Ravago sluit de laatste winkel van Raf Van Gorp

De woning van Raf Van Gorp van waaruit de groep Ravago vorm kreeg.

Het Kempense bedrijf Ravago gaat zijn laatste winkel Ravago Fashion & Home sluiten. Maar vergis u niet. Ravago is geen distributiebedrijf. Het is een multinational die in 55 landen meer dan 7.000 mensen te werk stelt, goed voor een omzet van meer dan 300 miljoen euro. Het mode- en woonwinkelcentrum in Arendonk, nabij de grens met Nederland, is het laatste iconische overblijfsel van Raf Van Gorp, de man die in 1961 voor het eerst plastiek afval met zijn kruiwagen ging ophalen bij de Kempense landbouwers. Van Gorp recycleerde die afval in plastiek huishoud spullen zoals emmers en keukenproducten. En die verkocht hij daarna in zijn winkelhal. Maar de groep is die fase al lang voorbij. De winkel was een soort anachronisme geworden. De formule zelf van woonwinkels was ook uitgeleefd.

Inwoners van Arendonk en omstreken kennen de Ravago winkel als “de gordijnenwinkel”. In deze grensregio was distributie vroeger een aparte aangelegenheid. Transport stopte voor de grenzen. Grote woonwinkels in Olen en Arendonk werden trekpleisters die vooral in de weekends voor vertier en ontspanning zorgden. Meer dan 40 jaar lang verkocht Ravago in zijn verkoophal plastiek spullen maar later meer en meer interieur decor stukken en mode artikelen.Corona heeft de sluiting versneld, maar de hoofdreden is dat een woon- en modewinkel gewoon niet meer tot onze kernactiviteiten behoort, zo luidt het officieel. Ook de groeiende onlineverkoop was geen echte stimulans om de winkel verder te zetten. Hoofdactiviteit van de groep is nog steeds de recyclage van plastics allerhande. Ravago verwerkt die plastics tot nieuwe producten voor de bouwsector. Aangevuld met een aantal fabrieken actief in de chemiesector.

Raf Van Gorp werd opgevolgd door zijn dochter Gunhilde maar vooral door haar echtgenoot van Griekse afkomst Theo Roussis. Die introduceerde nieuwe financiële technieken in het bedrijf en koos de richting van financiële diversificatie. Zo was en is hij samen met zijn echtgenote al jarenlang een trouwe aandeelhouder van de groep KBC, alles samen goed voor een 14de plaats in onze lijst.

Wanneer u er interesse in hebt, de nakende sluiting van de winkel gaat gepaard met een totale uitverkoop vanaf 2 juni: potten en pannen, broeken en truien, tafels en stoelen, alles mag weg tegen forse kortingen. Uiterlijk over vijf maanden gaan de deuren definitief dicht. De 12 winkelbedienden krijgen een andere job binnen de groep, in Arendonk waar om en bij 500 mensen werken in de hoofdzetel van Ravago.