NIEUW – Familie D’Ieteren investeert in de toekomst van mobiliteit

De familie D’Ieteren is bij u wellicht meest bekend als Belgische invoerder van de wagenmerken Audi, Bentley, Volkswagen, Porsche en Seat. Maar geen markt die zo snel verandert als die van de personenwagens. Daarom trekt D’Ieteren het kapitaal van zijn dochter Lab Box op met 6,6 miljoen euro tot 9,2 miljoen euro. Met Lab Box wil D’Ieteren mee een plaats veroveren in de mobiliteitsmarkt van de toekomst. Geen sinecure wabt daar zijn redelijk wat financiële risico’s aan verbonden. Maar D’Ieteren is overtuigd van zijn zaak. De jongste operatie van Lab Box is de overname van het deelwagenpark Zipcar. De 250 Zipcar wagens worden nu onderdeel van Poppy, het deelwagenbedrijf van Lab Box.



Lab Box werd opgestart in 2017. Het moet mee helpen aftasten in welke sectoren inzake duurzame mobiliteit nog een toekomst is. Dat zal bijvoorbeeld niet zijn in parkeergarages in het centrum van de stad. Die zullen autoluw worden gemaakt. Maar wel bijvoorbeeld in software gestuurde logistiek of elektrische wagens.

De familie D’Ieteren met als pater familias de nu 77-jarige Roland D’Ieteren zet in op verschillende paarden. Met Lab Box wordt gemikt op duurzame mobiliteit, een verlengde van de huidige activiteiten van de groep. Maar de familie investeerde ook 506 miljoen euro in de overname van het Italiaanse luxemerk Moleskine, een pure diversificatie in een nieuwe activiteit. Roland D’Ieteren controleert 50 % van het bedrijf. Zijn zus Cathéline staat voor 25 %. Ook zij diversifieert met haar holding SPDG maar kiest voor meer industriële dossiers. Zo is ze nu al betrokken bij de bedrijven Nanosteel, materiaalkunde op nanobasis, en Sunpartner Technologies, specialist in fotovoltaïsche toepassingen. Epics is dan weer een biotechbedrijf waar Cathéline D’Ieteren instapte.