Jan Ollevier [77]

Vermogen € 392 315 000
Gekend als Legio International
Activiteit Distributie sanitair materiaal
Inplanting Knokke-Heist
Tendens Stijgend
Huidige positie 77


Legio International, met thuisbasis in het West-Vlaamse Oostkamp, werd opgericht in 2004 door Jan Ollevier en groeide sindsdien uit tot één van de leidende Belgische retailspelers. Enerzijds in de verkoop van badkamerartikelen en sanitair (X2O), en anderzijds de verkoop van tuin- en indoormeubelen en woning accessoires (Overstock). X²O is op korte tijd uitgegroeid tot een belangrijke speler op de Belgische badkamermarkt. X²O telt momenteel 18 winkels waarvan 11 in Vlaanderen, 5 in Wallonië en 2 in de Brusselse regio. In 2015 werden de eerste winkels in Nederland geopend. Overstock exploiteert op dit ogenblik een totaal van 27 winkels. Overstock is de toonaangevende retailer op het gebied van tuinmeubelen en –accessoires met 19 winkels en biedt een breed en modulair assortiment tuinmeubelen aan de beste prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is de keten met 8 verkooppunten ook een belangrijke speler geworden in de verkoop van unieke indoormeubelen. Eind 2016 nam de Nederlandse distributie kapitaalinvesteerder Vendis Capital 26 % op van de groep.

Ollevier splitste Overstock ondertussen uit in twee ketens: Exterioo is de Belgische marktleider in tuinmeubelen en Juntoo heeft een interieuraanbod. Beide laatstgenoemde zijn ondergebracht in de holding Beliving. In maart 2023 kocht Ollevier het belang van Vendis in de holding Beliving terug over. In X2O is Vendis wel nog aanwezig.

In 2020 nam Jan Ollevier een belang van 51 % van de nieuwe vennootschap WDPort of Ghent Big Box. Die gaat in de Gentse havenzone een nieuw logistiek magazijn bouwen van om en bij 150.000 m² of goed 50 voetbalvelden. Het logistieke gebouw zal het centrale opslag- en verdeelpunt worden voor de 80 winkels van Olleviers bedrijven in België en Nederland. Vendis Capital neemt 20 % van de venture terwijl de overige 29 % in handen is van logistiek specialist WDP Warehousing van de familie De Pauw. Het is ook die laatste die het project zal uitvoeren. Big Box vergt een investering van 80 miljoen euro.