
De Oost-Vlaamse voedingsgroep Dossche, in handen van de gelijknamige familie, heeft de vorig jaar overgenomen Duitse groep Mühle Rüningen ondergebracht in de NV Bloemmolens van Geel. Die maalderij in de Kempen werd in 2016 stilgelegd. Bij de inbreng wordt het Duitse bedrijf gewaardeerd op 79,79 miljoen euro. De core business van Dossche, met hoofdzetel in Deinze, is Frans en Duits graan vermalen in zijn Belgische en Nederlandse maalderijen en verkopen in vooral de Benelux en Noord-Frankrijk. Een deel gaat ook naar andere Europese landen, en naar Afrika. Dossche groeide sterk door een serie overnames. Runingen staat daarbij voor een omzet van 350 miljoen euro. Ondertussen wil Dossche een afdeling overnemen van haar Belgische concurrent Ceres maar die operatie stuit op verzet van de Belgische Mededingingsautoriteit BMA.
Mühle Rüningen, met hoofdzetel in het Duitse Braunschweig, exploiteert vijf molens en vermaalt jaarlijks ongeveer 1 miljoen ton graan. De belangrijkste graansoort is tarwe, maar het bedrijf is ook actief in spelt, rogge en biologische graansoorten. Het heeft ongeveer 200 werknemers in dienst en boekte 350 miljoen euro omzet in 2023. Met de Duitse overname is de groep Dossche nu goed voor ongeveer 1 miljard euro omzet. In 2023 kwam het overkoepelende Dossche Invest aan 654 miljoen euro inkomsten, goed voor een netto winst van 35,6 miljoen euro.
Dossche wordt geleid door de 51-jarige Kristof Dossche, een telg van de derde eigenaarsgeneratie. Zijn 37-jarige broer Frank, een zoon uit het tweede huwelijk van vader Jacques Dossche met Catherine Van Steenberge, leidt leidt de afdeling diepvriesbakkerijen en tortilla’s. Hun tante Anne, zus van Jacques Dossche, staat aan het hoofd van de restaurantketen Colmar en Crocodille. Met Kristof Dossche ziet de familie het alvast groots. Doelstelling is Europees marktleider te worden in de sector van de maalderijen. Bloem is een stabiele markt in Europa. Groei moet daarbij in eerste instantie van overnames komen. Europa telt ruim tweeduizend maalderijen, bijna allemaal familiebedrijven. Zij missen schaalgrootte in een kapitaalintensieve industrie en zijn bijna allemaal verlieslatend. De lage marges in de sector verklaren ook het relatief lage overnamebedrag van Runingen, 80 miljoen euro voor een omzet van 350 miljoen euro.
Nu heeft Kristof Dossche zijn oog laten vallen op de Ceres-maalderijen uit het ‘artisanale segment’. Het gaat dan om meel voor kleinschalige bakkers. De industriële maalderijen blijven in handen van Ceres. Volgens Dossche is de divisie die het wil overnemen goed voor ‘minder dan 40 miljoen euro omzet’. Niettemin dreigt die overname nefast te worden voor de concurrentie, vreest de BMA. De overname staat gepland voor 17 februari. In België zijn er nog 15 maalderijen. Om Europees door te groeien moet Dossche alvast zijn thuismarkt controleren en daar de concurrentie afblokken.
UPDATE
In een eerste versie van dit artikel stond dat Anne Dossche de zus is van Kristof en Frank Dossche. Zij is echter hun tante en dus niet hun zus. Waarvoor onze excuses.