Familie Willy Naessens [91]

Willy Naessens

Vermogen € 318 436 000
Gekend als Willy Naessens
Activiteit Bouwsector
Inplanting Wortegem-Petegem
Tendens Stijgend
Huidige positie 91


Willy Naessens staat vooral bekend als betonboer, aannemer en bouwer van zwembaden. Jaarlijks trekt hij niet alleen verschillende hectaren industriecomplexen en kantoorgebouwen op, maar legt hij ook meer dan honderd zwembaden aan. Zijn succes schuilt in verticale integratie. De industriebouwer uit Wortegem-Petegem (Oost-Vlaanderen) heeft wel geen metsers nodig voor het optrekken van zijn gebouwen. Zijn bedrijf produceert en monteert betonelementen die in elkaar passen als meccano-onderdelen.

Nu de markt van de industriebouw veroverd is, heeft Naessens zijn oog laten vallen op een nieuwe sector: voeding, meer bepaald vleesverwerking. In 2009 nam de groep Willy Naessens de vleesbedrijven van de familie Blancke over. De bedoeling is dat de voedingsactiviteiten op termijn even groot worden als de bouwonderneming. Die vertegenwoordigen momenteel 90 miljoen euro omzet, tegen 250 miljoen euro voor de bouwactiviteit. Als Naessens zijn plannen wil waarmaken, moet de voedingspoot nog fors groeien. ‘Ik zie dat als een streefdoel voor de lange termijn’, zegt Naessens daarover in Trends. ‘Ik heb geleerd dat een langetermijnstrategie te vergelijken is met een rijdende trein. Die rijdt in een welbepaalde richting, en je weet waar hij zal aankomen maar af en toe moet je er op- en afspringen.’

In 2023 herstructureerde Willy Naessens zijn bedrijf Willy Naessens industriebouw. Er werden vier holdings gecreëerd die elk hun eigen afgelijnde activiteit en leiding hebben. De nieuwe opgerichte vennootschap Willy Naessens Build overkoepelt alle bouwactiviteiten en ook de zwembad bouw. Dat geheel blijft het belangrijkste onderdeel van de groep, goed voor een omzet van 650 miljoen euro. Dirk Deroose, zoon van een nicht van Willy Naessens en meteen ook vertrouwenspersoon van de 84-jarige ondernemer, krijgt de leiding over Willy Naessens Build. Deroose, die ook 5 % controleert van de groep, ruilt zijn job van algemeen CEO in voor die van adviseur bij de family office Koutermolen, de centrale holding in de structuur. Willy Naessens Concrete overkoepelt de betonfabrieken van de groep, goed voor 200 miljoen omzet, en wordt geleid door Filip Van Hautegem, de echtgenoot van Veerle Naessens, dochter van Willy. Veerle Naessens zelf komt aan het hoofd te staan van Willy Naessens Food, goed voor een omzet van 150 miljoen euro. Het operationele bedrijf Franky’s is vooral actief als distributeur van vleeswaren en bereider van maaltijden. Eerder dit jaar ging die operationeel samen met het voedingsbedrijf van de familie Depuydt uit Oostende. Daarbij werd het vastgoed van de groep afgesplitst in de nieuwe vennootschap Franky’s Real Estate. Willy Naessens stapte in de voedingsindustrie als diversificatie voor zijn bouwactiviteit. Nu werd de nieuwe holding Willy Naessens Invest opgericht om verder te diversifiëren. De zoon Sem Naessens staat er aan de leiding.In 2023 haalde de groep een omzet van 830 miljoen euro.

Naessens is vooral bij het brede publiek bekend geraakt na zijn passage in het Vier-programma ‘The Sky Is The Limit’, over het hebben en houden van gefortuneerde landgenoten.