Families Van Belle en Demanet [24]

François Van Belle en Pierre Demanet

Vermogen € 1 105 671 000
Gekend als Puratos
Activiteit Productie van bakkerijgrondstoffen
Inplanting Groot-Bijgaarden
Tendens Stijgend
Huidige positie 24


Het bedrijf Puratos, met hoofdzetel in het Brabantse Groot-Bijgaarden, is doorheen de jaren in stilte uitgegroeid tot een ware multinational. Puratos werd in 1919 opgericht in Brussel als toeleverancier voor de banketbakker. In 1923 lanceert Puratos het brood Pura Malte, het eerste merkenbrood dat geroosterde tarwekorrels gebruikt. De machines waarmee het brood wordt gemaakt, zijn ontwikkeld door professor Picard, bekend van zijn luchtballonconstructies.

Na de oorlog worden F. Van Belle en P. Demanet directeur bij Puratos. Onder hun bewind wordt de industriële basis van Puratos gelegd: in 1953 lanceren ze de eerste broodverbeteraar, T500, een mengeling van vetten, suikers, enzymen en vitamines. In 1975 kopen Van Belle en Demanet via een buy-out 60 procent van het bedrijf over.

Momenteel wordt het bedrijf geleid door de tweede generatie. ‘Coprem, de onbekende reus’ titelt Trends in 2012. Met meer dan 1,6 miljard euro is Coprem de tweede grootste omzetmaker van de provincie Vlaams-Brabant, na Colruyt. Coprem is actief in 100 landen. Het heeft 59 fabrieken in 44 landen. En de klantenlijst is al even indrukwekkend: Burger King, McDonald’s, Starbucks, Walmart… België staat voor slechts 5 procent van de geconsolideerde omzet maar er werken 1000 van de 7600 werknemers in ons land. In Groot-Bijgaarden bouwde de groep een nieuw wereldwijd O&O-centrum. Naast het hoofdkwartier werd er in 2013 een nieuw onderzoekscentrum gebouwd. Hier worden continue nieuwe producten uitgetest. Zo is er een laboratorium voor smaakanalyse, waar proefpersonen de nieuwe producten kunnen beoordelen.