Familie Van Waeyenberge [132]

Piet Van Waeyenberge

Vermogen € 176 711 000
Gekend als De Eik
Activiteit Trading en food broker
Inplanting Dilbeek
Tendens Stijgend
Huidige positie 132


Piet Van Waeyenberge is het boegbeeld van de financiële holding De Eik en van de Vlaamse businessclub De Warande tegenover het Brusselse Warandepark aan de Wetstraat. Hij was ooit bestuurder bij Fortis en steunde Maurice Lippens actief in zijn plannen om Fortis uit te bouwen tot een wereldspeler van formaat. Toen Lippens echter te veel risico’s begon te nemen bij de overname van ABN Amro nam Van Waeyenberge afstand van hem. Van Waeyenberge wilde de aankoopprijs heronderhandeld zien, maar werd niet gesteund. Later gaven de feiten hem gelijk. Wat niet kon verhinderen dat de familie in het Fortis-debacle tientallen miljoenen euro verloor.

Piet Van Waeyenberge geniet een reputatie van onkreukbaarheid in het Belgische zakenleven. De familie Van Waeyenberge bouwde haar imperium uit op twee activiteiten: trading en food broker. De tradingactiviteiten van de groep centraliseerde zich in het bedrijf Ecoval. Trading houdt in dat de groep wereldwijd in bulk voedingsproducten aankoopt van producenten en terug verkoopt met een lichte winstmarge aan afnemers. Het kan daarbij gaan om onder meer melkpoeder, granen of vetten. Food broker zijn is in essentie dezelfde activiteit, alleen gaat het nu om eindproducten en niet om grondstoffen. In juli 2012 maakte de familie bekend de zuivelhandel Ecoval te verkopen aan Louis Dreyfus, een van ‘s werelds grootste voedselhandelaars.

Van Waeyenberge was ook jarenlang actief als Vlaams ondernemer in Brussel. Zo was hij een steunpilaar van het Vlaams Economisch Verbond in Brussel. Hij profileerde zich ook als een cultureel ondernemer, zo lag hij mee aan de basis lag van de overname van het prestigieuze gebouw van de vroegere nationale omroep aan het Flageyplein.