NIEUW – Bankaandelen leveren Bostoen 30 miljoen euro meerwaarde op (die corona nu dreigt op te slokken)

Alain Bostoen

Vorig jaar heeft de Gentse industrieel Alain Bostoen zijn aandelen van de banken KBC en VDK ondergebracht in een nieuwe holding Alginvest. Dat leverde een meerwaarde op van 30 miljoen euro. Bostoen controleert 4 % van de Gentse spaarbank VDK Bank. Hij is ook bestuurder bij de bankengroep KBC. Zijn familie zou in totaal 2 miljoen KBC-aandelen controleren. Maar zijn basisbedrijf Christeyns incasseert zware klappen door de coronacrisis. Christeyns is als producent van detergenten specialist is hygiënechemie, textielreiniging en professionele reiniging van keukens en voedingsbedrijven. Met de stilgevallen horeca viel ook die belangrijke deelmarkt weg. In april zag Christeyns zijn omzet met 20 % terugvallen. De daaropvolgende maanden waren nog erger. “Het verdere verloop van 2020 zal in grote mate afhangen van een succesvolle opstart van de horeca in Europa.” aldus het bedrijf. Echt schitterend ziet dat er dus niet uit.

Christeyns boekte in 2019 nog een nettowinst van 9 miljoen euro, een cijfer dat dit jaar niet haalbaar zal zijn. “Er is een belangrijke corona impact van een vertraging op de bedrijfsvoering.” zo leert het jaarverslag. In de Laundry-divisie van het bedrijf werken de klanten in belangrijke mate voor de horeca. Ook de hotelsector deelt daar in de klappen. Bij een groot aantal dochterbedrijven is er in zowel in productie als in verschillende divisies gebruik gemaakt van het regime van tijdelijke werkloosheid, afhankelijk van de lokale regels en mogelijkheden. Bij de productie entiteiten werd er van een meerploegenstelsel overgestapt naar enkel een dagploeg. “Focus op cash.” is de boodschap in coronatijd.



Eerder al, in volle coronacrisis, trok de sector van de industriële wasserijen aan de alarmbel. Initieel ging het er om dat de sector geen enkele aandacht kreeg bij het verdelen van beschermingsproducten tegen het virus. Nu pas toont zich het gevolg voor de hele sector bedrijfsmatig. Eerder trok ook al Philippe D’heygere aan de noodbel. Met zijn bedrijf Lapauw bouwt en verkoopt hij industriële wasmachines. “Een herneming van de horeca en het toerisme is onvoldoende. Onze business draait op nieuwe hotels en restaurants. Maar het komt goed.” zo zei hij daarover een week terug in de Tijd. Maar D’heygere werkte lang in China en hij is boos. Op België. Hij is niet te spreken over de paniekerige en blinde manier waarop de overheid de lockdown in eigen land heeft ingevoerd. “Alles plat, terwijl het helemaal anders had gekund. De idiotie van het mondmaskerbeleid grenst aan het ongelooflijke. In Taiwan hebben ze van bij het begin iedereen verplicht altijd en overal mondmaskers te dragen. Ik heb ook eens mijn oor te luisteren gelegd bij mijn Chinese agent in Sjanghai. Blijkt dat de hotels en vliegtuigen daar vol zitten, en dat alles onder controle is. Maar daar wéten ze wie ziek is en wie niet, want ze hebben er geen last van GDPR- en privacyregels. Wij niet. Wij laten liever een halve economie kapotgaan.”