Familie Jozef Delcroix [40]

Philip Delcroix

Vermogen € 1 038 534 000
Gekend als Deldo en Minerva
Activiteit Autobanden en vastgoed
Inplanting Antwerpen
Tendens Stijgend
Huidige positie 40


Jozef – Jos – Delcroix, broer van gewezen CVP-kopstuk Leo Delcroix, huwde een dochter van de Antwerpse autobandenhandelaar Donkers en bouwde samen met haar zijn eigen autobandenbedrijf Deldo (DELcroix-DOnckers) uit. Deldo is de grootste bandengroothandel in België en is ook op Europees niveau een belangrijke speler, die bijvoorbeeld in Centraal-Europa sterk staat. Het brede publiek leerde Jozef Delcroix kennen als gevolg van het onderzoek naar de videogroep Superclub en de deelname van de Kempense Steenkoolmijnen in die groep. Een zaak waarin hij eind 1999 definitief buiten vervolging werd gesteld.

Deldo werd in 1973 opgericht als familiebedrijf en het is dat altijd gebleven. Het succes van Delcroix als groothandelaar was gebaseerd op de grote prijsverschillen binnen de Europese markt. De groep is actief in grote delen van Europa op het vlak van de aan- en verkoop van banden. De hoofdzetel is nog altijd in Antwerpen gevestigd maar zo’n 90 procent van de omzet is export. De groep haalt een brutomarge van 25 procent op zijn bandenhandel. Deldo heeft een sterke infrastructuur, zoals een opslagcapaciteit voor 1,2 miljoen banden in een groot magazijnencomplex in de Antwerpse haven. Voorts is er een aparte transportfirma, goed voor 30 voertuigen en 70 trailers.

In 2007 werd gezegd dat Delcroix Deldo te koop had gesteld. Maar de verkoop sleepte een jaar lang aan. ‘Er wordt niet meer gepraat over de verkoop van Deldo Autobanden’, zo schreef het magazine Trends in 2008. Na een lange afvallingskoers bleken er nog drie kandidaat-overnemers voor Deldo over te blijven. Maar het hoogste bod van 250 miljoen euro wees de familie uiteindelijk van de hand. Jozefs kinderen, Philip en Kathleen, hebben de zaak nu overgenomen. Philip als operationele directeur, zijn zus als CFO. ‘Wat ben je met een zak geld, als je een mooi bedrijf mag runnen’, aldus een familielid. Die stelling blijkt juist te zijn wanneer we de vermogenscijfers van Delcroix bekijken. Tussen 2000 en 2012 werd dat vermogen bijna verzevenvoudigd. De wel zeer opmerkelijke kers op de taart kwam er eind 2015. In het kader van de familiale erfopvolging wreden alle activa van de familie verzameld in de holding Delcrinvest. En meteen verdubbelde het vermogen op slag van 312 tot 653 miljoen euro.

In 2020 kon de familie zich met Deldo Autobanden de grootste Europese speler in autobanden noemen. Met een voorraad van 1,5 miljoen banden en 200 medewerkers staat het bedrijf voor een verkoop op jaarbasis van 7 miljoen autobanden of een dagelijkse capaciteit om 60.000 banden te verzetten. In 2023 bereikte de familie Delcroix de status van miljardair. Niet dat ze daar zaten op te wachten. Sommige Vlaamse ondernemers staan graag in de kijker. Maar wij helemaal niet. We hebben ook niet meteen de behoefte om bekend te zijn bij het grote publiek, omdat we niet verkopen aan particulieren. Hard werken en onder de radar blijven, dat is ons motto.” zo vertelde Katleen Delcroix daarover in Gazet van Antwerpen.