De Delhaize families [158]

Vermogen € 174 319 000
Gekend als Delhaize
Activiteit Distributie
Inplanting Niet van toepassing
Huidige positie 158


De distributiegroep ‘Gebroeders Delhaize en Cie – De Leeuw’ heeft doorheen de geschiedenis een vreemd namenspel gespeeld. Van de drie broers Delhaize die begin deze eeuw de groep opstarten, was er één die zich afscheurde en zijn eigen gang ging: Louis Delhaize. Buiten de naam heeft die distributiegroep Louis Delhaize niets anders gemeen met zijn grote broer Delhaize De Leeuw. Van de drie broers die destijds wel samenbleven, Jules, Edouard en Adolphe, stierf er één, Jules, kinderloos. De twee andere hadden enkel dochters. Verder was er nog één zus. Dat maakte dat de naam Delhaize al zeer snel niet meer terug te vinden was in het aandeelhouderschap van de groep.
Tot op vandaag blijft Delhaize moeilijk doen over namen. Naast de chemiegroep Solvay is Delhaize het enige beursgenoteerde Belgische bedrijf dat geen melding maakt van hoe het aandeelhouderschap is verankerd en dat ondanks de wettelijke bepaling dat elke participatie vanaf 3 procent officieel moet worden gemeld.
‘Het is algemeen bekend’, zo wordt dan officieel gezegd, ‘dat er acht families zijn die Delhaize controleren’. Die families houden vandaag de dag samen 15 procent van de groep aan. Het hier vermelde vermogen is een gemiddelde per familie.
Ondanks het feit dat de families niet willen zeggen hoeveel aandelen ze bezitten, blijven ze wel hun invloed uitoefenen op het dagelijks bestuur van de groep. Maar ook dat is geregeld. Per familie en per generatie mag maximaal 1 vertegenwoordiger in de groep actief aanwezig zijn. In 1999 jaar werd Pierre-Olivier Beckers benoemd aan de top van de dagelijkse leiding van het bedrijf. Beckers is de achterkleinzoon van Jules Vieujant, de man die Célina huwde, de enige Delhaize dochter. Beckers kwam vooral in de belangstelling als voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité.
Het aandeel Delhaize incasseerde zware klappen met de beurscrash van 2008. In 2012 sloot Delhaize 146 vestigingen in de Verenigde Staten waardoor 5.000 arbeidsplaatsen verdwenen. Maar ook dat kon het tij op de beursvloer niet echt keren. Het duurde tot 2015 en de bevestiging dat de groep onderhandelt met de Nederlandse Ahold-groep over een mogelijke fusie vooraleer de koers weer echt opveerde.

In juli 2016 was de fusie Ahold – Delhaize rond. Overname is eigenlijk een beter woord. De verhouding bedraagt 61 % voor Ahold, 39 % voor Delhaize. De Belgische families zijn van het toneel verdwenen. En ook grootendeels uit het topmanagement van de nieuwe groep. België telt een beslissingscentrum minder en enkele renteniers meer.