Johan Beerlandt zag zijn fortuin meegroeien met de omvang het bouwbedrijf Besix. Wat nu de grootste bouwgroep van België is, vindt zijn wortels in het jaar 1909. Jacques-Marie en Charles Stulemeijer zien op dat moment brood in prestigieuze bouwprojecten in België en richten de Belgische Betonmaatschappij (BBM) op. Zij verdienen snel hun sporen met de heropbouw van Belgische havens en kanalen, in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog.
Het bedrijf richt zich doorheen de jaren meer en meer tot de internationale markt. Na de Tweede Wereldoorlog doorloopt het heel wat fusies om in 1994 Besix te worden. De groep komt in Franse handen terecht.
Tien jaar later willen de Fransen af van hun bouwbedrijf. CEO Johan Beerlandt besluit een soort management buy out op te zetten. De Egyptische familie Sawiris kirjgt 50 % van Besix in handen, 25 % komt bij Beerlandt terecht, 12 andere managers staan in voor de laatste 25 %. Besix wordt daarbij gewaardeerd op 135 miljoen euro.
Besix profileert zich meer en meer als betonspecialist die grote internationale projecten aankan. Op 4 januari 2010 wordt in Dubai de Burj Khalifa plechtig geopend. De Burj Dubai Tower, met 830 meter het hoogste gebouw ter wereld, kreeg officieel de nieuwe naam ‘Burj Khalifa’ mee als eerbetoon aan de President van Verengde Arabische Emriraten, Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan.
In 2017 giet Besix in Dubai de funderingen voor het nieuwe project The Tower. Die moet 1 kilometer hoog worden. De funderingen meten 500 meter bij 40 meter. Beerlandt, geboren in Nieuwpoort, blijft er redelijk nuchter bij. “De Burj Khalifa is gebouwd met gezond verstand, zegt hij, funderingen, een grondplaat, muren en een dak, zoals een huis. Niet met ingewikkelde computerprogramma’s.”
In datzelfde jaar ruilt Beerlandt de stoel van CEO bij Besix voor die van voorzitter. Als CEO wordt hij opgevolgd door de vroegere ING-bankier Rik Vandenberghe. Die stond Beerlandt in 2004 bij tijdens de management buy out. Vandenberghe heeft tot taak Besix uit te bouwen tot een gediversifieerd bedrijf. Maar wanneer het bedrijf in 2020 als gevolg van de coronacrisis voor het eerst in lange tijd aankijkt tegen verliescijfers neemt Beerlandt het beleid terug in eigen handen.