VASTGOED – Johan Vandendriessche pakt Brusselse stadskanker Gesù aan

Het Gesù-klooster zoals het er moet uitzien na renovatie.

De Brugse projectontwikkelaar Johan Vandendriessche heeft samen met zijn Antwerpse concurrent Redet van de familie Verbeeck het Brusselse Gesù-klooster een nieuwe bestemming gegeven. In de site, die decennia lang een stadskanker was aan de Brusselse Kruidtuin, komen 57 klassieke appartementen, 91 co-living appartementen en 49 hostelkamers. Het project werd intussen al gedeeltelijk verkocht aan de groep Yust, specialist in stedelijke co-linving projecten. Yust is voor gelijke delen in handen van Stéphane Verbeeck en van TheClubDeal, een netwerk rond de nu 76-jarige baron Hervé de Radiguès de Chennevière met onder meer de Waalse distributie ondernemer Jean-Marc Heynderickx, gekend van het concept Medi-Market. Vandendriessche van zijn kant is onder meer bekend als ontwikkelaar van het hotel The Grand in Nieuwpoort.

Het Gesù-klooster werd in 1928 een woonproject voor de jezuïeten. De laatste openbare erediensten werden er gehouden in 1977, waarna de site aan verloedering werd overgelaten. In 2007 werd de volledige Gesù-site aangekocht door Rue Royale nv, een dochteronderneming van de Rosebud Hotels Holdings groep. De site leek klaar voor een nieuwe toekomst als ambitieus luxehotel met 150 kamers. Maar al bij het indienen van de eerste vergunningsaanvraag in 2006, stoot het project op tegenkanting. Na een volledige herziening van de plannen werd in 2013 een nieuwe aanvraag ingediend voor een luxehotel met 75 kamers, een restaurant en 77 appartementen. De in 2015 verleende stedenbouwkundige vergunning werd weliswaar meteen aangevochten door verschillende Brusselse verenigingen.



Na een turbulente periode waarin onder meer 220 sans-papiers hun intrek namen in het voormalige klooster, besloot Rue Royale nv in 2019 om een gedeelte van de site te verkopen aan ontwikkelaars VDD Project Development en Redet. De kerk en de kapel bleven eigendom van Rue Royale nv met de intentie om deze om te vormen tot een foodmarket. Die plannen werden echter doorkruist door het faillissement van Rue Royale in oktober vorig jaar.

Ontwikkelaars VDD Project Development en Redet ontvingen nu de definitieve vergunning voor hun onafhankelijke project voor in totaal 15.000 m2. De historische site zal worden omgevormd tot een veelzijdig complex met zowel residentiële als commerciële functies. Naast 57 traditionele appartementen komen er 49 hostelkamers voor korte verblijven en 91 co-living appartementen. Dat laatste project is verkocht aan Yust.

De Brugse projectontwikkelaar Johan Vandendriessche kwam recent ook in de actualiteit als koper van de voormalige Nijverheidsschool in de Gentse Lindenlei gekocht. Hij betaalde daarvoor 17 miljoen euro aan de stad Gent, vijf miljoen bovenop de vraagprijs. Eerder kwam hij al in het nieuws onder meer met de aankoop van het hotel The Grand in Nieuwpoort, het winkelcomplex The Dome op het Brusselse Beursplein en de vroegere koepelgevangenis in het Nederlandse Breda.