UPDATE- Geert Noels en de transformatie bij Econopolis

Inge Boets

Op 30 augustus van dit jaar hebben de verzekeringsspecialist Mark Leysen en de investeerder Urbain Vandeurzen ontslag genomen bij de vermogensbeheerder Econopolis. Hun vertrek hing al een tijdje in de lucht nadat Geert Wellens in maart van dit jaar de deur van Econopolis achter zich dicht trok. Wellens lag samen met Geert Noels aan de basis van de Antwerpse vermogensbeheerder. Leysen en Vandeurzen controleren net niet de helft van de groep. Het is niet duidelijk of hun aandelen nu al herplaatst zijn of dat nog moeten worden. (Zie UPDATE onderaan)

Geert Noels bleef dus alleen over in de schoot van zijn vermogensbeheerder. Mark Leysen was 10 jaar bestuurder bij Econopolis, Vandeurzen 4 jaar. Noels heeft nu al voorzien in de opvolging van hun mandaten. Als gedelegeerd bestuurder wordt hij zelf bijgestaan door investeringsdirecteur Gregory Christians, een expert in private banking. De 57-jarige Ingeborg Boets, Inge voor de vrienden, wordt voorzitter van Econopolis. Boets is onder meer bestuurder van de beursgenoteerde luierfabrikant Ontex en de financiële specialist Euroclear. Daarnaast is ze voorzitster van de beursgenoteerde vastgoedgroep Qrf. Tot voor kort maakte ze ook deel uit van de bestuursploeg van Vanbreda Risk & Benefits. Tegelijk zit Boets in het auditcomité van het Vlaams Parlement en is ze verbonden aan Guberna, het Instituut voor Bestuurders.Zijn de mandaten uitgeklaard, dan is het minder duidelijk wat er moet gebeuren met het aandeelhouderschap van de vermogensbeheerder. Daar blijft het nog wachten op nieuws. De groep Econopolis weegt om en bij 10 miljoen euro.

UPDATE

Onze redactie verneemt ondertussen dat er binnen Econopolis wordt gewerkt aan een management buy out samen met de medewerkers van de groep. Naar verluidt ging het aandeelhouderschap van de twee familiale aandeelhouders Leysen en Vandeurzen te zwaar wegen op het beleid van de vermogensbeheerder. De wijzigingen in de groepsstructuur werd ingezet nadat de toezichthouder FSMA eerder dit jaar er op aandrong dat Econopolis een duidelijker onderscheid zou maken tussen beleggingen en vastgoedinvesteringen. Door ons gevraagd, onthoudt Geert Noels zich op dit moment van commentaar.