Familie Oeyen [517]

Vermogen € 35 886 000
Gekend als Sopraco
Activiteit Vleesproductie
Inplanting Geel
Huidige positie 517


De Kempense familie Oeyen is verankerd in de vleesindustrie, oorspronkelijk als kweker van kalveren en exploitant van een slachthuis. Nu beheert de familie een volledig verticaal geïntegreerde productieketen die de veehouderij, de productie van gepaste veevoeders, de slachterij, vleesverwerking en –veredeling en logistiek omvat. Hun bedrijf Sopraco levert vlees op maat voor de grootdistributie, winkelketens, beenhouwerijen en de horeca: kalfsvlees, rundvlees, varkensvlees, geitenvlees, wild en gevogelte. Dat assortiment van vleesproducten bestaat uit zowel technische delen als geportioneerd, vers, diepgevroren, veredeld of gegaard vlees, tot en met de verpakking onder beschermende atmosfeer.

Integratie is noodzakelijk voor een bedrijf dat kalveren kweekt. Dat is immers het begin van de voedselketen. Via handelaren koopt hun bedrijf 14 dagen oude kalveren. Die worden gesorteerd in verzamelcentra op vleestype en geslacht om ze dan definitief te verhuizen naar verschillende locaties waar ze vetgemest worden op gespecialiseerde landbouwbedrijven. Deze vleeskalverhouders krijgen een vergoeding per dierplaats. Het kalvervoeder wordt hen geleverd uit voederfabrieken van de integratoren en voor de leeftijd van acht maanden gaat het dier naar het slachthuis.

De familie Oeyen beheert daarbij een eigen productie-eenheid van veevoeder, Bepro, en exploiteert ook het slachthuis van Geel. Het dochterbedrijf Norenco portioneert kalfsvlees, rundvlees en varkensvlees. Alle grondstoffen zijn afkomstig van de verschillende zusterbedrijven. De geportioneerde producten worden vers of diepgevroren aangeboden. Dit kan zowel onder beschermende atmosfeer, onder vacuüm of bulk. Naast het portioneren van spiervlees worden ook “mixproducten” klaargemaakt. Veel voorkomende zijn worsten, gehakten, burgers, vinken, brochetten, schotels, gemarineerde en gepaneerde vleesproducten.

De kalverkwekerij in België is opmerkelijk genoeg geconcentreerd in de Kempen. De sector is in handen van twee Kempense spelers, de familie Oeyen uit Geel en Vanlommel uit Olen, naast het Nederlandse VanDrie.

De familie Oeyen is van oudsher ook een stabiele aandeelhouder van de bankgroep KBC-Ancora. De controle van die participatie ligt verankerd in Luxemburg. Binnen KBC-Ancora ontmoet de familie Oeyen ook de Belgische Boerenbond, de belangrijkste aandeelhouder van KBC-Ancora.