Familie Pierre Delhaize [80]

Pierre Delhaize

Vermogen € 378 553 000
Gekend als Cora en Louis Delhaize
Activiteit Beheer van vermogen
Inplanting Lasne
Huidige positie 80


Pierre Delhaize heeft met de grote distributiegroep Delhaize De Leeuw enkel de achternaam en een verre verwantschap gemeen. Tot 1994 stond Pierre Delhaize aan het hoofd van de Waalse distributiegroep Louis Delhaize, vooral gekend van zijn uithangborden Cora, Match, Profi en de Louis Delhaize buurtwinkels. Pierre Delhaize controleerde twintig procent van het bedrijf.

Wanneer hij in botsing kwam met zijn partner en neef Jean-Marc Heynderickx over de verlieslatende groepsactiviteit in Spanje, bleek een participatie van twintig procent te weinig om stand te houden. Pierre Delhaize werd aan de deur gezet en zijn neef ging in zee met de Franse distributiefamilie Bouriez. Pierre Delhaize bleef naar eigen zeggen zitten met een participatie van 20 procent in een groep die nooit dividend uitkeert en die niet beursgenoteerd is. Niemand is geïnteresseerd in die aandelen en ik kan er zelf niets mee doen, aldus Pierre Delhaize en in 1998 stapte hij naar de rechtbank om de verkoop van zijn aandelen aan de groep Louis Delhaize af te dwingen. Hij vroeg daarvoor 62,5 miljoen euro. Maar de rechtbank wees de eis af omdat Pierre Delhaize enkel persoonlijke belangen kon inroepen. Het hier vermelde vermogen heeft dus een wel bijzonder theoretisch karakter.

Ondertussen groeit het vermogen van Pierre Delhaize mee met dat van de groep Louis Delhaize, alleen blijft hij gevangen zitten tussen zijn aandelen. Pierre Delhaize stapte zelf eerder ongelukkig in een aantal distributiebedrijven. Zo legde de informaticaketen Excell enkele jaren terug de boeken neer. De persoonlijke holding Pardel van Pierre Delhaize kijkt aan tegen een negatief eigen vermogen. Via Pardel is Pierre Delhaize een van de belangrijke aandeelhouders van het beursgenoteerde informaticabedrijf Keyware, dat zelf ook een moeilijke periode achter de rug heeft.