Familie Jacques Dossche [299]

Vermogen € 78 612 000
Gekend als Dossche Invest
Activiteit Agrovoeding
Inplanting Deinze
Tendens Stijgend
Huidige positie 299


Het familiebedrijf Dossche startte in de meststoffenhandel. Later investeerde het bedrijf in de productie van veevoeder in een fabriek in Deinze. Nadien kwam er een tweede productie-eenheid in Zolder, Limburg.

In 1957 nam de groep twee graanmaalderijen in Deinze en Antwerpen over en fuseerde het tot één bedrijf, namelijk Dossche Veevoeders. Het bedrijf werd de derde grootste producent van veevoeders na Aveve (Boerenbond) en Versele-Laga, ook al uit Deinze.

Ondertussen breidde de familie haar activiteiten uit, zo ontstond de restaurantketen Colmar en kwam de producent van dierenvoeding, Cervo, bij de groep. In 1995 werd nog een Poolse veevoederproducent overgenomen.

Eind 1998 stapte Daniël Dossche uit het bedrijf. Samen met zijn drie kinderen koos hij voor de verzilvering van zijn belang. De familietak van Jacques Dossche nam alle aandelen over. Die operatie verliep over de NV Dossche Invest die met dat doel een kapitaal meekreeg van 2,01 miljard Belgische frank. Deze dure operatie verklaart waarom Dossche een jaar later zijn afdeling veevoederproductie, goed voor 3 miljard Belgische frank omzet, verkocht aan concurrent Versele-Laga.

In 2008 verkocht de agrogroep Dossche het kippenbedrijf Maïski, omdat ze met de opbrengst verder wilde investeren in Deinze. In 2012 werd de industriële broodbakkerij Paverco overgenomen door de groep La Lorraine van de familie Vanherpe.  In 2010 kreeg de groep van de Nederlandse mededingingsautoriteit een boete opgelegd van 22,8 miljoen euro wegens kartelvorming. Dossche ging in beroep tegen de zwaarste boete voor een Belgisch bedrijf in Nederland ooit maar eind 2014 werd de boete definitief bevestigd.

Het kostte enkele jaren tijd om de boete te verwerken. Maar in 2017 koos CEO Kristof Dossche, oudste zoon van Jacques, opnieuw het pad van de expansie. In Nederland werd de groep Meneba overgenomen, in België de groep Ceres. De markt consolideert en Dossche moet meegroeien. Vader Jacques Dossche stapte in 2021 op 75-jarige leeftijd uit het bedrijf. In datzelfde jaar werd gestart met de bouw van een nieuwe woonwijk op het historische site van Dossche in de thuisstad Deinze. De verkoop van de site leverde een meerwaarde op voor de familie van 18 miljoen euro.