Familie Baert [80]

Jan Baert

Vermogen € 361 500 000
Gekend als Het Belang van Limburg
Activiteit Uitgeverij en media
Inplanting Hasselt
Tendens Stijgend
Huidige positie 80


De familie Baert is bij uitstek gekend als de uitgever van de krant Het Belang van Limburg; later kwam daar ook Gazet van Antwerpen bij. In 2000 haalde de familie een erg hoge waardering. Die had alles te maken met haar participatie in het bedrijf Ubizen van Stijn Bijnens. Dat internetbedrijf scoorde op dat moment zeer sterk. Nu, ettelijke beurs- en internetbubbels later, is die participatie zo goed als uit de cijfers verdwenen.

Voor de familie Baert had het hele Ubizen-verhaal trouwens nog een wrang nasmaakje. Met een waardering van 375 miljoen euro voor Ubizen knoopte Concentra fusiegesprekken aan met de familie Collin. Baert en Collin zijn beiden traditionele aandeelhouders van Almanij, de vroegere moeder boven KBC. Door de hoge Ubizen-waardering werd de holding van de familie Collin fors ondergewaardeerd. Wanneer de ICT-zeepbel ontplofte, kwam ook de fusie op de helling te staan en werd de familie Baert verplicht de fusie ongedaan te maken. De familie Collin heeft naar eigen zeggen 70 miljoen euro verloren aan de operatie.

Dat de familie Baert evenmin ongeschonden uit het Ubizen-verhaal is gekomen, mag blijken uit de vergelijking van hun vermogen tussen 2000 en 2012. Dat daalde van 457 miljoen euro naar 95 miljoen euro. Concentra is ondertussen terug op zoek naar groei in de eigen mediasector. Daarbij werd fors geïnvesteerd in televisie. Naast het eigen TV Limburg werd de regionale Oost-Vlaamse omroep TV Oost overgenomen. Daarnaast werd Acht opgestart als nationale digitale omroep.

De mediagroep richt sinds enkele jaren ook haar pijlen op een deel van de Nederlandse markt. Na een fusie geeft ze in Limburg en Noord-Brabant samen met Rheinische Post onder meer de huis-aanhuisbladen De Trompetter en Zondag-Nieuws uit. In 2008 nam Concentra in Oost-Nederland ook de regionale krantenuitgever Typische Uitgaven over. Ook het Nederlandse TV Limburg kwam dat jaar in handen van de Belgische uitgever. Typische Uitgaven werd ondertussen verkocht aan het management, maar TV Limburg was in 2009 nog een zorgenkindje.

In 2013 werd de onvermijdelijke fusie aangekondigd met Corelio, de uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad. Concentra houdt momenteel 32 % aan van Mediahuis, het nieuwe gefuseerde bedrijf dat de Vlaamse en Nederlandse mediamarkt verdeelt met Christian Van Thillo en zijn bedrijf DPG. De familie Baert kon daarbij meegroeien samen met Mediahuis dat onder meer expansie zocht via overnames in Nederland, Ierland en Luxemburg.