NIEUW – Jacques Bouriez herschikt zijn vermogen (en vertrekt op pensioen)

Jacques Bouriez

Jacques Bouriez heeft samen met zijn echtgenote Claire Bardinet de nieuwe holding FJCB opgericht. FJCB staat dan wellicht voor ‘Financière Jacques et Claire Bouriez’. De 75-jarige Bouriez was tot voor kort voorzitter van de Franse distributiegroep Louis Delhaize. Dat bedrijf is ook in België aanwezig met Jean-Marc Heynderickx en Pierre Delhaize als minderheidsaandeelhouder. Heynderickx is familie van de familie Bouriez. Door een familietwist staat Pierre Delhaize met 20 % van het bedrijf buitenspel. FJCB krijgt een kapitaal mee van 170 miljoen euro. De operatie legt meteen ook een deel van de vermogensstructuur van Jacques Bourtiez bloot. De vermogende Fransman, met domicilie in Ukkel, controleert FJCB via de Nederlandse holding “Nederlandsche Maatschappij tot het Verrichten van Mijnbouwkundige Werken”. Die zou nu vooral vastgoed bezitten.

Net als Jacques Bouriez leeft de holding “Nederlandsche Maatschappij tot het Verrichten van Mijnbouwkundige Werken” discreet in de luwte. De NMVMW, om eens een afkorting te gebruiken, controleert op haar beurt de Belgische vastgoedholding RLC. Die bracht in 2016 nog een overnamebod uit op de holding Compagnie Marocaine, een lege beursschelp die tot dan noteerde op de beurs van Parijs. Bouriez haalde Compagnie Marocaine van de beurs, wijzigde de naam in C&Co en maakte er een vastgoedvennootschap van. Het is nu de moedervennootschap van C&Co die in FCJB wordt ingebracht. De waarde van NMVMW wordt daarbij vastgelegd op 260 miljoen euro.



Jacques Bouriez volgde 10 jaar terug op 65-jarige leeftijd zijn broer Philippe op als voorzitter van Louis Delhaize. Hij wordt nu opgevolgd door Michel Landel, tot voor kort de CEO van de dienstengroep Sodexo. Louis Delhaize controleert onder meer de distributiemerken Cora, Supermarchés Match, en Profi. De groep heeft niets te maken met zijn naamgenoot Delhaize die nu een onderdeel is van het Nederlandse Albert Heijn.