ook toegelegd op literatuur. In 2009 kwam zijn 700 pagina’s tellende autobiografie ‘Ik heb het gedaan’ uit en twee jaar later maakte hij zijn debuut als romanschrijver met ‘De ontsporing’. Door inkomsten van deze boeken en zijn brede waaier aan programma’s – waarvan er sommigen nog wel eens heruitgezonden worden -, was het voor Paul Jambers de voorbije jaren mogelijk om zichzelf maar liefst 4 miljoen euro dividend uit te keren. Dit bracht hem moeiteloos naar het hoogste segment van onze lijst.