VASTGOED – Johan Vandendriessche koopt (voor veel geld) Gentse Nijverheidsschool

De Gentse Nijverheidsschool. (Foto: Google Streetview)

De Brugse projectontwikkelaar Johan Vandendriessche heeft de voormalige Nijverheidsschool in de Gentse Lindenlei gekocht. Hij betaalde daarvoor 17 miljoen euro aan de stad Gent, vijf miljoen bovenop de vraagprijs. Die hoge prijs getuigt van het dalende aanbod voor projectontwikkelaars. Voor Vandendriessche gaat het om zijn eerste project in Gent. Eerder kwam hij al in het nieuws onder meer met de aankoop van het hotel The Grand in Nieuwpoort, het winkelcomplex The Dome op het Brusselse Beursplein en de vroegere koepelgevangenis in het Nederlandse Breda. Voor de herbestemming van de Nijverheidsschool doet hij opnieuw beroep op de Britse toparchitect David Chipperfield. Die tekende ook al de plannen voor de heropbouw van het hotel The Grand op de dijk van Nieuwpoort.

Begin deze eeuw raakte de Nijverheidsschool in verval nadat het technisch atheneum verhuisde naar de vroegere gebouwen van de universitaire diergeneeskunde op Gentse Coupure-Links. Even werd het gebouw nog gebruikt als decor voor het politiebureau in de VTM-reeks Code 37, tot het project Nucleo er zijn intrek mocht nemen voor een veertigtal kunstenaarsateliers. Die gaan nu een nieuw onderdak moeten zoeken. Op de website van VVD Projects staat het project vermeld als het Sint-Agneteklooster, verwijzend naar de orde van Sint-Agnes die het klooster bevolkte tot het onder keizer Jozef II werd opgedoekt. In 1827 nam de eerste ‘nijverheidsschool’ van Vlaanderen er zijn intrek. De school kende een groeiend succes met als bekendste leerling wellicht Leo Baekelant, de Gentse uitvinder van het bakeliet.



Momenteel ligt een eerste plan voor de herbestemming van het gebouw bij het Gentse stadsbestuur. Welke functies er precies komen in het monumentale gebouw in de Lindenlei kan Vandendriessche nog niet in detail kwijt. “Wij hebben een eerste voorstel klaar dat bij de Stad ligt. Afhankelijk van wat men daar zegt, wordt dit verder ingevuld. Maar het wordt gedeeltelijk residentieel.” zo zegt hij in de krant Het Nieuwsblad. Johan Vandendriessche maakte fortuin door als concessionaris onder meer de kledingmerken Zara en Massimo Dutti in de Benelux te introduceren. Toen producent Inditex die in eigen handen nam en overkocht, richtte hij zeven jaar geleden met de opbrengst VDD Project Development op, een specialist voor herontwikkeling van historische gebouwen.