Familie Maes (Group Maes) [77]

Vermogen € 399 608 000
Gekend als Group Maes
Activiteit Bouw, vastgoed, hotel
Inplanting Gent
Tendens Stijgend
Huidige positie 77


Group Maes is een Gents familiebedrijf met een sterke traditie in de bouwsector. Het bedrijf, opgericht in 1892, wordt vandaag geleid door de 5e generatie, vertegenwoordigd door Sophie Maes. Het kapitaal is voor 100% in handen van de familie Maes.
Aanvankelijk was algemene aanneming de belangrijkste activiteit, maar in de loop der jaren werd er voor diversificatie gekozen, waardoor de groep vandaag actief is in vier sectoren: vastgoed, hotel, productie – en dienstenbedrijven en bouw.
Vastgoed is één van de belangrijkste activiteiten van de groep. De groep beschikt over een zeer gediversifieerde vastgoedportefeuille en investeert voortdurend in haar optimalisatie en uitbreiding. Het volledige proces van aankoop, ontwikkeling, bouw, verhuur, verkoop en beheer gebeurt in huis. De commercialisatie en het beheer gebeuren via Alides nv. De ontwikkeling van nieuwe projecten verloopt via Alides Projects nv en Ghent Industrial Investment nv. Group Maes is de 3de Belgische private holding in ‘Top Expertise 100’ van 2013. Ook staat ze op de 23e plaats onder de Belgische beleggers en de 39ste plaats tussen alle beleggers die op de Belgische markt aanwezig zijn.
Sinds 1970 ontwikkelt, exploiteert en beheert de Group Maes hotels. Momenteel bezit de groep twee hotels en 1 residentie business flats in haar portefeuille.
Een derde activiteit van de Group Maes is het investeren in industriële productie – en dienstenbedrijven. Aalterpaint nv en ACS Technics nv zijn beide 100% dochtermaatschappijen van de Group Maes.
Historisch was Algemene Bouwonderneming R. Maes als verticaal geïntegreerd bouwbedrijf georganiseerd. Vervolgens werd een joint venture opgericht met het bouwbedrijf Van Roey voor de algemene aannemingsactiviteiten.
De familie trok ook een aantal onafhankelijke bestuurders aan. Dat waren onder meer de advocaat Louis Verbeke, gewezen voorzitter van de Vlerick School, en Luc Van den Bossche, ex-politicus voor de SP.a en onder meer vroeger bestuurder bij de Optima-groep. Die laatste werd opgevolgd door Jan De Nys.