Familie Bostoen (Blan) [104]

Vermogen € 273 342 000
Gekend als Blan / Christeyns
Activiteit Chemische industrie
Inplanting Gent
Tendens Stijgend
Huidige positie 104


Christeyns, sinds 1989 in handen van vader en zoon Paul en Alain Bostoen, is vooral bekend van zijn bleekmiddel Blan. Naast de productie en de verkoop van chemicaliën is het bedrijf actief in de sector van de industriële wasserijen, de ontwikkeling van doseerapparatuur en informatie- en beheerssystemen. Wasmiddelenfabrikant, consultant, familiebedrijf, multinational: in minder dan twinitg jaar is het Gentse Christeyns uitgegroeid van een bescheiden zeepziederij tot een Europese wasmiddelenreus. ‘Toen ik hier aankwam, proefden de werknemers nog van de zeep om te zien of ze klaar was. Toegegeven: we waren heel ambitieus’, zo zegt Alain Bostoen.

‘Het begon nochtans niet fantastisch’, blikt Bostoen terug. ‘In 1992 hadden we beslist het industriële wasmiddel Blan uit te breiden tot een heel gamma in de supermarkt. Maar dat was geen schot in de roos. We hebben toen ontdekt dat Christeyns geen marketingbedrijf is, maar dat onze kracht in techniek en ontwikkeling ligt. Ook met het produceren van wasmiddelen voor private labels van supermarkten zijn we toen grotendeels gestopt. Daar telt de toegevoegde waarde niet meer, enkel de kostprijs.’ Het was een geluk bij een ongeluk, want Christeyns had zijn niche gevonden: totaaloplossingen aanreiken voor industriële wasserijen.

Christeyns levert de wasserijen naast wasmiddelen ook warmtewisselaars, doseermateriaal, informatiesoftware, afvalwatersystemen. Kortom, alles wat in de periferie hangt van wasmachines. ‘Door onze service kunnen zij vandaag hun linnen wassen met 85 procent minder water en 80 procent minder energie dan voordien. Vroeger had je 12 liter water nodig voor een kilo wasgoed. Dat doen we nu met 2,5 liter, en het kan nóg minder’, aldus Bostoen.

De Gentse chemiegroep nam in 2013 het bedrijf Govi over. Govi is gespecialiseerd in proceschemicaliën (zoals wasemulsies, antischuimmiddelen, enz. …) voor diverse industriële sectoren. Volgens CEO Alain Bostoen past het bedrijf perfect bij de oleochemie-divisie van de Gentse groep. De dertig medewerkers van Govi stapte mee over naar de nieuwe eigenaar. Bostoen wil met Christeyns wereldwijd actief worden in de sector van industriële reiniging en gewassen textiel in zowel de brede industrie als in de voedingssector en de gezondheidszorg.

Via de holding Algimo is de familie aandeelhouder van de KBC groep en controleert ze 4 % van de Gentse spaarbank VDK. Sterke man Paul Bostoen is een zoon van André Bostoen en Godelieve vande Vyvere, gekend van de groep Matexi.

Paul Bostoen overleed in 2023 op 83-jarige leeftijd.