Familie Van den Broeke [154]

Vermogen € 175 000 000
Gekend als ex-Lutosa
Activiteit Productie van aardappelproducten
Inplanting Zulte
Huidige positie 154


De familie Van den Broeke behoort ongetwijfeld tot de grootste aardappelkenners van België. Onder de merknaam Lutosa specialiseerde de groep zich in de productie en verkoop van voornamelijk diepvriesaardappelproducten. De groep investeerde tussen 1995 en 1999 een goede 65 miljoen euro in machines en uitrusting en profileerde zich daarbij als bijzonder toekomstgericht.

Lutosa is een van de belangrijkste Europese aardappelverwerkers. De onderneming telt drie in België gevestigde productie-eenheden. Twee daarvan liggen in de Waregemse deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, terwijl de derde in het Henegouwse Leuze-en-Hainaut gelegen is, op 17 kilometer van Ronse.

In 2007 werd het bedrijf door de broers Guy en Luc Van den Broeke te koop gezet en het kwam bij de groep Pinguin terecht, die gecontroleerd wordt door de families Deprez en Dejonghe. Pinguin is een massaproducent van diepvriesgroenten. ‘Nog voordat de familie Van den Broeke zelf het bedrijf te koop zette, waren we al verliefd’, zo zei Herwig Dejonghe op het moment van de overname. Lutosa biedt ons de kans om harmonieus te groeien, precies omdat hun aardappelverwerking de perfecte uitbreiding vormt op onze groenten. Als je een speler overneemt die hetzelfde doet, zijn er dubbele functies en overlapping, dan moet je gaan snijden.’

In 2012 brak er een strijd los tussen de bedrijven McCain en Lamb Weston voor de overname van PinguinLutosa. Uiteindelijk moest het Amerikaanse Lamb Weston de duimen leggen, omdat deze geen investeringsgaranties konden bieden. McCain zou investeren in de sites in Leuze en Sint-Eloois-Vijve, wat meer tewerkstellingskansen biedt.

McCain zal Lutosa op zijn beurt verkopen aan Nomad Food, de multinational eigenaar van onder meer de diepvriesgroep Iglo. Bij de overname door McCain verplicht de Europese mededingingsautoriteit McCain de merknaam Lutosa binnen een bepaald tijdsbestek te schrappen.In 2019 moet Nomad Foods die belofte nakomen en verdwijnt de naam Lutosa dan ook van de markt en wordt hij vervangen door Belviva.