Jean-Marc Heynderickx [153]

Vermogen € 180 745 000
Gekend als Ex-Cora, nu Medi-Market
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Verbier (Zwitserland) en Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 153


Louis Delhaize richtte meer dan 130 jaar terug de winkelketen op die zijn naam draagt en los staat van de veel grotere keten Delhaize-De Leeuw. Augusta Delhaize, dochter van Louis Delhaize, huwde met de Waaslander Louis Heynderickx uit Sint-Niklaas terwijl haar zus Hélène Delhaize huwde met Paul Bouriez uit Nijvel. Die laatste wijkt uit naar Frankrijk en start er zijn eigen distributiebedrijf Cora-Réveillon. De familie Heynderickx stuurt de groep in België, voornamelijk actief in Wallonië.

Via een vijandig bod verwerft Bouriez 41 procent van de Belgische groep Louis Delhaize. Door een coalitie tussen de familie Heynderickx en Pierre Delhaize blijft hij echter buiten de raad van bestuur.

Wanneer Guy Heynderickx in 1990 sterft, is het zijn zoon Jean-Marc Heynderickx die op 32-jarige leeftijd de familiale participatie van 35% in de groep gaat beheren. Operationeel staat Pierre Delhaize aan het hoofd van het bedrijf. Hij bouwt de groep uit met onder meer de merknamen Cora en Profi. Maar Heynderickx en Delhaize struikelen over de mislukte expansie van de groep in Spanje. Het komt tot een ruzie tussen beiden waarbij Pierre Delhaize aan het kortste eind trekt. Jean-Marc Heynderickx sluit een nieuwe coalitie af met de familie Bouriez. Sedertdien staat Pierre Delhaize buitenspel.

Jean-Marc Heynderickx blijft tot 2011 CEO van de groep Louis Delhaize. Daarna trekt hij zich discreet terug. Enkele jaren terug komt hij opnieuw boven water, nu als mede-investeerder achter de nieuwe keten Medi-Market, een soort grootwarenhuis voor vrij verkoopbare geneesmiddelen en gezondheidsproducten. Jean-Marc Heynderickx woont ondertussen in het Zwitserse luxestadje Verbier. Hij is verder onder meer bestuurder bij First Retail en Celyad.