Dominiek De Clerck [213]

Vermogen € 110 482 000
Gekend als CKV
Activiteit Beheer vastgoed en spaarbank
Inplanting Galmaarden
Tendens Stijgend
Huidige positie 213


Dominiek De Clerck is de jongste zoon van Roger De Clerck. Zijn professionele carrière wordt gekenmerkt door familiale ruzie met zijn broers omtrent de verdeling van het bedrijfsimperium die Roger De Clerck, overleden in 2015, eind de jaren ’80 doorvoerde. De Clerck gaf elk van zijn kinderen een deel van de bedrijvengroep. Naar verluidt werd de oudste zoon Jan De Clerck best bedeeld met de groep Domo. Dominiek De Clerck bleek er slechtst van af te komen. Hij kreeg de groep Ter Lembeek toebedeeld. Die bevatte een aantal Duitse en Belgische textielbedrijven en de holglasgroep Verlipack. Maar die bedrijven bleken niet sterk te staan. Wanneer Dominiek samen met zijn broers Francis en Luc en schoonbroer Stefaan Colle hun bedrijven fuseren tot Beaulieu International Group (BIG) komt Dominiek als kleinste uit de fusie. BIG controleert nu 27 procent van Ter Lembeek terwijl Ter Lembeek 3,5 procent van BIG controleert. De hele operatie eindigde in een aantal gerechtelijke klachten waarbij Dominiek zijn broers er ook van beschuldigt geld te hebben witgewassen via de terugkoop van aandelen van de Libanese familie Katchadourian. Die klachten komen terecht bij het grote belastingsonderzoek dat al decennia lang boven de groep Beaulieu hangt.

Dominiek De Clerck zelf sloot een dading om de historische claims van de Bijzondere Belastingsinspectie weg te werken. In 2012 betaalde hij zelf 10 miljoen euro aan de fiscus, zijn bedrijf legde 15 miljoen op tafel. Zijn broer Francis weigert dergelijke overeenkomst af te sluiten inzake BIG wat de familiale verhoudingen ook al niet ten goede komt. Maar in 2020, na een jarenlang aanslepend dispuut, bereikte Dominiek De Clerck een minnelijke schikking met zijn andere familieleden omtrent een herschikking van de aandelen van de groep Beaulieu. Officieel controleerde hij tot dan 4,95 % van het bedrijf. Hoeveel dat nu wordt, na de schikking, is nog niet bekend.

Dominiek De Clerck, gehuwd met Veronique Santens, legt zich nu volledig toe op het beheer van zijn vastgoed en de prestaties van zijn kredietbank CKV. Hij woont in het kasteel van Steenhout in Vollezele in het Pajottenland waar hij ook een eigen fokkerij voor trekpaarden onderhoudt. De Clerck kocht het domein aan het eind van de jaren ’80. Er hoort een 80 hectare groot park bij met eeuwenoude bomen. Het kasteel zelf dateert uit 1610. ‘Het huis is niet enorm groot, maar wekelijks moeten we wel altijd ergens iets doen’, vertelt hij aan de krant De Tijd. ‘Al hebben we een aantal mensen in dienst, je moet je er wel mee bezighouden. Dat moet je ervoor overhebben. In ruil krijg je veel terug: de charme, de wandtapijten die hier nog waren, de geschiedenis.’

In 2024 volgde dan de verrassing. Nauwelijks een maand nadat hij er voorzitter is geworden, gaat Dominiek De Clerck ook tijdelijk als CEO aan de slag bij de nog steeds familiale vloerbedekkingsreus. Huidige CEO Pol Deturck zet een stap terug nu Beaulieu zijn strategie neerwaarts moet herzien.Dalende winstcijfers en een verouderd productie apparaat dwingen de familie een nieuwe koers in te slaan. De chemietak van Dominiek De Clerck presteert nu het best en houdt de familie overeind. Dominiek De Clerck wist dat voordeel om te zetten in de leiding van het bedrijf. Tijdelijk alvast tot er een nieuwe CEO is. Zijn broer Francis, lang de sterke man van de groep, trok zich terug en laat zijn belang nu in handen van zijn dochter Caroline. Zijn schoonbroer Stefan Colle volgde hem even op maar trok zich om gezondheidsredenen terug. Daarmee lag de weg open voor de terugkeer van de verloren zoon Dominiek De Clerck.