Familie Beauduin [34]

Charles Beauduin (CEO)

Vermogen € 1 282 731 000
Gekend als Michel Van de Wiele
Activiteit Machinebouw
Inplanting Marke en Brussel
Tendens Neutraal
Huidige positie 34


De Brusselse familie Beauduin heeft haar wortels in de suikerindustrie. Grootvader Lucien Beauduin werd in 1914 afgevaardigd-bestuurder van de Tiense Suikerraffinaderij waar hij Franz Wittouck opvolgde. Na de eerste wereldoorlog leidde hij de expansie van het bedrijf met overnames van andere raffinaderijen in Italië en Oost-Europa. Hij eindigde zijn carrière in de politiek als lid van de senaat.

In 1989 legde het Duitse Sudzucker 1 miljard euro op tafel voor de overname van Tiense Suiker. Naast de families Ullens de Schooten en Wittouck kon ook de familie Beauduin mee incasseren. Het opende de weg voor de industriële expansie van de familie.

De West-Vlaamse nv Michel Van de Wiele is producent van textielmachines en wereldleider inzake machines voor de productie van fluweel en zwaar tapijt. Sedert 1993 is het bedrijf in handen van de familie Beauduin, die van oudsher actief is vanuit Schaarbeek met de productie van industriële naaimachines, onder meer met de merken Titan en Baratto. Beauduin vervaardigt met het bedrijf Vigan uit Nijvel ook op maat gemaakte losinstallaties voor de scheepvaart.

In 2000 nam Michel Van de Wiele het in Stockholm genoteerde bedrijf IRO over voor ongeveer 180 miljoen euro, zonder twijfel de grootste overname uit de geschiedenis van de West-Vlaamse weefmachinebouwer. IRO haalde op dat moment een omzet van 100 miljoen euro. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van voorafwinders: systemen die automatisch de snelheid en de hoeveelheid draad regelen voor weefmachines en breimachines. De onderneming heeft fabrieken in Zweden, Duitsland, Italië, China en Taiwan en telt 926 personeelsleden, net zoveel als Van de Wiele zelf op dat moment. Om te overleven in deze sector moet Van de Wiele voortdurend investeren in automatisering en nieuwe technologieën. Dat is de enige manier om te kunnen concurreren met de lageloonlanden.

Het internationale textieltechnologiebedrijf bouwde de voorbije jaren ook een belang op van 21 procent in Kortrijkse beeldvormingsspecialist Barco. Sinds 1 januari 2015 is Charles Beauduin, CEO van Michel Van de Wiele, de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Barco. Hij volgt Herman Daems op, die na 15 jaar voorzitterschap ontslag heeft genomen. In 2021 werd Beauduin co-CEO van Barco.

Charles Beauduin is gehuwd met Bernadette de Bethune die op haar beurt onafhankelijk bestuurder is van het mediaconglomeraat DPG Media van Christian Van Thillo. Andere bestuurder van Vandewiele zijn Lucien Beauduin en Marie-Anne De Voghel, de ouders van Charles Beauduin. Marie-Anne De Voghel is de dochter van wijlen Franz de Voghel, gewezen minister van Financiën, vicevoorzitter van de Nationale Bank en medeoprichter van de Koning Boudewijnstichting. De overgrootvader van Lucien Beauduin was topman van Tiense Suiker. De productie van de naaimachines Titan en Baratto in Schaarbeek vormde de basis van het industrieel fortuin van de familie.